Bunătăţi culinare din patria hocheiului

Bunătăţi culinare din patria hocheiului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Canada este, după cum se ştie, o ţară multi-etnică, prin urmare este o adevarată provocare să identifici care sunt mâncărurile canadiene. În general, dieta canadiană este similară celei americane şi europene, bazată pe cereale procesate şi produse lactate, carne de vită şi pui, anumite fructe şi legume, şi cantităţi peste limitele recomandate de sare şi zahăr. Bucătăria canadiană pură nu este foarte variată, este bogată în calorii şi nu face parte dintre cele sănătoase.

Istoric

Bucătăria canadiană seamănă cu o orchestră ce îmbină instrumentele băştinaşe cu cele importate. Puiul la grătar în stil Ghurrasco (portughez) coexistă cu berea jamaicană de ghimbir, lahmajun-ul armenilor cu salata tailandeză. Puburile care servesc specialităţi de linguini alături de berea caldă englezească şi de tartele cu unt ca desert pot constitui o experienţă canadiană inedită.

Canada a fost constituită din regiuni separate, iar bucătăria ei era axată pe produsele de vânat şi pescuit, multe practici culinare fiind preluate de la băştinaşi. Drept rezultat, bucătăria canadiană este alcătuită din mai multe componente: aborigenă, franceză, engleză, americană şi nenumărate stiluri culinare entice, aduse de valurile succesive de imigranţi.

Secretul Canadei este că ea a avut o alimentaţie sănătoasă cu milenii înainte de a fi descoperită de albi: o ţară bogată în carne, peşte, porumb, fasole, căpşuni şi verdeţuri. Hrana pe care o consumau coloniştii era o încercare de reconstituire a bucătăriilor naţionale, dar, nereuşind acest lucru, ei au început să înveţe să se adapteze noului teritoriu şi să preia obiceiurile băştinaşilor.

Provinciile atlantice din estul Canadei au trecut prin colonizări succesive. Astăzi au rămas câteva mâncăruri tradiţionale ca galettes, poutines, plăcinte cu zahăr, prăjiturile cu fulgi de ovăz şi baghetele de pâine. Vechi tradiţii culinare pot fi regăsite în Newfoundland, colonizat de pescarii irlandezi şi englezi, ca de exemplu codul sărat, carnea de vită sărată, budinca de mazăre şi legumele rădăcinoase. În Quebec, influenţele culinare ale coloniştilor francezi s-au combinat cu cele ale băştinaşilor, mai ales în privinţa obţinerii siropului de arţar. Imigranţii irlandezi şi scoţieni au introdus aici cartoful şi fiertura de orez.

În sudul regiunii Ontario, nativii cultivau porumb, dovleac şi fasole; ulterior coloniştii au introdus cultura merelor (celebrul măr McIntosh!), perelor şi roşiilor de câmpie. Stilul culinar actual al provinciei are la bază produsele agricole, vinurile din podgoriile Niagara şi gama incredibilă de mâncăruri din Toronto.

Ingredientele de bază

Carnea - joacă un rol important în această ţară friguroasa; curcanul, vita, puiul, dar şi porcul se gătesc în mod constant, iar în unele reiguni chiar carnea de bizon; canadienii sunt şi mari amatori de vânat, carnea de căprioară fiind consumată peste tot în ţară.

Peştele - accesul la mii de lacuri şi de râuri, în afară de Ocean, face din Canada un mare producător de peşte, şi un consumator pe măsură. Peştii de apă rece predomină, în frunte cu somonul, codul atlantic, dar şi fructele de mare precum homarul, crabii, homarii sau scoicile. Canadienii din nordul ţării consumă şi carne de focă, în ciuda protestelor ecologiştilor; alături de Japonia, Canada este ţara din lume cu cel mai sever grad de siguranţă a produselor pe bază de peşte.

Vegetalele - cele mai comune sunt porumbul, cartofii, fasolea, mazărea, orezul (sălbatic), afinele (dar şi alte fructe de pădure, din care se fac delicioase tarte cu fructe), siropul de arţar (care stă la baza a numeroase deserturi, dar este folosit şi în locul zahărului), dar şi o serie întreagă de cereale, canadienii fiind producătorii unor tipuri de pâine sănătoasă şi puţin îmbogăţită artificial.

Băutura - berea reprezintă unul dintre lucrurile caracteristice Canadei, alături de slănină, hochei şi iarnă. Piaţa berii era dominată până în anii 1980 de doi mari reprezentanţi: Molson şi Labatts. Astăzi se produc o serie de mărci regionale precum: Great Western, Yukon Brewing Company, Moosehead, les Brasseurs du Nord, Upper Canada s.a.

(surse online)

Citit 1120 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 11:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.