Lumea în trepte: Cele mai spectaculoase scări (I)

Lumea în trepte: Cele mai spectaculoase scări (I)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scările sunt construcţii concepute pentru a înlesni parcurgerea unor distanţe mari pe verticală, unele dintre ele sunt însă adevărate opere de artă, cu design uimitor şi înconjurate de privelişti incredibile.

Muntele Bueren, Belgia

Nu este un munte adevărat, ci o scară cu 374 de trepte, aflată în oraşul belgian Liege. A fost construită în anul 1881, pentru a le facilita soldaţilor cantonaţi în partea de sus a dealului să meargă spre bază, fără să mai fie nevoie să străbată aleile abrupte şi periculoase care existau până atunci. Numele îi este dat după un aristocrat din secolul al XV-lea, Vincent de Bueren, care a apărat oraşul Liege de un atac al Ducelui de Burgundia. Din vârful scărilor, vizitatorul este răsplătit cu o panoramă a oraşului şi a râului Meuse.

Scara de deasupra mării, Spania

A fost construită pe insula spaniolă Gaztelugatxe, din largul Golfului Biscaya. Insula este conectată la continent şi la Ţara Bascilor printr-un pod, iar în partea sa de sus se găseşte un schit ce datează din secolul X. La schit se ajunge printr-un drum îngust, care numără 237 de trepte. Cele mai bune sezoane pentru o vizită aici sunt cele de primăvară şi toamnă, vara fiind de obicei foarte aglomerat.

 

Scara spirală din Munţii Taihang, China

Spirala are o înălţime de 91,5 metri şi se găseşte pe o faţă a unui perete abrupt de munte. O asemenea ascensiune pe scări te face să împărtăşeşti fiorul pe care îl simte un alpinist, fără ca turistul obişnuit să fie însă în vreun fel în pericol. "Aici bate vântul, păsările zboară pe lângă ei şi se înfioară la scârţâitul treptelor. Este mult mai autentic decât dacă am fi construit un lift", a declarat un oficial. Din motive de securitate, cei care urcă aceste scări trebuie să aibă maxim 60 de ani şi trebuie să completeze un formular prin care confirmă că nu au probleme cardiace sau pulmonare.

Podul Moise, Olanda

La începutul secolul al XVII-lea, insula ce adăposteşte Fort de Roovere era înconjurată de un şanţ şi nu era legată cu exteriorul de niciun pod. Totuşi, ca parte a unui program recent de restaurare, s-a luat decizia construirii aici a unui pod de acces, dar din respect pentru statutul de insulă, a fost construit un discret pod "scufundat", care se află la acelaşi nivel cu linia solului şi a apei. Astfel, podul, pe care cobori, este aproape invizibil, chiar de la distanţe relativ mici.

Citit 2722 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.