Bucătăria jamaicană - tradiţie şi inovaţie

Bucătăria jamaicană - tradiţie şi inovaţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bucătăria jamaicană este una foarte diversificată şi plină de influenţe. Motivele sunt simple. Pe parcursul istoriei, insula a fost ocupată de amerindieni, spanioli, britanici şi africani, iar fiecare şi-au pus amprenta pe gastronomia acesteia. Majoritatea reţetelor aduse din afara insulei au fost modificate, folosind ingrediente locale. Printre preparatele sută la sută tradiţionale jamaicane se regăsesc: friptura jerk, curry de capră, găluşti prăjite, peşte cod prăjit, varză la aburi sau orez cu mazăre.

Istoria bucătăriei jamaicane

Unul dintre împătimiţii bucătăriei jamaicane a fost chiar Cristofor Columb, care, spre sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, a vizitat Jamaica de mai multe ori. În timpul acestor vizite, exploratorul a descris felul în care indigenii conservau carnea, adăugându-i ardei iute, condimente şi sare de mare.

Spaniolii au fost primii europeni care au ajuns pe insulă. Ei au adus valuri de sclavi africani, care şi-au pus şi ei amprenta asupra bucătăriei locale. Muncitorii chinezi şi indieni care le-au urmat au adus şi ei influenţele lor.

Ingrediente principale

Jamaicanilor le plac foarte mult fructele şi, pe lângă consumarea lor proaspete, acestea sunt adesea folosite în prepararea felurilor principale. Printre aceste fructe exotice regăsim: nuca de cocos, avocado, bananele, bananele verzi, ananasul, fructul pasiunii, mango, guava, jackfruit şi un fruct exotic mai deosebit, care este originar din Africa şi seamănă cu o pară, pe nume ackee, folosit adesea la gătit.

Când vine vorba de carne, jamaicanii consumă toate tipurile, însă le plac în mod deosebit cele de pui şi de curcan, deoarece păsările sunt crescute cu furaje naturale, provenite chiar de pe insulă, care oferă cărnii un gust deosebit. De asemenea, jamaicanii consumă aproape toate părţile animalului şi chiar preferă extremităţile: urechi, coadă, copite.

Principalul peşte preferat de jamaicani este codul. Apele care înconjoară insula sunt pline de cod, de aceea acest peşte a devenit ingredientul principal al unor mâncăruri tradiţionale jamaicane.

Legumele sunt şi ele folosite din abundenţă, multe dintre ele ca mirodenii, ardeii iuţi fiind folosiţi foarte des în multe preparate culinare. Legumele şi mirodeniile cele mai des folosite sunt: ardeii, usturoiul, ghimbirul, ceapa şi fasolea.

Băuturi

Băutura tradiţională a jamaicanilor este romul. Acesta este cunoscut şi apreciat în toată lumea, graţie gustului foarte bun oferit de trestia de zahăr ce creşte pe insulă şi a izvoarelor de apă care ies direct din pământ. Producerea romului şi exportul acestuia a devenit o ramură principală în economia insulei. Jamaicanii obşinuiesc să bea un pahar de rom înainte de fiecare masă. De asemenea, pe lângă consumul de rom, aceştea mai beau şi foarte mult ceai, influenţă rămasă de la coloniştii britanici, jamaicanii devenind cei mai mari consumatori de ceai dintre popoarele caraibiene.

Gustos şi sănătos

Bucătăria jamaicană este considerată şi cea mai creativă din zona Caraibelor. Este uşor accesibilă şi vegetarienilor. Dacă ajungeţi în Jamaica, încercaţi produsele iuţi, în special friptura jerk. Bucătăria jamaicană este sănătoasă deoarece conţine multe preparate naturale, foloseşte porţii mici de carne, are un mare conţinut de peşte, fasole şi legume şi, cel mai important, pentru că este un amestec a ceea ce este mai bun în bucătăria africană, europeană, indiană şi chinezească. În plus, jamaicanii au fost întotdeauna atenţi la relaţia dintre mâncare şi sănătate.

Citit 1415 ori Ultima modificare Vineri, 04 Iulie 2014 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.