Peste jumătate dintre tineri au boli cu transmitere sexuală

Peste jumătate dintre tineri au boli cu transmitere sexuală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Statisticile ne oferă an de an date tot mai îngrijorătoare cu privire la bolile venerice. Tinerii îşi încep viaţa sexuală mai devreme, iar contactele intime cu diverşi parteneri devin tot mai mult o obişnuinţă în comportamentul sexual al multora. În ciuda abundenţei de materiale care informează în privinţa riscurilor bolilor cu transmitere sexuală (BTS), mulţi tineri cad victime tocmai din cauza lipsei unei informaţii corecte şi avizate.

BTS face referire la un număr de peste 20 de boli venerice, care le pot afecta atât pe femei, dar cu care pot fi infectaţi şi bărbaţii. Bolile infecţioase se transmit prin raport sexual neprotejat, prin contact vaginal, anal, dar şi oral.

Cazurile de BTS se înmulţesc în sezonul cald

Cei mai mulţi tineri, dar şi adulţi recunosc că prezervativul este o metodă contraceptivă eficientă în cazul bolilor cu transmitere sexuală, nu doar a sarcinilor nedorite.

Cu toate acestea, în timpul sezonului estival numărul bolilor infecţioase creşte îngrijorător. Cele mai frecvente sunt: candidoza, HPV, chlamidia, condiloamele, vaginoza, tricomonaza, sifilisul şi negii genitali. Statisticile arată că cel puţin 30 la sută din cei infectaţi nu ştiu că au o boală venerică, deoarece aceasta se instalează, de cele mai multe ori, fără simptome. Tocmai de aceea riscul ca persoana respectivă să infecteze şi pe alţi parteneri este foarte mare. Pe lângă prezervativ, care este cea mai eficientă metodă de protecţie, se mai poate opta pentru vaccinurile împotriva tulpinilor canceroase de HPV.

Este foarte important ca înainte de începerea unei relaţii, partenerii să-şi facă testele care indică prezenţa unor boli cu transmitere sexuală.

În cazul în care se dă un diagnostic pozitiv, tratamentul trebuie urmat de ambii parteneri.

Cele mai frecvente boli venerice

Negii genitali. Apar din cauza infectării cu un virus din grupa HPV. Negii genitali sunt mici formaţiuni crescute pe piele, de la roz până spre maro, care provoacă mâncărimi. De obicei, apar în zona genitală sau anală.

Dr. Oana Clătici, medic primar dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, citată de Adevărul, spune că „tratamentul pentru negii genitali poate fi medicamentos (local) sau chirurgical: crioterapie («îngheţarea» negilor), electrocauterizarea sau operaţia cu laser. Totuşi, virusul va rămâne în organism, iar negii pot reapărea“.

Candidoza. Este o infecţie care apare adesea la un sistem imunitar scăzut şi este cauzată de o ciupercă. Candidoza se manifestă prin iritaţii, mâncărimi, secreţie albă, vâscoasă, înroşirea vulvei, dureri în timpul actului sexual, dar şi la urinare. Dacă apar astfel de simptome este indicat un control ginecologic şi un test Papanicolau, care va depista natura secreţiei.

Chlamydia. Infecţia cu Chlamydia poate duce la infertilitate, dacă este netratată. De cele mai multe ori, abia când boala începe să se agraveze prezintă şi simptome. Femeile se pot confrunta cu o secreţie abundentă şi durere la urinare, în timp ce bărbaţii pot suferi arsuri la urinare şi pot observa o secreţie albă sau vâscoasă din penis.

Trichomonaza. În cazul infecţiei cu trichomonas, lucrurile devin mai complicate. Pentru că bacteria poate fi luată atât prin contact sexual, cât şi prin lenjerie sau utilizarea unei toalete comune. De regulă, se manifestă prin scurgeri din vagin sau penis cu miros înţepător şi cu consistenţă densă.

HPV. Infectarea cu virusul papiloma uman (HPV) poate duce la apariţia cancerului de col uterin. Simptomele infecţiei cu HPV sunt: apariţia unor excrescenţe în zonele genitale, care provoacă mâncărimi, scurgeri şi dureri la urinare.

Testul Papanicolau poate detecta tulpinile cu potenţial canceros al virusului HPV. Dacă aveţi între 25 şi 64 de ani puteţi efectua gratuit testul Papanicolau la Maternitatea “Buna Vestire” sau la Spitalul CFR din Galaţi. De asemenea, testări gratuite pot fi făcute şi la Spitalul Orăşenesc din Târgu Bujor. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să obţineţi un formular special de la medicul de familie, cu care vă prezentaţi la unul dintre cele trei spitale enumerate mai sus.

Citit 3075 ori Ultima modificare Vineri, 15 Februarie 2013 16:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.