Kazahstan - Bucătărie specifică unui popor nomad

Kazahstan - Bucătărie specifică unui popor nomad
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Bucătăria tradiţională a Kazahstanului se învârte în jurul cărnii de oaie şi de cal, precum şi a diferitelor produse lactate. De sute de ani, kazahii au fost păstorii care au crescut oile, cămilele şi caii, bazându-se pe aceste animale pentru transport, haine şi produse alimentare. Tehnicile de gătit şi ingredientele majore au fost puternic influenţate de modul în care populaţia a avut o viaţă seminomadă.

Majoritatea mâncărurilor sunt făcute din animalele pe care kazahii le cresc. Există o varietate de produse lactate, inclusiv brânză, unt şi lapte fiert. Vara şi primăvara, laptele se adună într-un recipient din piele, se amestecă bine şi se aşteaptă să fermenteze. Zerul obţinut este o băutură preferată pe timp de vară.

Cele mai multe tehnici de gătit au ca scop pe termen lung conservarea alimentelor. Este o practică largă de sărare şi uscare a cărnii, kazahii având şi o mare preferinţă pentru laptele acru, deoarece este mai uşor de utilizat într-un stil de viaţă nomad.

Conservarea produselor alimentare este procesul de tratare a produselor alimentare pentru a opri sau încetini deteriorarea şi, astfel, să poată fi pentru mai mult timp depozitate şi păstrate.

Carnea în diverse forme a fost întotdeauna ingredientul principal din bucătăria kazahă, fiind preparată prin fierbere sau coacere. Carnea de cal şi cea de oaie sunt cele mai populare forme de carne folosite de populaţia kazahă.

Kazahii îngrijesc în mod special caii pe care intenţionează să îi sacrifice, menţinându-i separat de alte animale. Hrănirea cabalinelor din belşug, pentru grăsime, le creează însă cailor dificultăţi în mişcare.

“Kirdak” este un fel preparat din carne proaspătă de cal, oaie sau vacă şi constă în ficat, inimă, rinichi şi alte organe tăiate mărunt, fierte în ulei şi servite cu ceapă şi piper .

Besbarmak, constând din carne de cal fiartă sau carne de oaie, este cel mai popular fel de mâncare kazah. De asemenea, este numit "cinci degete", din cauza modului în care este consumat. Bucăţi de carne fierte sunt tăiate şi servite de către gazdă, în ordinea importanţei clienţilor sau musafirilor. Besbarmak este, de obicei, mâncat cu paste fierte şi o supă de carne numită shorpa, fiind servit în mod tradiţional în boluri numit "kese".

Băuturi

Băuturi tradiţionale sunt laptele fermentat de iapă (kumiss), laptele de cămilă (shubat), laptele de vacă (ayran), precum şi laptele de oaie şi produsele sale - kaymak (smântână), katyk sau ayran (zară), kurt, care este făcut din brânză uscată şi zer, şi irimshik (produs uscat din lapte acru, similar cu kurt).

Kumis este un produs lactat fermentat în mod tradiţional din lapte de iapă. Băutura rămâne importantă pentru popoarele din stepele Asiei Centrale, cele de origine turcă şi poporul mongol. Acesta a fost, de asemenea, consumat de triburile de limbă maghiară situate în jurul Mării Baltice. Kumis este un produs lactat similar cu chefirul, care este lapte acru.

Ceaiul negru a fost introdus din China încă de la întemeierea Drumului Mătăsii şi a fost în mod tradiţional consumat cu dulciuri după felul principal. În zilele noastre, ceaiul (cu lapte) este înlocuit practic de alte băuturi tradiţionale.

Deserturi

Baursaki este o varietate de gogoaşă, un desert din Kazahstan. Constă dintr-un aluat prăjit şi are formă de sferă. Aluatul este format din făină, drojdie, lapte, ouă, margarină, sare, zahăr şi grăsime. Baursaki este adesea mâncat alături de chorba.

Çäkçäk este un dulce din bucătăria tătară. Este deosebit de popular în Tatarstan şi Bashkortostan şi este recunoscut ca fiind desert naţional. Çäkçäk este făcut din aluat tăiat nedospită şi laminat în bile de dimensiunea unei alune, care sunt apoi prăjite în ulei. Opţional, alune sau fructe uscate sunt adăugate la amestec. Bilele prăjite sunt stivuite într-o movilă care este apoi glazurată cu miere fierbinte. După răcire şi întărire, çäkçäk poate fi opţional decorat cu alune şi fructe uscate.

Citit 7680 ori Ultima modificare Vineri, 08 Noiembrie 2013 14:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.