Veneţia - curtezana care se reinventează mereu (I)

Veneţia - curtezana care se reinventează mereu (I)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un oraş de care nu apuci să te saturi, oricât l-ai vizita, noroc că preţurile sunt destul de piperate


Cine n-a visat să ajungă la Veneţia - misteriosul oraş tolănit de-a lungul lagunei, îmbibat de ape, de istorie şi de iubire! Călătoriile în Republica Leului erau la modă chiar şi cu câteva secole în urmă, în perioada decadenţei, când, pe timpul carnavalului, Veneţia devenise destinaţia de căpătâi a tinerilor bogaţi, veniţi să petreacă, sub ascunzişul tainic al măştilor şi al labirintului de clădiri. Interzisă înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, tradiţia carnavalului este reluată, iar Veneţia redevine una dintre cele mai râvnite destinaţii turistice. Nu numai în luna februarie, când festivalul măştilor atrage zeci de mii de oameni de pe toate meleagurile, ci şi în alte luni ale anului. Pentru că, odată văzută, Veneţia te ademeneşte să te reîntorci la ea, aidoma curtezanelor care au făcut-o celebră odinioară. E aproape de neînţeles cum putreziciunea oraşului care pluteşte pe ape îţi intră în sânge, îmbolnăvindu-te pentru toată viaţa, de clădirile decăzute şi scorojite, dar în acelaşi timp somptuoase şi pline de nobleţe, de forfota continuă a nenumăraţilor turişti, de beţia de culori şi strălucire a magazinelor de suveniruri, de istoria respirabilă la fiecare colţ de stradă, de patimi, speranţe şi trădări - poveşti imprimate parcă în fiecare piatră din care s-a construit acest fascinant colţ de lume.

Veneţienii conduc!

Vă mai las puţin să vă pierdeţi cu ochii minţii prin străduţele cotlonite, peste podurile care traversează misterioasele canale, dar e cazul să vă aduc puţin cu picioarele pe pământ. Nu trebuie să uităm că veneţienii de astăzi sunt urmaşii celor care cu sute de ani în urmă s-au obişnuit să deţină supremaţia în această zonă a lumii şi s-au îmbogăţit inclusiv din piraterie. De aceea, e bine de ştiut că romantismul veneţian nu este deloc ieftin. Unul dintre “sporturile” preferate ale localnicilor inventivi este "jumulirea" turistului, iar motivele nu lipsesc niciodată, deşi serviciile nu se ridică întotdeauna la pretenţiile preţurilor.

Comparaţi şi cumpăraţi

Sunt de reţinut câteva aspecte. Nu plecaţi la Veneţia în ultimul moment, atunci toate costurile sunt pe puţin duble! Trebuie să ţineţi cont că aici, chiar şi în extrasezon, cazarea este destul de scumpă. Dacă vă planificaţi din timp excursia, un city-break de trei zile în extrasezon costă începând de la 200 de euro de persoană, preţ în care este inclus biletul de avion dus întors, cazare la un hotel de trei stele, cu mic dejun inclus. Aceleaşi facilităţi pentru hoteluri de patru stele ajung la 400 spre 500 de euro de persoană. Site-urile de specialitate abundă în oferte, nu trebuie decât să daţi un click şi să alegeţi după noroc şi buzunar. Totuşi, nu vă lăsaţi păcăliţi de formulările care descriu hotelurile ca fiind „la 5 minute de Piaţa San Marco”, acest aspect nefiind foarte important. Veneţia trebuie străbătută la pas şi e chiar indicat să te rătăceşti prin labirintul de canale şi străduţe, nu ai cum să te pierzi. Celor comozi le dăm altă veste bună: există un sistem de vaporetto foarte bine pus la punct, iar plimbarea pe canale este o altă încântare de care nu trebuie să vă lipsiţi.

Trebuie să ştiţi că există variante mult mai ieftine, dacă nu vreţi să vă cazaţi chiar în Veneţia. La fel de bine se poate sta în Mestre sau în Giudecca, unde atât camera la hotel, cât şi masa costă mult mai puţin. În Giudecca există chiar variante de cazare la comun, cu mai multe paturi în cameră, pentru numai 25 de euro pe noapte. Dar ce facem cu romantismul!?

Totuşi, cei care vor să simtă Veneţia până în măduva oaselor e bine să caute variante cât mai ieftine, dar în oraş.

În episodul următor vă vom povesti despre ce puteţi vedea la Veneţia şi alte ponturi pe care e musai să le ştiţi.

Citit 1296 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2013 11:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.