S-a descoperit cel mai mare vulcan din lume, ascuns sub apele Oceanului Pacific

S-a descoperit cel mai mare vulcan din lume, ascuns sub apele Oceanului Pacific
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cel mai mare vulcan din lume, care are o suprafaţă echivalentă cu cea a insulelor britanice, se află ascuns de aproximativ 145 de milioane de ani în apele Oceanului Pacific, la o distanţă de 1.500 kilometri de Japonia, afirmă autorii unui studiu publicat joi, citaţi de AFP.

"Este vorba de un dom mare şi rotunjit de 450 kilometri pe 650 kilometri", având o suprafaţă comparabilă cu aceea a vulcanului Olympus Mons de pe planeta Marte, considerat cel mai mare vulcan din întregul Sistem Solar, au subliniat autorii studiului.

Denumit "Masivul Tamu", vulcanul terestru este "ascuns" în centrul unui lanţ muntos subacvatic, Shatsky Rise, care are înălţimea maximă de 3,5 kilometri sub nivelul mării şi ale cărui "rădăcini" pătrund până la 30 de kilometri sub fundul oceanului.

Din fericire pentru omenire, se pare că vulcanul este "adormit" de câteva milioane de ani, afirmă William Sager, oceanograf la Universitatea Houston din Statele Unite, coordonatorul studiului.

Această formaţiune vulcanică este cunoscută de mult timp de geologi, însă aceştia credeau până acum că aveau de-a face cu un simplu "mega-vulcan" printre alţi 10-12 de pe "platourile oceanice" deja identificaţi.

Aceşti "mega-vulcani", care se află atât la suprafaţa Terrei, cât şi scufundaţi pe fundul mărilor şi oceanelor, sunt atât de mari, cu milioanele lor de kilometri cubi de lavă solidificată, încât oamenii de ştiinţă consideră în general că a fost nevoie ca mai mulţi vulcani învecinaţi să îşi unească forţele şi scurgerile de magmă pentru a le da naştere.

Astfel este cazul edificiului vulcanic al insulei Hawaii, constituită din cinci "vulcani-scut" diferiţi. La fel este cazul Islandei, compusă din zeci de vulcani diferiţi, unii stinşi, alţii activi.

Citit 2190 ori Ultima modificare Vineri, 06 Septembrie 2013 14:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.