VIDEO/ Guy Fawkes, omul din spatele măştii: Un revoluţionar eşuat, transformat în erou

VIDEO/ Guy Fawkes, omul din spatele măştii: Un revoluţionar eşuat, transformat în erou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Englezii, printre altele, sunt cunoscuţi pentru manifestarea urii lor şi pentru faptul că uită foarte greu. Nu se poate explica altfel faptul că, an de an, pe 5 noiembrie, ei sărbătoresc dejucarea planului pus la cale de faimosul Guy Fawkes cu artificii şi focuri în plină stradă. „Complotul prafului de puşcă” s-a petrecut pe 5 noiembrie 1605, în urmă cu mai bine de patru secole. Evident, pe parcursul anilor, populaţia a uitat adevărata poveste, firul evenimentelor fiind oarecum alterat de modificările survenite de-alungul istoriei, „Noaptea lui Guy Fawkes” fiind acum doar un motiv de distracţie.

Anii de tinereţe

Fawkes s-a născut în 1570, în York, într-o familie destul de înstărită. A studiat la şcoala din York, o instituţie de învăţământ de origine catolică, deşi el era de religie protestant. S-a înrolat în armata spaniolă, la vârsta de 21 de ani, dar nu înainte să se convertească la catolicism. A luptat pe frotul din Olanda, în „Războiul de opt ani”. Cu toate astea, adevăratul său scop pentru care s-a înrolat în armata spaniolă era o revoluţie în Anglia, în urma căreia protestanţii să fie înlăturaţi de la putere. Din păcate pentru el, în Spania nu a găsit ajutorul pe care îl spera, dar l-a cunoscut pe Thomas Wintour, alături de care s-a întors în Anglia.

Societatea revoluţionară

Wintour îi face cunoştinţă lui Fawkes cu Robert Catesby, şeful găştii cunoscută sub numele „Catolicii englezi” care plănuia asasinarea regelui James I şi restaurarea catolicilor pe tron. Guy a fost şi el integrat în „club”, din moment ce idealurile sale erau identice.

Gruparea a închiriat o cămăruţă de depozitare situată la subsolul Casei Lorzilor, o aripă a Casei Parlamentului din Anglia. Lui Fawkes i s-a întrebuinţat o sarcină simplă: să depoziteze în acea cămăruţă cât mai mult praf de puşcă posibil, pentru ca pe 5 noiembrie, 1605, acesta să fie detonat şi clădirea să fie dărâmată.

Evident că lucrurile nu au mers conform planului din cauza unei scrisori anonime prin care un membru la Parlamentului englez era sfătuit să stea departe de clădire pe data de 5 noiembrie. Autorităţile au interceptat scrisoare şi au decis să cerceteze fiecare colţ al clădirii, găsindu-l pe Fawkes păzind cele 20 de butoaie cu praf de puşcă.

Guy Fawkes a fost torturat timp de câteva zile, până când a divulgat numele complicilor săi şi a fost condamnat la moarte prin spânzurare. Fawkes a fost ţinut în închisoare până pe 31 ianuarie, data la care execuţia a fost programată. Cu doar câteva secunde înainte să fie executat ca la carte, revoluţionarul a sărit de pe schela unde urma să fie spânzurat şi şi-a rupt gâtul, evitând astfel o moarte lentă şi dureroasă prin sugrumare.

Ce-a fost şi ce-a ajuns

După ce complotul a fost dejucat, regele James a dat un decret prin care ziua de 5 noiembrie a fost declarată zi de sărbătoare naţională. Existau chiar şi instrucţii cum să fie celebrată ziua: oamenii de rând trebuie să aprindă focuri mari în aer liber şi mai târziu s-au folosit şi artificiile.

În rândul tinerilor din lume, Guy Fawkes este cunoscut prin masca purtată de un erou dintr-o serie de benzi desenate intitulată „V for Vendetta” ("R de la Răzbunare"), dar imaginea a devenit arhicunoscută abia după ecranizarea din 2005, film care respectă în oarecare măsură povestea lui Guy Fawkes cu excepţia că acesta nu mai este prezentat ca un personaj negativ, ci un erou eliberator.

De-asemenea, o faimoasă grupare de hackeri, supranumită „Anonymous”, a adoptat ca imagine figura lui Guy Fawkes. Gruparea susţine că luptă împotriva ordinelor şi a controlului în masă – anarhişti în oarecare măsură. Ei susţin că nu sunt conduşi de nimeni şi că acţionează ghidaţi de idei, ca un creier anarhist. "Anonymous" sunt faimoşi pentru numeroase atacuri digitale împotriva unor site-uri aparţinând guvernelor, cultelor religioase şi corporaţiilor de pe mapamond.

Iată o secvenţă din filmul "V for Vendetta":

Citit 2196 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Septembrie 2013 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.