Lumea, la superlativ - Recordurile anului 2013

Lumea, la superlativ - Recordurile anului 2013
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Realizarea de lucruri fără precedent este o preocupare care i-a atras pe oameni încă din cele mai vechi timpuri. Adunate şi transmise în trecut sub formă de legende, recordurile sunt înregistrate în prezent, anual, în Cartea Recordurilor Guinness. Potrivit descoperă.ro, pentru că este una dintre cele mai citite cărţi din lume, Organizaţia „Guinness World Records” a devenit principala autoritate la nivel mondial ce atestă, verifică şi certifică recordurile mondiale stabilite într-un număr uriaş de domenii.

Cum a apărut Cartea Recordurilor?

Pe 10 noiembrie 1951, directorul fabricii de bere Guinness de la acea vreme, Hugh Beaver, se afla la vânătoare alături de prietenii săi, în Irlanda. După finalizarea partidei de vânătoare, Beaver a intrat într-o dispută verbală cu amicii săi pe tema vânatului cu pene. Beaver susţinea că cea mai rapidă pasăre vânată în Europa este ploierul auriu, însă prietenii săi nu erau de acord. În acea seară, Beaver şi-a dat seama că nu poate găsi răspunsul la întrebarea sa în enciclopedii şi că, foarte probabil, acelaşi lucru este valabil în cazul a numeroase alte dispute între prieteni. De aceea, şeful Guinness s-a gândit că o carte în care să se găsească răspunsurile la întrebările de acest tip ar avea şanse să devină populară.

În august 1954, a fost lansată prima ediţie a „The Guinness Book of Records”, tipărită în 1.000 de exemplare ce au fost distribuite gratuit. După un an, pe 27 august 1955, Cartea Recordurilor era lansată în librării într-o ediţie de 197 de pagini. Spre surprinderea editorilor, cartea a ajuns până la Crăciun să ocupe prima poziţie în clasamentul vânzărilor din Marea Britanie. Cartea a continuat să se bucure de succes după publicarea mai multor ediţii, iar în timp Guinness a hotărât ca fiecare ediţie nouă din „Cartea Recordurilor” să fie publicată în luna octombrie a fiecărui an, astfel încât să fie disponibilă în perioada cumpărăturilor pentru Crăciun.

Superlativele anului 2013

Cel mai îndepărtat obiect realizat de om este Voyager 1: naveta lansată în 1977 pentru a studia sistemul solar, se găseşte la aproximativ 18.625.000.000 kilometri de Soare. Voyager poartă la bord un disc placat cu aur pe care sunt imprimate imagini şi sunete menite să dea o idee civilizaţiilor extraterestre asupra a ceea ce există pe Pământ, asupra naturii şi civilizaţiei terestre. (Foto 1)

Cea mai mare distanţă de Terra la care au călătorit oamenii este de 400.171 de kilometri. Reuşita le aparţine astronauţilor americani Jim Lovell, Jack Swigert şi Fred Haise, membrii misiunii Apollo 13 atingând punctul record în data de 15 aprilie 1970.

Cel mai „bătrân” copac viu este Old Tjikko, un molid ce creşte la 910 metri altitudine pe muntele Fulufjället din Suedia. Studiile cu radiocarbon au arătat că rădăcinile sale cresc de acum 9.550 de ani. Trunchiul de copac rezistă aproximativ 600 de ani, însă rădăcinile continuă să trăiască şi produc un trunchi nou după moartea acestuia. (Foto 2)

Cel mai scund om de pe Pământ este nepalezul Chandra Bahadur Dangi, în vârstă de 72 de ani, ce măsoară 54,6 centimetri. Originar din Reemkholi, un sat izolat din munţii Nepalului, Chandra este totodată cel mai scund om care a trăit vreodată a cărui înălţime a fost verificată incontestabil. (Foto 3)

Cea mai mare adâncime atinsă de un scafandru este 318,2 metri, reuşita aparţinându-i sud-africanului Nuno Gomes. Recordul a fost stabilit pe 10 iunie 2005, în Marea Roşie.

Cea mai mare adâncime atinsă de un submarin militar este de 1 kilometru, reuşita aparţinând submarinului rus K-278.

Citit 1150 ori Ultima modificare Vineri, 14 Iunie 2013 17:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.