De Paşti, în Maramureş

De Paşti, în Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ca în orice oraş mare, în preajma sărbătorilor, aglomeraţia devine insuportabilă, chiar vecină cu disperarea. Bugetul de criză nu vă permite să petreceţi sărbătorile pascale în străinătate, dar parcă nici acasă nu aţi rămâne.

Ei bine, dacă vă faceţi planuri deja pentru minivacanţa de Paşti, noi vă propunem o vizită în Maramureş. Dacă sunteţi hotărâţi în acest sens nu ar fi rău să vă faceţi de pe acum şi rezervările.

Ofertele agenţiilor de turism şi cele ale proprietarilor de pensiuni sunt extrem de generoase în această perioadă, mai ales dacă rezervaţi mai multe locuri. Important este să faceţi rezervări din timp, pentru că ofertele cele mai bune se termină primele.

Situat în nordul ţării, Maramureşul are un climat mai rece şi, de obicei, primăvara vine mai târziu decât în restul ţării, aşa că nu ar strica să vă luaţi în bagaje şi nişte haine mai groase, mai ales că anul acesta Paştele este foarte devreme.

Cu bucatele la sfinţit

Pentru a vă convinge că merită să petreceţi câteva zile de sărbătoare în Maramureş, vă spunem că, în noaptea de Înviere, oamenii din zonă, dar şi turiştii, merg la biserică, satele umplându-se de luminiţe care înconjoară bisericile.

Poate că cel mai frumos moment este în prima zi de Paşte, când oamenii duc bucatele la sfinţit. De jur împrejurul bisericilor din lemn, în locuri bine stabilite, stau sute de coşuri cu mâncare, învelite cu ştergare, care aşteaptă răbdătoare sfârşitul slujbei.

Pe vremuri, în zonele cu oieri mulţi, se spunea că cel care iese primul pe poarta bisericii cu bucatele sfinţite va avea noroc tot anul.

Acum lucrurile nu mai stau chiar aşa, dar tradiţiile s-au păstrat, iar de Paşti se întorc acasă, în ţară, chiar şi cei plecaţi să-şi găsească fericirea şi bunăstarea peste hotare.

Invitat la masă

În Maramureş, turiştii sunt priviţi cu simpatie şi sunt invitaţi la masa tradiţională a familiei la care sunt cazaţi. Pentru cei interesaţi, există deja multe pensiuni în Maramureş, cu oferte complete şi care propun diverse modalităţi de petrecere a timpului.

După cum scriam mai sus, în zonă primăvara vine mult mai târziu decât în restul ţării, aşa că nu ar fi exclus ca de Paşti, în zonele înalte de la Borşa şi Cavnic, să vă puteţi bucura şi de o  sărbătoare pe schiuri.

Indiferent ce program alegeţi, atmosfera de lumină sufletească şi de mare sărbătoare vă va însoţi pretutindeni în acest ţinut minunat - unul dintre puţinele păstrate aproape intacte.

Săptămâna viitoare vă vom prezenta şi alte locuri pentru petrecerea sărbătorilor pascale.

Citit 801 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.