PROGNOZA METEO pentru perioada 17-30 iunie: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării

PROGNOZA METEO pentru perioada 17-30 iunie: Ce temperaturi vor fi şi cât va ploua în fiecare regiune a ţării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 17 - 30 iunie, în fiecare regiune a ţării. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

Prima parte a săptămânii va fi caracterizată de o vreme călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 33...34 de grade. Din data de 21 iunie până la sfârşitul lunii regimul termic va reveni la valori în jurul celor normale ale perioadei, reprezentate în general de medii diurne de 27...30 de grade, posibil uşor mai mici în jurul datei de 23 iunie. Aceeasi tendinţă o vor avea şi valorile termice din cursul nopţilor, respectiv scădere de la 18...20 de grade la început spre medii de 15...17 grade din data de 21 iunie. Ploile vor lipsi până la sfârşitul primei săptămâni, apoi vor fi posibile aproape în fiecare zi, fiind mai frecvente şi mai importante cantitativ în zilele de 23 şi 24 iunie.

CRIŞANA

Primele zile ale săptămânii vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 32...33 de grade. Apoi, din data de 19 iunie, până la sfârşitul lunii vor fi variaţii termice în jurul valorilor normale ale perioadei, reprezentate în general de medii diurne de 27...28 de grade, posibil uşor mai mici în jurul datei de 24 iunie. Aceeasi tendinţă o vor avea şi valorile termice din cursul nopţilor, respectiv scădere de la 17...20 de grade la început spre medii de 14...16 grade din data de 20 iunie.

Ploile vor lipsi până la sfârşitul primei săptămâni, apoi vor fi posibile aproape în fiecare zi, fiind mai frecvente şi mai importante cantitativ în intervalul 22...25 iunie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi călduroasă în primele două zile în cea mai mare parte a regiunii, astfel că, pentru temperaturile maxime, sunt de aşteptat medii de 29...31 de grade. Din 19 iunie tendinţa va fi de situare a regimului termic în apropierea mediilor climatologice ale perioadei, respectiv 26...28 de grade, cu uşoare abateri pozitive în partea de sud-vest. Minimele nocturne vor avea în general aceeaşi evoluţie, valorile cele mai ridicate fiind de aşteptat la începutul intervalului, în ansamblu mediile urmând a se situa la pragul de 13...15 grade.

Pe parcursul primelor zile ploile, în general slabe, se vor semnala pe arii restrânse, mai ales în data de 19 iunie. După 22 iunie însă probabilitatea pentru fenomene specifice instabilităţii atmosferice va fi destul de ridicată, în special până în data de 26 iunie.

MARAMUREŞ

Primele zile ale săptămânii vor fi caracterizate de o vreme călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de 31 de grade. Apoi, din data de 19 iunie, până la sfârşitul lunii vor fi variaţii termice în jurul valorilor normale ale perioadei, reprezentate în general de medii diurne de 27...28 de grade, posibil uşor mai mici în intervalul 22 - 26 iunie. Aproape aceeasi tendinţă o vor avea şi valorile termice din cursul nopţilor, respectiv scădere de la 16...18 grade în prima parte a săptămânii spre medii de 13...15 grade din data de 20 iunie.

Ploile vor apărea sporadic până la sfârşitul primei săptămâni, apoi vor fi posibile aproape în fiecare zi, fiind mai frecvente în intervalul 22...25 iunie.

MOLDOVA

Va fi foarte cald în primele două zile, când media maximelor termice se va situa în jurul a 30 de grade. După scăderea de temperatură de mijlocul săptâmânii viitoare, regimul termic se va menţine relativ constant până la sfârşitul lunii, cu temperaturi maxime în medie în jurul a 26...27 de grade. Aceeaşi tendinţă o va avea şi regimul termic nocturn, scădere de la medii de 17...18 în primele zile, la valori de 12...14 grade în jurul datei de 21 iunie, apoi iar creştere spre valori medii de 16 grade.

Averse şi descărcări electrice vor apărea pe areale restrânse în 18 şi 19 iunie, dar par a fi mai frecvente între 23 şi 26 iunie.

DOBROGEA

Vremea va fi călduroasă în primele două zile, când media maximelor se va situa în jurul a 30 de grade, apoi se remarcă o scădere de temperatură, concretizată în valori medii de 25...27 de grade, urmată de o încălzire ce va aduce regimul termic în jurul celui normal al perioadei, la o medie de 29 de grade. Aceleaşi oscilaţii termice se vor regăsi şi în regimul minimelor, ce scad de la 19...20 de grade la început la o medie de 16 grade în partea a doua a săptămânii ce urmează. Apoi regimul termic se va menţine relativ constant la valori de 18...19 grade.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ redusă pe parcursul următoarelor două săpămâni, totuşi acestea pot apărea în data de 19 iunie şi din nou în intervalul 26...27 iunie.

MUNTENIA

Intervalul de referinţă va debuta cu o vreme deosebit de caldă, cu valori medii ale maximelor de 33...34 de grade. În partea a doua a săptămânii va fi foarte probabilă o scădere de temperatură, astfel că media diurnă se va situa la 28...30 grade. Apoi va urma o perioadă caracterizată de un regim termic relativ constant şi apropiat de cel normal al datei, modelul indicând o medie în jurul a 30 de grade. Aceeaşi tendinţă de evoluţie o vor avea şi valorile de temperatură nocturne, respectiv de la 17...18 grade în primele zile, la 15 grade în partea a doua a săptămânii următoare şi spre 16...17 grade până la sfârşitul lunii.

În privinţa ploilor, acestea pot apărea sporadic şi în cantităţi nesemnificative în prima săptămână, dar cu o probabilitate mai mare în intervalul 23...25 iunie şi pot fi asociate cu celelalte manifestări ale instabilităţii atmosferice.

OLTENIA

Intervalul de referinţă va debuta cu o vreme deosebit de caldă, cu valori medii ale maximelor de 33...34 de grade. În partea a doua a săptămânii va fi foarte probabilă o scădere de temperatură, astfel că media diurnă se va situa în jurul a 27...28 de grade. Apoi va urma o perioadă caracterizată de un regim termic relativ constant şi apropiat de cel normal al datei, modelul indicând o medie în jurul a 30 de grade. Aceeaşi tendinţă de evoluţie o vor avea şi valorile de temperatură nocturne, respectiv de la 18...19 grade în primele zile, la 16 grade în partea a doua a săptămânii următoare şi 17 grade până la sfârşitul lunii.

În privinţa ploilor, acestea pot apărea izolat în prima săptămână, dar cu o probabilitate mai mare în jurul datei de 24 iunie şi pot fi asociate cu celelalte manifestări ale instabilităţii atmosferice.

LA MUNTE

După valori foarte ridicate în primele zile, temperaturile vor scădea uşor în data de 20 iunie, apoi regimul termic se va menţine relativ constant, în jurul unei medii a maximelor de 18 grade şi a minimelor de 10 grade.

Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor fi pe arii restrânse şi în general slabe în prima săptămână, mai probabil în data de 19 iunie. Începând din 22 iunie probabilitatea pentru ploi mai frecvente şi mai consistente va fi în creştere, cu precădere între 23 şi 25 iunie.

Citit 3300 ori Ultima modificare Luni, 17 Iunie 2013 14:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.