(VIDEO) Pădurea Strâmbă din Polonia - o adevărată ENIGMĂ/ Explicaţii pentru curbura CIUDATĂ a copacilor

(VIDEO) Pădurea Strâmbă din Polonia - o adevărată ENIGMĂ/ Explicaţii pentru curbura CIUDATĂ a copacilor
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Orice copac, de regulă, creşte drept, dezvoltându-se mai mult pe verticală şi-apoi îndroşându-şi trunchiul. Cu toate astea, în vestul Poloniei, lângă oraşul Gryfino, există o pădurice în care arborii au o formă foarte ciudată, învăluită în mister. Interesant este şi faptul că nu întreaga pădure are acestă anomalie, ci doar un petic de aproximativ 400 de pini.
Locul a primit denumirea de „Pădurea Strâmbă” şi este lesne de înţeles de unde vine numele. Nimeni nu ştie cu precizie de unde şi cum a apărut anomalia, având în vedere că arborii sunt în vârstă de vreo 80 de ani. Cu toate astea, de-alungul anilor, numeroşi oameni de ştiinţă şi adepţi ai teoriei conspiraţiei au emis fel de fel de ipoteze care să explice fenomenul.

Aiureli

Teoriile menite să explice curbura copacilor sunt mai mult sau mai puţin fanteziste. De îndată ce povestea a apărut pe internet, foarte multe voci au fost de părere că avem de-a face cu o intervenţie extraterestră. Cu toate astea, nu s-a găsit nicio dovadă care să susţină această idee... aiurită.
O altă explicaţie ar veni din partea unui grup de pasionaţi de ştiinţă care susţin că arborii ar fi strâmbi din cauza unei schimbări în câmpul gravitaţional al Pământului care s-ar fi manifestat în acel loc cu o putere mai mare. Interesant este că păduricea este înconjurată de mii de pini care au crescut normal, înalţi şi drepţi. Un alt aspect care merită atenţie este faptul că arborii nu sunt strâmbaţi în formă de „J” haotic, ci curbura este orientată către nord. Forţa gravitaţională trage lucrurile în jos, nu într-o parte, deci teoria pică din start. De ar fi întradevăr o fluctuaţie în acel loc, copacii ar fi fost mai puţin înalţi, nicidecum curbaţi spre nord.

Vremea

O altă teorie ceva mai plauzibilă decât cele două enunţate mai sus are de-a face cu vremea extremă. Aşadar cauza curburii ar putea fi un strat foarte gros de zăpadă, aşezat când pinii erau puieţi, combinat cu o primăvară rece care a dat naştere unei topiri extrem de lente. Aceşti factori ar putea îndoi un puiet dacă la suprafaţă încă mai era un strat gros de gheaţă netopită, iar dedesubt zăpada se topea încet, în timp ce pinul creştea rapid datorită anotimpului. Din păcate nici această teorie nu rezistă dacă luăm în considerare faptul că restul pădurii are pini care au crescut normal, iar şansele ca o furtună de zăpadă să afecteze doar o zonă extrem de mică sunt... inexistente.

Tancuri şi război

Zona a fost intens circulată pe vremea celui de-Al Doilea Război Mondial, motiv pentru care a apărut o teorrie care susţine că tancurile sunt de vină pentru curbura ciudată. Practic, maşinăriile extrem de grele ar fi trecut peste puieţi, care au fost puşi la pământ atât de violent încât nu au mai avut puterea de a-şi reveni şi a creşte înapoi drept. Dar din nou, revenim la întrebarea „de ce doar această porţiune?”. Dacă tancurile ar fi trecut prin pădure, fenomenul s-ar fi manifestat pe întreg traseul parcurs de maşinile de război, nu doar într-un pâlc. Datele se verifică, dar cel mai probabil, dacă un tanc de peste zece tone ar trece peste un puiet firav, acesta nu ar supravieţui traumei sub nicio formă.

Adevărul... plictisitor şi banal

Ultima idee, care pare şi cea mai plauzibilă, nu este spectaculoasă sub nicio formă. Această teorie susţine că aceste curburi ciudate au fost provocate de către oameni. Astfel, în anii 1930, tâmplarii din oraş ar fi plantat special acest lot de pini pentru a fi folosiţi drept material de construcţii pentru mobilă sau vase. Pentru a obţine bucăţi curbate, tâmplarii ar fi manipulat trunchiurile arborilor. Există chiar şi un fragment dintr-un manual destinat construcţiei de vapoare din lemn care susţine această teorie. Invazia Poloniei din cel de-Al Doilea Război Mondial ar fi pus capăt practicii, motiv pentru care copacii nu au mai fost tăiaţi şi au devenit un mister pentru întreaga planetă.

Citit 4116 ori Ultima modificare Vineri, 11 Iulie 2014 11:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.