Familia unei elite: ”Părintele astronauticii” este un sas român

Familia unei elite: ”Părintele astronauticii” este un sas român
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne puteam întâlni, la „Interviuri de top”, cu primul şi singurul cosmonaut român - Dumitru Dorin Prunariu - şi să nu intrăm puţin în familia aparte a astronauţilor lumii? O elită care nu se găseşte la tot pasul. Dimpotrivă! La început de veac XXI, în lumea mare sunt 370 de astronauţi, răsăriţi în 35 de state ale lumii. Sunt constituiţi în mai multe foruri, între acestea, reţinem Federaţia Internaţională de Astronautică şi Asociaţia Exploratorilor Spaţiului Cosmic, a cărei preşedinţie este deţinută, în prezent, de generalul maior (r) Dumitru Dorin Prunariu. Astăzi, între multele misiuni pe care le are generalul Prunariu este şi cea de membru în Grupul de Experţi Guvernamentali la ONU din partea României.

Oameni de pus la inimă

Ce modele a avut şi are cosmonautul român în devenirea sa? ”Modelele mele nu ştiu dacă mi-au marcat viaţa în mod deosebit, cât mi-au îmbogăţit-o cu experienţa lor, cu personalitatea lor. Hermann Oberth (1894-1989) - "Părintele astronauticii" - este o pagină importantă din istoria tehnicii rachetei şi istoriei universale şi chiar din viaţa mea", spune cosmonautul. Întâlnirea celor doi savanţi s-a produs la Moscova, în 1982, la un simpozion internaţional. Oberth era tatăl postulatului privind imponderabilitatea, iar cosmonautul Dumitru Prunariu era cel care confirmase profeţiile sale, în timpul misiunii în cosmos, din 14-21 mai 1981. "Mai întâi l-am cunoscut pe savantul Hermann Oberth prin postulatele, desenele, schemele din cărţile sale de specialitate. L-am întâlnit faţă în faţă prin intermediul ziaristului Hans Barth, biograful său, bun prieten al meu din Brașov, care îmi vorbise despre el", continuă cosmonautul.

Confuzie la Moscova

La întâlnirea de la Moscova, la simpozionul care marca 25 de ani de la lansarea primului satelit artificial al Pământului, în plin război rece, apariția lui Oberth a stârnit curiozitate. În timpul intervenţiei, cosmonautul român - pe atunci, căpitan în Aviaţia Civilă - a simţit nevoia să îndrepte confuzia şi să vorbească despre rădăcinile româneşti ale lui Hermann Oberth. ”Am spus că Hermann Oberth este un sas din Transilvania română, că s-a născut la Sibiu, a copilărit și a lucrat la Sighişoara, la Mediaş; că primele rachete cu combustibil lichid le-a testat la Mediaş. Nu a lăsat documente legate de aceste cercetări,dar acest fapt este o realitate", mărturiseşte interlocutorul.

 „Mulţumesc, domnule Căpitan!"

În timpul neaşteptatei şi surprinzătoarei intervenţii a căpitanului Dumitru Dorin Prunariu, sala (plină cu oameni de ştiinţă) amuţise! Tăcere prelungă, apăsătoare. Rumoare. În contextul amintit, cosmonautul român a avut însă marea surpriză ca însuși ”Părintele astronauticii” să se ridice şi să urce la tribună. ”Mulțumesc, domnule Căpitan!", mi-a spus, într-o română nu tocmai perfectă, Hermann Obert. În acel moment s-a făcut linişte în sală şi toţi au înţeles că ce le-am spus eu era adevărat. Că Hermann Oberth este savantul german care îşi are rădăcinile pe teritoriul României”, îşi aminteşte cu plăcere cosmonautul român.

După 1982, întâlnirile celor doi savanţi români au fost dese, profesionale şi de inimă. S-au întâlnit la Feucht (Germania) sau la diverse simpozioane şi manifestări legate de astronautică. Pe de altă parte, pentru rezultate deosebite în misiunea sa în Cosmos şi pe Pământ, cosmonautul român Dumitru Prunariu a primit, în 1984, pe lângă multe alte distincţii, Medalia de aur „Hermann Oberth” a Societăţii Germane de Rachete „Hermann Oberth - Wernher von Braun”.

 

Citit 1932 ori Ultima modificare Joi, 18 Iulie 2013 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.