Yemen/ Ţara unde se întâlnesc bucătăriile orientului

Yemen/ Ţara unde se întâlnesc bucătăriile orientului
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bucătăria yemenită este total diferită de orice altă bucătărie orientală, având trăsături distincte chiar de la o regiune la alta. Pe teritoriul yemenit s-au contopit două influenţe deosebit de puternice, cea otomană şi cea indiană. Bucătăria yemenită este populară în statele arabe şi în Golful Persic.

Bucătăria evreilor yemeniţi este specială, fiind concentrată pe respectarea Shabatului şi a sărbătorilor religioase. Evreii yemeniţi, când au emigrat in Israel, au adus cu ei şi mâncăruri tradiţionale din Yemen. Cele mai frecvente sunt: Kubana, Kaunas, Jachnun, vestitele supe Yemenite, fripturile Yemenite, Mish – plăcinta din creier, Schug – pasta din ardei iuţi şi usturoi, etc.

Carne şi mirodenii

În bucătăria yemenită se manifestă preferinţe pentru carne, însă numai pentru miel sau pui. Carnea de vită este considerată destul de dificil de gătit şi este evitată. De asemenea, se mănâncă mult peşte, prepararea acestuia fiind foarte specială, iar rezultatul delicios. Se folosesc foarte multe mirodenii parfumate, precum cardamom, Schinduf, cuişoare, fenel, ghimbir, etc. Amestecul de condimente cel mai cunoscut este numit Hawayig. Acesta include anason, seminţe de fenel, cardamom şi ghimbir. Cele mai cunoscute feluri de mâncare yemenite sunt: aseed, Bint AlSahn, Zurbiyan, fahsa, fatta, fatoot, ful medames, hareesh, jachnun, komroh, mandi, mutabbaq, Samak Mofa, shafut, skhug.

Masa tradiţională

Masa este deschisă cu o supă tradiţională numită maraq. Aceasta este servită cu o felie de lămâie care se stoarce în supă.

Fatta este un altfel de supă cu bucăţele de pâine yemenită amestecată cu carne şi legume fierte. Fatta reprezintă un mod excelent de a consuma pâinea care s-a întărit, ceea ce se întâmplă frecvent cu pita yemenită care vine în contact cu aerul pentru mai mult timp. În bucătăria yemenită, Salta este considerată fel de mâncare naţional. Ea variază de la o zonă la alta, în funcţie de climă şi sol. Baza este o carne de origine turcă, cu schinduf şi Sahawiq, un amestec de chili, roşii şi usturoi, similar sosului mexican salsa. Se mai adaugă omletă, cartofi sau orez. Salta, de orice fel ar fi, se consumă cu pită yemenită, folosită şi ca tacâm. Un alt fel de mâncare tradiţional yemenit este Ogdat, o mâncare făcuta dintr-un amestec de ingrediente: carne de pui, de miel şi chiar peşte, tăiate cubuleţe, împreună cu roşii, ardei, morcovi, cartofi, zucchini. Fahsa este o tocană yemenită din cotlete de miel în supă de miel cu condimente şi Holba (schinduf). Mandi este un fel de mâncare tradiţională în Yemen, apărută în provincia Hadhramaut şi extinsă în multe alte oraşe din Yemen. Acum a devenit foarte populară în restul Peninsulei Arabe. Mandi se face de obicei din carne (miel sau de pui), orez basmati şi un amestec de condimente.Carnea utilizată este, de obicei, un miel de dimensiuni mici şi tânăr pentru un gust delicios. Principalul lucru care diferenţiază Mandi este că, pentru acest tip de mâncare, carnea este gătită în tanur (tabun), care este un tip special de cuptor. În orez se mai pot pune stafide sau seminţe, după gust. Mandi este, de asemenea, considerat ca fel principal servit la evenimente speciale, cum ar fi nunţi sau sărbători. Mashwi este peşte la grătar sau în cuptor şi servit simplu, cu felii de lămâie.

Cele mai populare tipuri de pâine întâlnite în bucătăria yemenită sunt: Tawa, Tameez, Laxoox, Malooga, Kader, Fateer, Kudam, Rashoosh, Oshar si Khamira. Pita yemenită este făcută în gospodărie şi coaptă în tabun.

Băuturi

Deşi în Yemen se cultivă cafea, băutura tradiţională este ceaiul negru parfumat, cu cuişoare, cardamom sau mentă. Se mai consuma ceai cu lapte numit “Shahi Abyad” sau Karkadin (o infuzie de flori de hibiscus uscate). Ceaiul este băut în orice moment al zilei, dimineaţa împreună cu prăjiturele, după masa de prânz, sau seara, dupa cină. Din cafea, sau mai bine zis din cojile boabelor de cafea se prepară o băutură specifică zonei numita qishr. Cafeaua este preferată în zona Sana, în timp ce în zona Aden se preferă ceaiul negru.

Ca băuturi răcoritoare sunt Naqe’e Al Zabib (băutură rece din stafide) sau diba’a (nectar de fructe). Băuturile din mango şi suc de guava sunt, de asemenea, populare.

Citit 3003 ori Ultima modificare Vineri, 28 Februarie 2014 10:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.