Maria Magdalena Dănăilă a cântat la Haga: „Mi-am folosit talentul actoricesc şi forţa cuvântului”

Maria Magdalena Dănăilă a cântat la Haga: „Mi-am folosit talentul actoricesc şi forţa cuvântului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţeanca Maria Magdalena Dănăilă a reprezentat România la prima ediţie a Festivalului Internaţional al Cantautorilor (The Hague International Singer-Songwriter Festival), desfăşurat în Olanda, la finele lunii iunie. Festivalul a reunit peste 200 de artişti din 29 de ţări, care au cântat, timp de patru zile, pe cinci scene din Haga. Din România a mai fost un singur participant, Dan Lăzărescu, stabilit în Olanda,  cunoscut sub numele de scenă „The Streem”.

Maria a interpretat cunoscutele sale piese „Ce mai faci?” şi „Descântec de ploaie” (în limba română), dar şi „Living whithout you” şi „Learn to say goodbye”. „Timpul alocat recitalului fiecărui participant era de 20 e minute”, povesteşte cantautoarea, adăugând: „Am avut şansa de a-mi folosi la maximum talentul actoricesc şi forţa cuvântului. În muzică, depinde foarte mult cum ştii să transmiţi mesajul textului, pentru ca el să ajungă la sufletul celor ce te ascultă. Poezia şi muzica nu trebuie să fie două linii paralele. Trebuie să atragi şi prin linia melodică, dar şi mesajul textului trebuie să ajungă la public”, spune Maria, care a învăţat, în cei 15 ani de experienţă, că degeaba trăieşte artistul emoţia înlăuntrul său, dacă nu o împărtăşeşte şi nu o transmite publicului.

„Am adus soarele cu "Descântec de ploaie”

Cu „Descântec de ploaie” a fost o poveste amuzantă: „Peste tot, în România, pe unde am cântat această piesă, ea aducea, invariabil, ploaia. Acolo am avut rezerve să o cânt în prima zi, ştiut fiind că Olanda e ţara ploilor şi că oamenii erau sătui de frig. Ei bine, mi-am luat inima în dinţi, am cântat-o şi, surpriză, a ieşit soarele!”.

Experienţa de la Haga a însemnat pentru Maria Magdalena Dănăilă o nouă deschidere, o şansă de a lua contact cu folkul internaţional, de a-şi face prieteni şi de a simţi pulsul acestui gen muzical: „În România, pe unde am mai participat, era restricţia soundului folk, care îmi tăia din aripi. Acolo, la Haga, pot să spun că am putut să-mi prezint propriul stil necenzurat, dezlănţuit: am cântat aşa cum am simţit şi i-am emoţionat pe cei din public, care nu ştiau nimic despre mine înainte de festival. Am reuşit şi să le spulber prejudecăţile legate de România. Când mă vedeau atât de înaltă - acolo, în ţara oamenilor înalţi, erau convinşi că sunt de-a lor. Iar când am cântat, pur şi simplu pot spune că am fuzionat cu publicul”, conchide Maria, care a câştigat şapte mari premii şi trofee la cele mai importante festivaluri folk din ţară, dar şi Premiul al III-lea la Festivalul de la Mamaia în 2003 (secţiunea Interpretare) şi Premiul de Excelenţă „Ion Voicu”, în 2004, la secţiunea Creaţie, tot la Mamaia.

Şi dacă la Haga gălăţeanca a fost pe cont propriu, fără niciun fel de susţinere din partea autorităţilor locale, ea speră ca măcar pentru lansarea viitorului său album (care îi va apărea la Fundaţia Libris din Braşov) Primăria şi Teatrul Muzical din Galaţi să o susţină.

Citit 1947 ori Ultima modificare Vineri, 19 Iulie 2013 15:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.