Bucătăria armenească - Mecca grătarului şi a condimentelor de tot felul

Bucătăria armenească - Mecca grătarului şi a condimentelor de tot felul
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bucătăria armenească este una dintre bucătăriile cu cea mai lungă tradiţie din Asia, ce îmbină într-un mod original elemente ale gastronomiei mediteraneene, balcanice, orientale, libaneze şi ruseşti. La graniţa atâtor influenţe fericite, nu este de mirare că s-a născut o bucătărie delicioasă. Aceasta combină produse proaspete şi delicioase, binecuvântate de un număr mare de condimente.

Ce este specific bucătăriei armeneşti?

Armenii sunt mari amatori de carne la grătar, pe care o pregătesc cu mult meşteşug şi atenţie. Înainte să fie aşezate pe grătar, bucăţile de carne sunt învelite într-o combinaţie de ceapă, piper negru şi sare. Alături de carnea pe grătar sunt rumenite şi felii de roşii, vinete şi cartofi. Festinul se serveşte asezonat cu ierburi tocate şi ceapă. Ardei roşu şi negru, pătrunjel, coriandru, busuioc, mărar, mentă, tarhon toate dau o aromă deosebită preparatelor armeneşti pe toată perioada anului.

Khorovats - o emblemă

La masă nu trebuie să lipsească matcun (un preparat fermentat din lapte, similar iaurtului), diluat cu apă rece, brânza Chechil (asemănător tăiţeilor) şi brânza zhazhik (un fel de brânză de vaci) cu verdeaţă şi usturoi, salate cu fasole, verdeţuri felurite, carne şi diverse preparate asezonate cu usturoi. Khorovats (frigăruie) este cel mai reprezentativ fel de mâncare al bucătăriei armene. Tradiţional este făcut cu carne ce are încă bucăţi din oase, dar în afara Armeniei, când este preparat, khorvats-ul este făcut din carne fără os şi este denumit după preparatul turcesc shish-kebab.

Supa Khash, gătită de bărbaţi

Cea mai cunoscută, cântată şi recitată creaţie culinară, supa Khash, este preparată cu picioare de vacă şi verdeţuri diverse. După tradiţie, această supă poate fi preparată doar de bărbaţi, care îşi petrec întreaga noapte gătind, şi este consumată cu usturoi verde şi pâine proaspătă, dar numai în dimineaţa primei zile când s-a sfârşit iarna.

Lavash este pâinea tradiţională, subţire, nedospită, fiind preparată şi coaptă aşa cum se făcea şi acum mii de ani, în cuptoare rotunde de pământ.

Basturma este un aperitiv din muşchi de vită crud asezonat cu multe condimente şi uscat la aer, iar Yershig este un cârnat foarte picant, cunoscut şi în Turcia, unde este numit Sujuk. Din bucătăria armeană nu lipseşte nici peştele: Iskhan (păstrăv) servit preparat la abur, pe grătar sau frigărui sau umplut şi gătit în cuptor, Sig, un peşte cu carne albă, Karmrakhayt - păstrăv de râu sau Kogak - un tip de peşte asemănător crapului.

Dulciuri cu... legume

În Armenia, majoritatea reţetelor de dulciuri conţin fructe sau nuci: Alani - piersici uscate umplute cu nuci şi zahar, Kadaif - fidea cu brânză, smântâna sau nuci tocate, înmuiate cu sirop de zahar. Uneori, în produsele de patiserie se pot întâlni cele mai neaşteptate ingrediente: vinete, roşii verzi, dovleac, nuci necoapte sau coaja de pepene roşu. În ceea ce priveşte desertul, trebuie să amintim pakhlavaua, varianta armenească la baklava, cu nuci şi mult zahăr sau miere. Apoi, trebuie să adaugăm ca Armenia este ţara compoturilor şi a fructelor confiate, servite după fiecare masă.

Băuturi pe toate gusturile

Brandy, produs în Armenia, este preparat din variate tipuri de struguri Fur, Kakhet, struguri ce cresc în Valea Ararat, al cărei sol vulcanic este ideal pentru creşterea acestora. Votca de dude, realizată industrial, dar şi artizanal, este considerata o băutură medicinală şi este recomandată în diverse afecţiuni. Printre băuturile consumate la mesele armeneşti se mai numără vinul, iar dintre băuturile non-alcoolice, preferate sunt sucurile de casă preparate cu apă minerală, limonadele şi cafeaua servită în ceşti mici la sfârşitul mesei. De asemenea berea este, de mii de ani, una dintre cele mai consumate băuturi de pe teritoriul Armeniei.

Reţete tradiţionale armeneşti

Fasoulia - fasole verde cu miel

Ingrediente: 500 g carne de miel, 1 kg fasole verde, 150 ml ulei, 2 cepe, 3 g enibahar, 3 g piper, 4 g busuioc uscat, 4 g oregano uscat, 1 căţel de usturoi, 1 conservă roşii, 50 g pastă de tomate şi sare.

Mod de preparare: carnea de miel se taie cuburi, se prăjeşte într-o tigaie în 100 ml de ulei, se scurge şi se pune într-un bol. Ceapa se toacă şi se prăjeşte în acelaşi ulei, se adaugă carnea, sare după gust, piperul, ienibaharul, busuiocul, oregano şi usturoiul. Se acoperă şi se prăjesc zece minute. Într-o oală se pun fasolea verde tăiată bucăţi, roşiile şi pasta de tomate dizolvată în 250 ml apă. Se adaugă ingredientele prăjite, se amestecă, se acoperă cu un capac şi se fierb la foc mic o oră, adăugând apă dacă este nevoie. Se serveşte cu orez sau bulgur.

 

Manakish - pâine tradiţională

Ingrediente: 500 g făină de grâu, 350 ml apă, 1 linguriţă cu drojdie uscată, 1 lingură cu sare şi 3 linguri cu ulei de măsline.

Mod de preparare: într-un bol se pun apa caldă, sarea, uleiul, drojdia şi se amestecă. Se presară făina şi se frământă până rezultă un aluat elastic, circa 20 de minute, şi se lasă la crescut o oră. Se udă mâinile cu apă, se împătureşte aluatul de patru ori, se acoperă din nou cu şervetul, se lasă să dospească încă 30 de minute şi se împarte în două bucăţi egale. Se unge o tavă cu ulei de măsline, se aşază pe rând bucăţile de aluat şi se modelează cu mâna unsă cu ulei sub formă de oval. Se procedează la fel cu aluatul rămas, se acoperă cu ulei, se dospesc 20 de minute, apoi se îndoaie o margine a aluatului, de jur-împrejurul fiecărei bucăţi, până se formează un şanţ. Cu ajutorul unei furculiţe se imprimă 5-6 linii orizontale şi 3-4 verticale, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu, până devin aurii.

Citit 9549 ori Ultima modificare Vineri, 02 August 2013 17:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.