GASTRONOMIE/ Insulele Hawaii - paradis exotic şi delicii culinare

GASTRONOMIE/ Insulele Hawaii - paradis exotic şi delicii culinare
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Atunci când se gândesc la Hawaii, cei mai mulţi dintre turişti nu văd decât imaginea unei insule paradisiace, a plajelor de vis, a colierelor de flori şi a celebrelor dansatoare în minuscule costume exotice. Nimic mai adevărat, numai că uită unul dintre cele mai importante aspecte ale tradiţiilor hawaiiene - bucătăria. Aceasta, influenţată de gastronomia chineză, portugheză, spaniolă, coreeană, filipineză sau japoneză, este considerată şi astăzi o veritabilă provocare pentru gurmanzi, dar şi pentru cei care vor să se delecteze, în pur stil vegetarian, cu cele mai dulci şi mai atrăgătoare fructe exotice. Poate că nu întâmplător, în ofertele turistice hawaiiene este inclus, adeseori, şi un tur al deliciilor culinare în diferite restaurante locale.

Influenţe externe

În Hawaii, în stil chinezesc se gătesc prăjelile, preparatele dulci şi acre, orezul şi peştele.

De la coreeni au fost preluate kimchi (mâncare vegetariană), carnea dezosată cu sos dulce de usturoi, orezul cu legume, namulul (pregătit tot din legume), gochujang (condiment şi dulce, şi picant).

Portughezilor li se datorează includerea în dieta zilnică a cărnii de porc, a roşiilor şi a ardeiului iute, dar şi pregătirea pâinii dulci şi a malasada (nişte gogoşi).

Japonezii au adus bento (caserolă cu masa de prânz) şi sashimi (carne proaspătă, feliată foarte subțire), precum şi mai multe metode de a găti, şi anume: prăjire, fierbere, la aburi.

Locuitorii din Puerto Rico şi-au făcut simțită prezența prin utilizarea condimentelor. Cât despre filipinezi, aceştia au introdus fasolea şi mazărea, marinarea mâncărurilor în sos vinegrette sau de usturoi şi au înlocuit orezul cu cartofi dulci. Bucătăriile vietnameze şi tailandeze s-au impus cu sosul de peşte şi galangal (o plantă din familia ghimbirului).

Acum două decenii, 12 bucătari-şefi din Hawaii au pus bazele unei mişcări menite să promoveze arta culinară de acolo, numită Bucătăria Regională Hawaii. Principalul atu al zonei, potrivit forului respectiv, constă în fructele şi legumele cultivate în pământ vulcanic, în carnea de vită şi de peşte.

Specialităţi locale

Pentru început ar trebui să încercaţi Poke, o minune a bucătăriei hawaiiene, care l-ar face să saliveze până şi pe cel mai reticent turist. Reţeta constă în cuburi marinate de ton (unul dintre ingredientele principale în gastronomia localnicilor) şi de fructe de mare, asezonate cu sare marină, sos de soia, nuci Kukui, alge Limu şi piper roşu hawaiian. Unii dintre maeştri bucătari adaugă şi usturoi, ceapă, alge Ogonori şi cel puţin trei tipuri de peşte oceanic. Totul se serveşte pe un pat de varză roşie, tocată mărunt, pe un platou uriaş. Trebuie spus că reţeta a fost puternic influenţată de bucătăria japoneză şi, chiar dacă pare un festin plin de calorii, trebuie să ştiţi că ea se adresează celor care ţin la siluetă.

Laulau este un alt motiv întemeiat pentru care să încercaţi bucătăria din Hawaii. Reţetă tradiţională, laulau consistă în bucăţi de carne de porc, de peşte sau de vită, învelite în frunze de Taro, o plantă tropicală, care sunt gătite astfel în gropi speciale, numite Imu. Atunci când sunt gata, bucăţile de carne sunt servite pe platouri alături de garnituri de orez, macaroane sau tofu. La alte popoare polineziene, spre exemplu la samoani, laulau poartă denumirea de fai'ai sau palusami şi conţine somon, ton, creveţi sau ţipar.

Dar adevărata mândrie naţională în materie de gastronomie hawaiiană este Kalua. Gătită după o metodă neschimbată de mii de ani, kalua este o reală provocare pentru împătimiţii gastronomiei şi reprezintă punctul de atracţie în mai toate tururile turistice din acest stat american. Pentru început, un porc este tăiat în bucăţi (deşi uneori este lăsat întreg), aşezat într-un recipient tradiţional, asemănător unui grătar, şi coborât într-o groapă specială, Imu, pe pietre încinse de granit, acoperite cu frunze de bananier. Carnea este acoperită, apoi, cu un nou strat de frunze şi cu pământ, şi este lăsată pe durata unei zile întregi. Nu toate ingredientele folosite de localnici au fost divulgate, mai ales că autorităţile americane au interzis vânzarea reţetei către alte restaurante ale lumii. Se pare că unul dintre aceste ingrediente, păzite asemenea unui secret naţional, este sarea de mare, care, alături de sosul de soia, dă o savoare inegalabilă cărnii de porc. Ca o menţiune de final, trebuie spus că, deşi au încercat să copieze reţeta hawaiiană, niciunul dintre restaurantele internaţionale care şi-au propus acest lucru nu au reuşit să obţină gustul incredibil cu care hawaiienii impresionează absolut orice expert în gastronomie.

Citit 5249 ori Ultima modificare Vineri, 08 August 2014 15:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.