Bucătăria din Mauritius/ Ce se mănâncă pe insula din Paradis

Bucătăria din Mauritius/ Ce se mănâncă pe insula din Paradis
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Exotica gastronomie din Mauritius se remarcă printr-o combinaţie de trăsături specifice ale bucătăriei ţărilor de origine ale emigranţilor şi coloniştilor care s-au stabilit pe insulă de-a lungul timpului. Aceştia au adus cu ei nu numai cultura şi religia popoarelor lor, ci şi obiceiurile privind alimentaţia şi diverse reţete de mâncăruri din ţările de origine. Bucătăria insulei Mauritius conţine elemente ale gastronomiei indiene, chineze, africane, europene şi asiatice. Poziţia geografică şi clima fac ca mâncărurile locale să conţină mai ales peşte proaspăt prins, fructe de mare, fructe exotice şi diverse soiuri de mirodenii.

Ingrediente

Cel mai des utilizat ingredient îl constituie excelentele roşii cultivate pe insulă, al căror gust este incredibil de dulce şi de plăcut. Bucătarii locali le folosesc mai ales la colorarea diferitelor sosuri. De asemenea, veţi recunoaşte adesea şi gustul de usturoi sau ceapă, foarte apreciate pe insulă. Vă va surprinde, poate, folosirea în cantităţi mari a ghimbirului, care conferă mâncării o aromă minunată.

Sosurile se consumă foarte adesea în Mauritius, mai ales datorită influenţei franceze. Cele mai bune dintre acestea, pe care trebuie neapărat să le gustaţi, sunt Vingaye a Rougaille. Ambele au ca ingredient de bază usturoiul, dar gustul lor este foarte diferit. Sosul Vingaya se serveşte rece, cu oţet de vin şi seminţe de muştar, în timp ce Rougaille se serveşte cald şi conţine, pe lângă usturoi, şi excelentele roşii locale. Pe lângă influenţa franceză, care şi-a pus cel mai mult amprenta asupra bucătăriei locale, se face simţită aici şi o puternică influenţă indiană. Datorită emigranţilor din India, care şi-au adus reţetele tradiţionale, puteţi gusta diferite feluri de curry, orez indian sau să vă condimentaţi mâncarea cu ardei iute chilli, cultivat în cantităţi însemnate pe insulă. Chilli se adaugă la peşte, la carnea de pui şi la salate etc., pe scurt, la aproape toate felurile de mâncare.

Cele mai apreciate feluri de mâncare

Printre cele mai apreciate specialităţi culinare ale insulei se numără fără îndoială o mâncare musulmană cu numele de Briani - un amestec de orez, condimente, carne şi cartofi. Foarte cunoscute sunt şi aşa-numitele „inimi de palmier” (palm hearts - partea interioară a mugurilor anumitor specii de palmier, mai ales ale cocotierilor), din care se repară o salată denumită „Salata milionarilor”. Nu trebuie uitată nici carnea afumată a unei specii de şoim, servită cu o bogată garnitură de legume, stridiile cu suc de lămâie sau specialităţile din carne de porc mistreţ sau căprioară. Dacă preferaţi carnea albă, aveţi la alegere o varietate de feluri: încercaţi carnea de pui sau curcan la grătar, fazanul sau mai puţin obişnuitele prepeliţe. Multe dintre mâncărurile locale, mai ales tradiţionalul Roche Carri, se prepară într-un mod neobişnuit din punctul nostru de vedere, şi anume prin frigere pe o bucată de rocă vulcanică încinsă.

Belşugul de fructe exotice constituie una dintre caracteristicile de bază ale ţărilor din zona de climă tropicală, iar Mauritius este un adevărat rai pentru iubitorii acestor minunate fructe. Cresc aici avocado, ananasul, mango, diferite feluri de pepeni, lichee, papaya, karambol - care seamănă cu o stea de culoare galbenă, corasol sau foarte apreciatele nuci de cocos.

La ce să fiţi atenţi atunci când mâncaţi

Ca şi în celelalte ţări tropicale, pe insula Mauritius sunt valabile o serie de reguli esenţiale de igienă a alimentaţiei, pe care este bine să le respectaţi cu stricteţe. În ceea ce priveşte apa, consumaţi-o numai dacă este ambalată în sticle sigilate şi renunţaţi la cuburile de gheaţă din băuturile răcoritoare. Deşi apa de la robinet este destul de curată şi sigură, în multe gospodării şi unităţi de cazare sau restaurante se foloseşte apa din bazinele de pe acoperiş, în care poate pătrunde şi apa de ploaie. Alimentele care se servesc fierte, coapte sau curăţate de coajă sunt, de regulă, sigure şi nu vă vor cauza probleme de sănătate. În consecinţă, spălaţi bine fructele şi curăţaţi-le de coajă, evitaţi să consumaţi stridiile şi alte feluri de scoici pe care le oferă vânzătorii ambulanţi pe plaje. Aceştia merg uneori prin soare toată ziua, iar scoicile pot fi alterate.

Citit 3933 ori Ultima modificare Joi, 01 Mai 2014 14:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.