Bucătăria iordaniană: Cele mai sofisticate mâncăruri din lume

Bucătăria iordaniană: Cele mai sofisticate mâncăruri din lume
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Regatul Haşemit al Iordaniei sau, pe scurt, ‎Iordania este ‎un ‎stat din nord-vestul Asiei, în Orientul Apropiat, ‎sărac ‎în ‎resurse naturale, dar extrem de bogat în istorie, ‎fiind ‎o ‎punte de legătură între tradiţionalism şi ‎modernism, ‎un ‎adevărat muzeu în aer liber.‎

La fel ca în multe ţări din Orientul ‎Mijlociu, ‎gastronomia ‎iordaniană îşi are originea în ‎bucătăria ‎beduină, însă se ‎simt şi influenţele ţărilor vecine, Siria ‎şi ‎Liban. Ea ‎reprezintă o parte importantă a culturii ‎locale, ‎exprimând ‎ospitalitatea şi generozitatea localnicilor.‎ Bucătăria iordaniană este foarte elaborată şi sofisticată. Cultura gastronomică reprezintă un factor principal în viaţa de zi cu zi şi reflectă generozitatea şi ospitalitatea arabilor.

Cel mai ospitalier popor arab

Popoarele arabe sunt extraordinar de ospitaliere, însă iordanienii îi întrec pe toţi. Astfel, poţi fi invitat la masă chiar dacă nu cunoşti gazdele. Pe mesele lor întâlnim aperitive precum mezze,  plăcinte,  iaurturi, dulciuri, fistic, precum şi manaf - mâncarea tradiţională din carne de miel  cu orez şi iaurt. La majoritatea restaurantelor arabe din Iordania, servirea mesei începe cu mezze. Acest fel de mâncare diferă de la restaurant la restaurant, însă ingredientele de bază sunt aceleaşi: plăcinta arabă, hummus, tahina, ceapă şi lămâie. Meze sau mezze este o selecţie de preparate, servite la Marea Mediterană, Orientul Mijlociu şi Balcani în calitate de cină, mic dejun sau chiar prânz, cu sau fără băuturi. Cuvântul acesta se întâlneşte în toate bucătăriile fostului Imperiu Otoman şi înseamnă: gust, aromă, savoare, gustare. ‎Felurile de mâncare iordaniene sunt printre ‎cele ‎mai ‎sofisticate din lume, însă şi extrem de gustoase, bazându-‎se ‎pe cereale, brânză, iaurt, fructe proaspete sau ‎uscate, din ‎cele mai ‎simple ingrediente putându-se crea ‎mâncăruri ‎delicioase. La fiecare ‎masă, este prezentă pâinea, ‎ca şi ‎cafeaua sau ceaiul tradiţional, ca şi ‎aperitivele, ‎numite ‎mezze.‎

Linte şi miel

‎Bucătăria iordaniană se remarcă printr-o ‎multitudine ‎de ‎preparate, gătite într-un mod cu totul ‎particular. ‎Mâncarea ‎tradiţională este mansaf-ul, care constă în ‎carne ‎de miel, ‎asezonată cu ierburi aromatice, câteodată ‎uşor ‎picante, ‎gătită în iaurt şi servită cu orez. De obicei, se ‎găteşte ‎mielul ‎întreg, iar invitatului de onoare i se dau ‎ochii ‎mielului, ‎consideraţi a fi o delicatesă.‎ Unul dintre cele mai răspândite ingrediente ‎din ‎mâncarea ‎locală este lintea, iar printre felurile de ‎mâncare ‎preferate ‎se află hummus-ul, tahina (pasta de susan) ‎şi ‎iaurtul. ‎Kebab-ul este, de asemenea, una ‎dintre ‎specialităţile ‎iordaniene, făcut pe foc numai din cărbuni.‎  Atayef este una dintre ‎specialităţile ‎iordaniene ‎reprezentând, de fapt, o plăcintă bine ‎prăjită, ‎umplută în ‎interior cu cremă de alune sau brânză. O ‎altă ‎specialitate ‎este mohallabiya, o budincă cu apă de trandafir ‎sau ‎de ‎portocală.‎

Retetă tradiţională iordaniană

Mansaf

Ingrediente:

1 kg carne oaie sau miel cu os, 500 gr Basmati orez (cu bob lung), 1 căpăţână usturoi, 750 grame iaurt gros de oaie sau bivoliţă, coaja de la o lămâie, 2 linguri făină, 1 linguriţă seminţe coriandru măcinate, 1 linguriţă seminţe chimion măcinate, 1 lingură sumak, muguri de pin, 1 lingură baharat (condimentele arăbeşti sau 7 spices), sare, piper.

Mod de preparare

După ce carnea este spălată şi porţionată se pune la fiert împreună cu condimentele: sumak, chimion, coriandru, sare şi piper. Se lasă la fiert o oră. Timp de 30 minute, orezul se lasă la înmuiat. După ce carnea a fiert o oră se scoate din oală şi se lasă să se scurgă. Iaurtul se amestecă cu apa de pe carne şi făină, la foc mic, amestecând continuu până dă în clocot. Se adaugă bucăţile de carne şi se lasă la fiert 15-20 minute. Între timp se încălzeşte cuptorul. Orezul  se fierbe în apă împreună cu coaja de lămâie, sarea şi piperul. Se scoate carnea şi se aşează pe o tavă, lăsând deopare sosul de iaurt în care a fiert. Se pisează usturoiul şi se adaugă peste carne. Tava se pune în cuptor pentru 5-10 minute, până când carnea se rumeneşte. Se aşează pe tava de servit orezul, după care peste el punem carnea de la cuptor şi la urmă sosul de iaurt.

Citit 8508 ori Ultima modificare Vineri, 18 Octombrie 2013 12:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.