ATROCITĂŢI sau delicatese? Preferinţe GASTRONOMICE mai puţin obişnuite

ATROCITĂŢI sau delicatese? Preferinţe GASTRONOMICE mai puţin obişnuite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România are o gastronomie bogată şi variată, datorită poziţiei geografice şi a orientărilor religioase. Avem fel de fel de mâncăruri, iar în perioada sărbătorilor creştineşti, românii devin adevăraţi gurmanzi. Cu toate astea, mâncărurile pe care le gătim sunt destul de... normale: carne de porc, de vită, peşte, pui etc. În alte locuri de pe Pământ, oamenii şi-au extins puţin preferinţele în ceea ce priveşte bucatele cu carne, unele situaţii fiind chiar extreme. În 2014, încă există locuri unde se poate servi carnea de om – un hotel din Nigeria a fost închis şi 11 persoane arestate, după ce poliţia a primit un pont conform căruia carnea servită era de om, iar cei care serveau masa acolo avea înclinaţii canibalice.

Carnea de câine

Pare complet inuman, având în vedere că în nenumărate cazuri s-a dovedit că rasa canină ocupă cu uşurinţă locul de „cel mai bun prieten al omului”, dar sunt numeroase locuri unde carnea de câine încă se serveşte la masă. În părţi din China şi Filipine, în Corea de Sud, Vietnam şi... surprinzător, în Elveţia. Desigur, consumul de carne de câine este moderat în anumite ţări şi mai intens în altele.

De exemplu, în China sunt pieţe unde se vinde exclusiv carne de câine. În Corea de Sud au fost descoperite ferme unde animalele erau crescute exclusiv pentru carnea lor.

Pe de altă parte, în Elveţia, consumul de carne de câine - care se afumă aici - este izolat. Cu toate astea, în ultimii 10 ani, singurele cazuri de trichineloză diagnosticate au avut ca sursă carnea acestor animale, pentru că nu era gătită cum trebuie.

Păianjeni prăjiţi

În Cambodgia, numeroşi turişti vizitează oraşul Skuon nu pentru clădirile sale sau pentru împrejurimi, ci pentru a gusta un păianjen prăjit. Se pare că gastronomia excentrică din Cambodgia nu e deloc un moft. Totul a început în perioada în care ţara a fost condusă de Pol Pot, un adevărat tiran. Poporul cambodgian a fost efectiv torturat în acele vremuri, iar pentru a evita moartea prin înfometare, au recurs la sursa de proteine cu opt picioare: păianjenii.

Aceştia sunt crescuţi în satele din apropierea oraşului Skuon şi sunt pur şi simplu prăjiţi în ulei. Aparent, arahnidele devin crocante şi gustoase în acest fel. Totuşi...

Alte mâncăruri ciudate

Aproape în fiecare ţară din lume, greierii se servesc la fel de intens ca păianjenii prăjiţi în Cambodgia. Cunoscutul realizator TV Bear Grills i-ar mânca şi cruzi, de vii, fără îndoială, dar în majoritatea locurilor, greierii se servesc prăjiţi. Aparent oamenilor le şi plac, motiv pentru care un lanţ de restaurante mexicane i-a inclus în meniu pentru oamenii din Londra.

Pe lângă carnea de câine, coreenii servesc şi caracatiţe... vii, deşi mâncarea te poate face să te îneci foarte uşor. Nevertebratele marine sunt tăiate în bucăţele micuţe şi se servesc proaspete, cu tentaculele încă mişcându-se.

Cu toate astea, una dintre cele mai dezgustătoare specialităţi – lăsând la o parte calmarul fermentat în propriile măruntaie care se serveşte în Japonia – poate fi găsită în oraşul Dongyang, când la început de primăvară, localnicii fierb ouă de găină în urina copiilor de clasa întâi. „Delicatesa” poartă numele de „ouă de băieţei virgini”.

Citit 1460 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 15:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.