Slovacia - "Regatul" găluştelor şi al lactatelor de calitate

Slovacia - "Regatul" găluştelor şi al lactatelor de calitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Slovacia are o sumedenie de castele medievale foarte bine conservate, peisaje minunate, oameni care ţin la tradiţii şi o gastronomie surprinzătoare. La fel de tradiţionalişti sunt slovacii şi în ceea ce priveşte mesele zilnice, pe care le menţin la număr de trei. Bucătăria slovacă este bogată în preparate pe bază din carne de porc, vită şi pui. Bucătăria este destul de asemănătoare cu cea ardelenească în vest şi cu cea moldovenească în est.

Ingrediente variate

Carnea. La acest capitol, slovacii nu ies din normele europene, porcul, vita şi puiul fiind nelipsite la masă. În Slovacia, cea mai mare cerere este pentru carnea de raţă şi de gâscă, însă cea de peşte nu este la fel de populară.

Legumele. Slovacii au început să dorească şi ei prezenţa legumelor pe mesele lor. În afară de roşii, castraveţi şi legume conservate, putem întâlni salate de crudităţi tot mai bogate în ingrediente. De o bună apreciere se bucură fasolea verde, mazărea şi varza. De asemenea, cartofii şi cerealele domină piaţa vegetalelor, cartofii fiind folosiţi pentru prepararea mai multor feluri de mâncare specifice atât micului dejun cât şi meselor principale.

Lactatele. Slovacia se remarcă prin produsele lactate de bună calitate în special din lapte de vacă şi de oaie.

Mâncăruri tradiţionale

Alături de tradiţionala supă de pui sau de roşii, mesele din Slovacia găzduiesc supa de usturoi - cesnakova polievka, un fel de ciorbă de burtă. Slovacii au tot felul de supe, localnici din nord având un fel peferat, care seamănă identic cu borşul moldovenesc.

În această ţară, un foarte popular fel principal este gulaşul, adică carnea înăbuşită în sos aromat, însă tipice sunt şi felurile de mâncare din legume cum ar fi conopida prăjită - smazeny kvetak. Cu toate acestea, mâncarea naţională se numeşte bryndzove HALUSKY şi constă într-un fel de găluşti mai mici din cartof şi amestecate cu brânză sărată de oaie şi cu jumări deasupra. De altfel, găluştile „knedliki”reprezintă preparatul specific comunităţii slovace.

Preparate din făină, apă, drojdie şi sare pot fi simple sau umplute cu brânză sau acoperite cu sos din belşug şi servite cu cărnuri în locul clasicelor garnituri de cartofi sau orez. Cârnaţii sunt la loc de cinste în bucătăria slovacă, la fel ca şi toba, care aici se numeşte tlacenka. Alte feluri de mâncare, apreciate atât de localnici cât şi de străinii care ajung în Slovacia sunt zemiakove placky - clatite din cartofi prăjite în ulei, kapustnica, un fel de ciorbă de varză, laskonky - gogoşi cu alune şi cremă, trotle - biscuiţi sub formă de rondele serviţi cu cremă de ciocolată la mijloc, treska - salata de cod cu maioneză, ceapă şi morcov. În ceea ce priveşte deserturile, în afară de găluştile dulci, întâlnim de asemenea scoverzile şi clătitele - palacinky precum şi karlovarske oplatky - nişte foi de tort cu cremă de ciocolată sau de nucă sau cornuleţe dulci - rohlicky.

Mari consumatori de bere

Cu câteva sute de feluri, unele cu mărci celebre, precum şi cu micile fabrici ale căror produse nu sunt cu nimic mai prejos, berea se impune ca o componentă esenţială a tradiţiei slovace. Ritualurile berii nu ţin numai de producţia sa, ci şi de modul cum este turnată şi băută. Specialiştii şi degustătorii acestui domeniu susţin că berea trebuie turnată încet, aproape cu evlavie, căci numai astfel este garantat esenţialul: cantitatea şi calitatea spumei din halbă. Slovacii preferă şi vinul, în principal alb, zona de sud a ţării, de lângă bazinul Dunării, fiind aleasă pentru cultivarea soiurilor albe de viţă-de-vie. Vinurile locale se aseamănă cu cele Riesling germane, însă sunt şi vinuri dulci, numite Tokaj, produse în regiunile de la graniţa de sud. Slovacia produce şi băuturi spirtoase - Slivovica (rachiu de prune) şi Hruskovica (rachiu de pere).

Reţete tradiţionale:

Specialitate slovacă

Ingrediente

O varză murată de peste 1 kg, 200 gr. ciuperci uscate, 200 gr. cârnaţi, untură, boia de ardei dulce, sare, piper, o linguriţă de făină.

Mod de preparare

Se desărează varza, se toacă şi se pune la fiert în apa în care a clocotit 20 de minute un ciolan afumat. Între timp, se fierb foarte bine şi ciupercile, care se adaugă peste varză şi se lasă să mai clocotească împreună la foc potrivit. Se taie cârnaţii în felii rotunde şi se pun în acelaşi vas cu ciupercile şi varza. Se înfierbântă două linguri de untură, se pune pentru 3 minute boiaua dulce, care se toarnă în vasul cu preparatul respectiv. Se lasă apoi sa fiarbă la foc mic pâna când lichidul aproape s-a evaporat. În loc de ciuperci se pot pune în varză prune afumate sau se poate combina cu carne afumată de porc. Drept garnitură, la masă, se servesc alături găluşte din griş, pregătite ca pentru supă.

Tartă cu ciocolată

Ingrediente

Aluat de tartă: 250 gr făină, 125 gr unt, 1 ou, 65 gr zahăr, un praf de sare, unt pentru uns forma şi făină pentru formă. Crema: 200 gr ciocolată de menaj, 2 ouă întregi, 2 gălbenuşuri, 25 ml de smântâna lichidă, 10 linguri de lapte, eventual pere din compot care se pot etala peste tarta coaptă înainte de a pune compoziţia de ciocolată.

Mod de preparare

Aluatul: se amestecă făina cu untul, se adaugă oul, zahărul, sarea. Aluatul obţinut se înfăşoară în film de plastic şi se lasă o jumătate de oră la frigider. Apoi se întinde o foaie şi se aşează în forma de tartă, se înţeapă cu o furculiţă, se aşează boabe de fasole peste aluat pentru a nu se ridica, şi apoi se dă la cuptor 15-20 minute la foc potrivit. Între timp se prepară crema: se pun pe foc laptele, smântâna, se adaugă ciocolata şi se lasă să dea în clocot. Se ia de pe foc şi se adaugă ouăle care au fost bătute separat. E preferabil să se toarne compoziţia de lapte şi ciocolată peste ouă puţin câte puţin, pentru a nu se coagula ouăle. Se toarnă peste tartă şi se dă la cuptor pentru încă 15 minute. Se bat albuşurile spumă cu zahăr şi se întinde bezeaua obţinută peste tartă, lăsându-se la cuptor la foc foarte mic, până când bezeaua se întareşte. Compoziţia de ciocolată nu trebuie să fie foarte solidă, ci trebuie să aibă consistenţa unei creme.

Citit 5383 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iunie 2013 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.