Gastronomia variată a Braziliei

Gastronomia variată a Braziliei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Bucătăria braziliană poate satisface toate gusturile şi orice apetit. Reţetele tradiţionale constau în variaţii ale mâncărurilor de origine portugheză sau africană. Hrana marină, sushi, carnea la grătar, specialităţile italiene şi sălăţele delicioase pot fi întâlnite pretutindeni. Totuşi alimentaţia de bază a celor mai mulţi brazilieni se rezumă la orez, leguminoase şi farinha - făina de manioc.

Restaurantele „Comida a kilo” (mâncare în funcţie de gramaj) sunt locuri grozave, cu autoservire, în care se poate consuma mâncare variată, ieftină şi, în general, de bună calitate.

Mâncăruri pentru toate gusturile

Salgadinhos sunt gustări braziliene savuroase, servite adesea cu bere sau ca o masă scurtă, fiind găsite la lanchonetes - alternativa braziliană la tarabele fast-food. Salgadinhos sunt de obicei foietaje mici umplute cu brânză, carne de pui, miez de palmier şi alte ingrediente. Alte gustări apreciate sunt pao de gueijo (pâine cu brânză) şi pastel (două foi subţiri de aluat, rulate cu umplutura de paste). În loc de cartofi prăjiţi, încercaţi aipimm frito (rădăcină de manioc bine prăjită).

Un alt tip de mâncare preferat de brazilieni este churrasco, sau grătarul, care era consumat iniţial de crescătorii de vite, care îşi prăjeau carnea la focuri în aer liber.

Brazilienilor le place foarte mult ardeiul iute (pimenta) şi un fel de chili local, mulagueta, dar sosurile picante sunt servite separat, pentru a fi condimentate după gust.

Cele mai condimentate mâncăruri din Brazilia se servesc în Bahia. Aici se prepară feijoada, o mâncare din boabe de fasole neagră, fiartă alturi de diverse tipuri de carne uscată, sărată şi afumată. Masa este servită în vase separate: tipurile de carne, alături de cele cu orez alb, varză tăiată fin, forofa (rădăcină de manioc prăjită) şi portocale felii.

Foarte popular în Brazilia este tipul de mâncare bacalhau (cod uscat şi sărat). Bucăţile vândute par a fi carton tare, gri, dar se transformă total atunci când sunt lăsate în apă şi apoi gătite. Sunt servite mai ales sub formă de chifteluţe. Un alt fel de meniu, de origine portugheză, este cozido, care constă în feluri de carne înăbuşită şi legume (rădăcinoase, dovlecel, varză şi napi), servite cu bulion.

Dintre specialităţile marine, încercaţi peixe a Brasileiro, un delicios peşte înăbuşit, servit cu rădăcină de manioc. Cele mai gustoase tipuri de mâncare în nord-estul ţării sunt carne seca sau carne de sol (carne de vită uscată şi sărată, servită cu dovlecel) şi ied la cuptor. Din râuri se pescuiesc specii variate de peşte, inclusiv piranha sau giganticul pirarucu.

Deserturile braziliene sunt foarte dulci şi sunt făcute din fructe, nucă de cocoş, gălbenuş de ou sau lapte. Iată câteva delicioase: quindim (budincă de cocos cu multe gălbenuşuri), olhos de sogra (“ochii soacrei”, budincă cu prune dulci), doce de leite (lapte condensat, fiert şi îndulcit), docinos (mici dulciuri consumate în orice moment al zilei, versiuni ale deserturilor de mai sus).

Diversitatea de fructe

Pepenele verde, papaya, ananasul şi bananele sunt doar câteva monstre din generoasa ofertă de fructe. Acerola este o poamă roz şi rotundă, bogată în vitamina C, consumată mai ales sub formă de suc. Fructul de guava, galben la exterior şi roz în interior este perisabil, fiind conservat pentru consum. O poamă care poate fi văzută rar, dar care este extrem de apreciată este gurana - redescoperită în secolul XX. Acest fruct roşu, plin de seminţe, apare, în sălbăticia pădurii amazoniene, din mlădiţele care se urcă pe copaci, în căutarea luminii. Gurana, sub formă de seminţe, capsule, pudră sau pastă, are compoziţia asemănătoare cu planta ginseng.

Citit 2509 ori Ultima modificare Vineri, 30 Mai 2014 11:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.