Viitorul e aproape: Opt poveşti S.F. care au devenit realitate in 2012

Viitorul e aproape: Opt poveşti S.F. care au devenit realitate in 2012
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Probabil suntem foarte departe de viitorul în care clădirile vor avea mii de etaje, maşinile nu vor mai folosi şoselele, ci calea aerului, iar pentru distanţe mari vom folosi teleportarea. Cu toate astea, ştiinţa a evoluat atât de mult încât unele poveşti pe care le-am citit acum zeci de ani au devenit realitate. Iată opt dintre acestea:

Braţ robotic

La Universitatea din Pittsburg cercetătorii au dezvoltat un prototip de braţ robotic controlat folosind creierul uman. Un cip special a fost implantat în partea creierului care este responsabilă de mişcarea corpului uman, iar subiectul, o femeie de 52 de ani, paralizată, a reuşit asimilarea completă a cipului în doar 13 săptămâni, fără niciun efect negativ. În prezent pacienta este capabilă să controleze braţul ca şi cum ar fi fost al său.

Mătase la fel de dură ca oţelul

Un grup de cercetători de la Universitatea din Wyoming au modificat genetic nişte viermi de mătase astfel încât aceştia să producă o mătase la fel de rezistentă şi de dură ca oţelul. Avantajul este greutatea redusă, motiv pentru care una din întrebuinţări ar putea fi armura echipamentelor militare.

Piele sub formă de spray

Cercetătorii de la Avita Medical, divizia ReCell, au dezvoltat o modalitate de a acoperi arsurile pacienţilor. Este decupată o porţiune foarte mică de piele care este amestecată apoi cu o enzimă recoltată de pe pielea porcilor şi totul pus într-un spray. Lichidul este aplicat pe rană şi în 7 zile moleculele formează piele de grosimea unei pagini de hârtie. Având în vedere că pielea este prelevată chiar de la pacient, riscul de a fi respinsă de organism este aproape zero.

Maşinile care se conduc singure au devenit legale

Statul Nevada din SUA a fost primul din lume care a legalizat maşinile care se conduc singure. Prototipul a fost testat pentru prima oară la începutul lui 2012 şi a avut rezultate atât de bune încât în luna mai a fost legalizat. Compania responsabilă pentru această tehnologie este Google.

Sonda Voyager a părăsit sistemul solar

Lansat în 1977, Voyager I este primul obiect făcut de om care se aventurează în afara sistemului nostru solar. Sonda a fost menită, în primă instanţă, să pozeze planetele Saturn şi Jupiter, dar cercetătorii au realizat că poate face mai mult de-atât. Aşadar, sonda este echipată cu diferite mesaje: salutări în 55 de limbi şi sunetele tuturor animalelor de pe Pământ.

Frunze artificiale care generează electricitate

Prin modificări genetice, cercetătorii au dezvoltat un tip de frunză care poate oferi electricitate în cele mai izolate locuri din lume. Frunza este capabilă să se dezvolte singură şi mimează procedeul fotosintezei doar că rezultatul nu constă în oxigen, ci în hidrogen care poate fi stocat în baterii speciale ce pot alimenta diferite echipamente.

Implant de ochi pentru orbi

Doi nevăzători din Anglia pot vedea după ce au primit implanturi. Operaţia a durat 8 ore şi pe lângă ochiul propriu-zis li s-a implantat şi un cip special în creier. Progresul durează o perioadă, întrucât cei doi s-au născut orbi şi creierul trebuie să se adapteze situaţiei şi să înveţe să descifreze informaţia oferită de ochi.

Cititul minţii

Dezvoltatorii de la o companie care se ocupă cu securitatea digitală au format o echipă ce a folosit echipamente care nu pot fi găsite în comerţ pentru a încerca să citească mintea unui om. Experimentul implică un electroencefalograf şi un soft care descifrează ce vor să facă neuronii. Apoi programul interpretează care este reacţia creierului când recunoaşte anumite lucruri cum ar fi o faţă cunoscută, parola de la e-mail sau PIN-ul de la cardul bancar. Scopul experimentului a fost să demonstreze cât de lipsit de securitate este creierul uman.

Citit 2380 ori Ultima modificare Vineri, 26 Iulie 2013 16:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.