Sfântul Valentin, sărbătoare creştină cu origini păgâne
Foto: Foto: surse on-line

Sfântul Valentin, sărbătoare creştină cu origini păgâne
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În fiecare an pe 14 februarie, în Statele Unite ale Americii şi în alte părţi ale lumii, iubiţii îşi oferă flori şi cadouri, toate în numele Sfântului Valentin. Sărbătoarea are un corespondent şi în cultura noastră, Dragobetele, celebrat pe 24 februarie, dar asta nu i-a împiedicat pe români să adopte occidentala zi a îndrăgostiţilor, Ziua Sfântului Valentin. Dar cine este acest sfânt misterios şi de unde vin popularele tradiţii de 14 februarie? Descoperiţi mai multe despre această sărbătoare veche de secole, de la ritualurile din Roma Antică până la obiceiurile din Anglia Victoriană!

Legendele Sfântului Valentin

Istoria Zilei de Sfântul Valentin şi povestea patronului său spiritual sunt învăluite în mister. Ceea ce ştim este că februarie este celebrată de multă vreme ca luna iubirii şi că Ziua Sfântului Valentin, aşa cum este sărbătorită astăzi, include atât tradiţii creştine, cât şi obiceiuri din Roma Antică. Dar cine era Sfântul Valentin şi cum a ajuns el să fie asociat cu aceste ritualuri antice?

Biserica Calotică recunoaşte cel puţin trei sfinţi pe nume Valentin sau Valentinus, toţi martirizaţi. Una dintre legende spune că Valentin era un preot care slujea în timpul secolului al III-lea în Roma. În acea vreme, împăratul Claudius al II-lea ar fi ajuns la concluzia că bărbaţii fără iubite sau neveste erau soldaţi mai buni decât cei căsătoriţi, aşa că le-ar fi interzis flăcăilor să se căsătorească. Realizând injusteţea decretului, Valentin l-a sfidat pe Claudius şi a continuat să oficieze căsătorii în secret. Când acţiunile sale au fost descoperite, Valentin a fost ucis.

Alte poveşti sugerează că Valentin ar fi fost ucis pentru că i-ar fi ajutat pe creştini să evadeze din crudele închisori romane, unde erau adesea bătuţi şi torturaţi.

O altă legendă spune că un alt Valentin, aflat în închisoare, i-ar fi trimis o scrisoare fetei de care era îndrăgostit şi a semnat-o “De la al tău Valentin”, expresie folosită şi astăzi.

Deşi adevărul din spatele legendei Sfântului Valentin este nedesluşit, toate poveştile scot în evidenţă farmecul său ca personaj simpatic, eroic şi, desigur, romantic. Tocmai datorită reputaţiei sale, Sfântul Valentin avea să devină unul dintre cei mai populari sfinţi din Anglia şi Franţa în Evul Mediu.

Ziua îşi are originile într-un festival păgân

În timp ce unii cred că Ziua Sfântului Valentin este celebrată pe 14 februarie pentru că atunci ar fi murit sau ar fi fost înmormântat sfântul, aţii susţin că Biserica Catolică ar fi hotărât să fixeze praznicul Sfântului Valentin la mijlocul acestei luni pentru a creştiniza sărbătoarea păgână Lupercalia. Celebrată între 13 şi 15 februarie, Lupercalia era un festival al fertilităţii închinat lui Faunus, zeul roman al agriculturii, dar şi lui Romulus şi Remus, întemeietorii Romei. Festivalul, care includea sacrificii de capre şi câini, se încheia cu o tragere la sorţi în urma căreia se formau mariaje.

O zi închinată dragostei

Lupercalia a fost declarată necreştină la sfârşitul secolului al V-lea, când Papa Gelasius a decretat ziua de 14 februarie Ziua Sfântului Valentin. Dar ziua nu a fost asociată cu iubirea decât mult mai târziu.

Formulele speciale de salut de Sfântul Valentin erau populare încă din Evul Mediu, deşi scrisorile trimise cu această ocazie nu aveau să apară decât după 1400. Cea mai veche scrisoare de Sfântul Valentin care există şi astăzi este un poem scris în 1415 de Charles, Duce de Orleans, şi trimis soţiei sale, închisă în Turnul Londrei.

Obiceiuri de Ziua Îndrăgostiţilor

Ziua Sfântului Valentin este celebrată în Statele Unite ale Americii, în Canada, în Mexic, în Marea Britanie, în Franţa şi în Australia. În Marea Britanie, sărbătoarea a început să fie marcată în jurul secolului al XVII-lea. La mijlocul secolului al XVIII-lea devenise deja un obicei ca prietenii şi iubiţii să-şi ofere mici dovezi de afecţiune sau să-şi trimită scrisori. Acestea au fost înlocuite de felicitări în anii 1900. Peste Ocean, felicitările de Ziua Îndrăgostiţilor apăruseră încă din prima jumătate a anilor 1800. Astăzi, doar în SUA sunt trimise anual circa un miliard de felicitări de Sfântul Valentin, sărbătoarea romantică fiind depăşită la acest capitol doar de Crăciun, când sunt trimise circa 2,6 miliarde de felicitări.

Citit 2818 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2013 17:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.