Amplasată în inima Americii Centrale şi frumos ascunsă între două oceane, Nicaragua este un tărâm al diversităţii, obiceiurile sale culinare fiind la fel de variate ca şi locuitorii, cei creoli şi cei cu origini precolumbiene.
Baza bucătăriei
Arta culinară din Nicaragua datează din timpurile precolumbiene. În perioada colonială, a fost o îmbinare a bucătăriei celor două rase, iar produsele alimentare variau de la supe şi carne la o diversitate de dulciuri şi alte ingrediente interesante.
Ca multe alte ţări din America Latină, ingredientul principal care stă la baza acestei bucătării este porumbul. Acesta se foloseşte în multe feluri principale (Nacatamal, Indio Viejo şi Sopa de Albondiga), dar şi în băuturi (Chicha şi Pinol) şi deserturi (Atolillo şi Perrereque).
Fructele şi legumele locale sunt folosite înainte de venirea spaniolilor. Astfel utilizarea largă constituie moştenirea culinară lăsată de triburile indigene care au trăit în zonă. Acest fapt explică asemănările dintre produsele alimentare din Nicaragua cu ale celor din alte ţări din regiunea Americii Centrale şi Mexic.
Ingrediente diversificate
Pe lângă porumb, bucătăria nicaraguană cuprinde şi o serie de ingrediente locale, cele tropicale. Multe dintre aceste ingrediente sunt cel mai probabil necunoscute cititorilor din ţările non-tropicale. Fructe cum ar fi jocote, mango, papaya, tamarind, banane (folosite foarte mult în Nicaragua), pipian şi avocado; rădăcini precum yucca (utilizate în produsele alimentare naţionale tipice) şi quequisque; plante cum ar fi culantro (coriandru), oregano şi achiote.
Cu toate acestea, creativitatea culinară nicaraguană este meticuloasă şi deschisă şi permite utilizarea ingredientelor folosite în întreaga lume, cum ar fi: roşiile, ceapa, usturoiul, făina, orezul, portocalele, muştarul şi maioneza, laptele şi brânza, vanilia şi scorţişoara, şi multe altele.
Când vine vorba de carne, nimic nu este de aruncat, multe din părţile de animale pe care noi nu le folosim se regasesc în bucătăria nicaraguană. De la vacă, de exemplu, unele feluri de mâncare sunt preparate folosinduse ugerul, stomacul sau creierul, iar de la taur testiculele. De la porc, pielea este folosită pentru a face faimoasa "chicharron", copitele şi sângele pentru a face „morongas”.
În plus - şi acest lucru nu este apreciat de către ecologişti - nicaraguanii consumă ouă de broască ţestoasă, şopârle, armadillo şi boa (boa este consumat în special în regiunile centrale şi de nord), făcând abstracţie de faptul că toate aceste specii sunt în prezent ameninţate cu dispariţia.
Preparate tradiţionale
Există o mulţime mâncăruri tradiţionale în Nicaragua. Fiecare regiune, în funcţie de caracteristicile geografice şi culturale, produce diferite feluri de mâncare, băuturi şi dulciuri. De-a lungul anilor, aceste feluri de mâncare au devenit cunoscute în întreaga ţară. Câteva dintre ele sunt: Gallo Pinto, Nacatamal, Vigorón, Indio Viejo, Quesillo, Sopa de Mondongo, Arroz con Pina Drink, Chicha-de Maíz, Leches Tres, Cajeta De Coco, Rosquillas.
(surse online)