Bucătăria din Republica Dominicană: Tradiţionalism şi simplitate

Bucătăria din Republica Dominicană: Tradiţionalism şi simplitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt multe lucruri demne de luat în considerare atunci când călătoriţi într-o ţară străină şi bucătăria acelei ţări intră în factorii decisivi. Republica Dominicană nu dezamăgeşte la acest capitol, fiind tipic caraibian-creolă, cu o gustoasă aromă locală.

Origini

Aceasta este un amestec între preparatele locale ale indienilor taino, care foloseau toate produsele naturale pe care le cultivau cu mâinile lor. Apoi, aceste preparate tradiţionale au fost diversificate, odată cu pătrunderea spaniolilor în teritoriu, care au adus cu ei noi fructe şi legume, dar şi animale. Mai târziu, ingredientele bucătăriei caraibiano-creole au fost îmbogăţite cu elemente africane şi arabe, care au adus preparatele dominicane la ceea ce sunt astăzi.

Specialităţi

Bucătăria Republicii Dominicane nu se numără printre cele la care ar visa gurmanzii. Aceasta, prin simplitatea sa, arată adevăratul stil de viaţă al dominicanilor, bazat pe mâncarea tradiţională, cu ingrediente simple. Dominicanii au o înclinaţie tradiţionalistă către bucăţele ţăraneşti, ca la mama acasă, prăjite, dar nu picante. Unul dintre cele mai des întâlnite feluri de mâncare este banano platano, care se prepară ca legume sau garnitură. Cu siguranţă nu este vorba despre un tip de banană din cele cu care suntem obişnuiţi. La micul dejun, tradiţionaliştii aleg mangu, un piure de platanos, stropit cu ulei de măsline sau presărat cu brânză. Prânzul durează aproximativ 2 ore deoarece localnicii îl leagă de siestă. De obicei se prepară carne de pui, iar garnitura cea mai des întâlnită este orezul cu fasole. Peştii şi fructele de mare sunt aici printre cele mai scumpe mâncăruri. Pentru localnici este specifică comida criolla – bucătărie creolă, care combină influenţele bucătăriei indiene cu cea africană, spaniolă şi sud americană.

Mâncarea tipică ar fi sancocho sau aşa zisa „mâncare dintr-un singur bol“, care conţine trei feluri de carne, marinată în sos cu mirodenii şi fiert cu legume (roşii, ceapă, usturoi) şi se serveşte cu orez şi fasole. De asemenea carnea de capră (chivo) este una dintre delicatesele bucătăriei dominicane şi se serveşte preparată în mai multe feluri-marinată în rom, cu condimente, iar friptă poarta denumirea de chivo asado. O altă specialitate este puiul prăjit - chicarrones de pollo. În ceea ce priveşte peştele gătit, aici este lider pescado de coco – peşte cu cocos. Printre cele mai aromate preparate tradiţionale se numără şi asopa, o supă din pui şi fructe de mare. Dulciurile nu se numără printre preferinţele localnicilor, fiind de ajuns să îşi îndulcească ziua cu fructe, sirop sau bizcocho – budincă sau prăjitură din orez. În hotelurile internaţionale servesc preparate din bucătăria internaţională, astfel încât nu trebuie să vă faceţi griji că ar putea să nu vă placă specialităţile locale.

Băuturi

Uimitor este faptul că în Republica Dominicană e acceptat să bei alcool şi să conduci,băuturile preferate ale localnicilor fiind berea şi romul. Berea este surprinzător de gustoasă, iar din rom se prepară băuturi precum Piňa Colada sau Cuba Libre. Berea naţională se numeşte El Presidente, iar Trestia de zahăr este sursa excelentului rom dominican. Printre cele mai cunoscute mărci se numără Barcelo, Brugal şi Bermudez. Lichioarea care este pe post de tratament universal se numeşte Mamajuana, un lichior de casă, afrodiziac, care vindecă orice, preparat din diferite frunze, ramuri şi rădăcini macerate în rom. Se serveşte făcând un ritual salutar cu paharul: Arriba (sus), Abajo (jos), por Centro (centru) y por Dentro (înăuntru)! Cea mai des întâlnită băutură non-alcoolică este sucul de cocos.

(surse online)

Citeşte şi: Bucătăria Mexicană - tradiţii culinare din vremea aztecilor

Citit 4398 ori Ultima modificare Vineri, 01 August 2014 10:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.