Micul ghid al consumatorului de vin - ediţia de vacanţă

Micul ghid al consumatorului de vin - ediţia de vacanţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cum fiecare om este ocazional turist, se naşte întrebarea: cum să alegem o sticlă de vin dintr-o ţară străină? De fapt, întrebarea ar fi "cum să alegem un vin despre care nu ştim nimic în prealabil şi totuşi să micşorăm riscul de a ne păcăli?".

Nu există metodă infailibilă, dar iată câteva sfaturi:

Evitaţi magazinele litorale, chioşcurile etc. Dacă totuşi sunteţi la un hotel din mijlocul sălbăticiei, care are doar un mic boutique şi ţineţi morţiş să cumpăraţi de acolo o sticlă de vin - alegeţi ceva de dată recentă, foarte recentă, dacă e posibil, în ideea de a minimiza riscul ca vinul să fie, cum ar spune părinţii noştri, "casat". În astfel de condiţii, nu daţi mai mult de zece euro, decât dacă o eventuală pagubă nu vă amărăşte prea mult. În plus, astfel de magazine pot practica un adaos comercial destul de mare. N-am inventat noi specula turistică, să nu ne amăgim.

E alb, sec şi chihlimbariu/auriu intens? Nu-l luaţi!

Dacă sunteti intr-o zonă urbană, cu hypermarketuri sau magazine specializate de băuturi, atunci alegerea devine mai puţin riscantă, atât sub aspectul finanţelor, cât şi asupra calităţii vinurilor. Părerea mea, care e şi modul în care achiziţionez astfel de vinuri este: nu cumpăraţi vinuri foarte ieftine. E ridicol să cari după tine mii de kilometri o sticlă de doi euro. Nu va avea tipicitate, nu va oferi satisfacţie, alta decât să vă amintească de vacanţa petrecută în acea ţară. Dacă luaţi vinul pentru el însuşi şi nu pentru limba etichetei, atunci vă recomand pragul minim de zece euro. 

Uitaţi-vă la sticlă! Arată bine, adică sticla e grea, de calitate, eticheta nu e foaie xerox printată la HP-ul cu jet, capişonul e din plastic laminat, sau chiar materiale metalice? Ei, aceste aspecte superficiale sunt adesea o indicaţie a calităţii vinului. Cine face vin bun va folosi şi produse-accesorii de calitate, cel mai adesea. 

Puntul?

Un prieten, trăitor de ceva vreme într-o altă ţară, îmi povestea metoda lui, aparent infailibila: alegea sticla cu punt-ul cel mai adânc. N-am aplicat-o, dar dacă a funcţionat pentru el... Ah, dacă vă întrebaţi ce-i acela un "punt", ei bine, e adâncitura din fundul sticlei.

Alegeţi un soi local, dacă au. Până la urmă, turistul se duce pe alte meleaguri ca să experimenteze lucruri inedite, nu să-şi mănânce pacheţelul de acasă cu sarmale făcute de mama.

Nu credeam să spun asta, dar: dacă pe etichetă sunt lipite mici stickere, cu distincţii la IWC sau Decanter, Vinales etc.,  să ştiţi că în general e de bine. De exemplu, în Corfu am luat un vin care s-a dovedit minunat, bazându-mă doar pe calitatea sticlei şi pe o bulină care anunţă un scor mare dat de marele critic Robert Parker. Se mai întreabă unii de ce să înscrii vinuri în concursuri şi ce rost are să le trimiţi la critici de vin... Păi ce să aleagă bietul ignorant cu pălăriuţa de soare şi bermude, care mai are cinci minute până la îmbarcarea spre casă, din duty free?

Cum decizi ce vin să cumperi

Dacă aveţi Wi-Fi pe undeva (şi, desigur, un dispozitiv capabil) căutaţi pe Google. Mă îndoiesc că vinul îndeplinind condiţiile de mai sus va fi rău, dar poate vă bântuie o altă întrebare, anume: cât de bun poate fi? Bine, ideal ar fi să căutaţi de acasă nişte chilipiruri pe net, să salvaţi fotografiile licorilor pe telefon, ca să le reperaţi mai repede la raft, sau să le arătaţi cavistului, dacă aveţi aşa ceva în drum. Aşa am facut în Spania şi n-am dat greş (doar un albarino mi-a rănit sentimentele, dar tocmai pentru că n-am respectat regulile de mai sus).

Dacă sunteţi în ţări respectabile din punct de vedere al vinului, gen Franţa, Spania sau Italia, faceţi un efort şi căutaţi un magazin specializat, care n-ar trebui să fie prea greu de găsit, mai ales în zone turistice şi întrebaţi vânzătorul. Sunt sigur că are sugestii bune de dat. Apoi aş merge chiar un pic mai departe: alegeţi vinuri din zonă - e şi o chestiune de respect, până la urmă Parcă nu merge să vizitezi câmpurile de levănţică din Provence şi să te întorci de acolo cu o sticlă de Bordeaux.

Se zice că n-ai cum să cunoşti un vin dacă nu-l guşti. Dar, când ai de ales între peste 8.000 de tipuri, poate că e mai eficient să te informezi înainte de a cumpăra.

Găsiti pe internet reviste specializate, magazine online de vinuri, site-uri ale unor specialişti sau bloguri ale unor entuziaşti mai mult sau mai puţin pricepuţi. Unii dau puncte (pe o scară de la unu la 100, de exemplu) sau pahare/stele (între 1 şi 5), în timp ce alţii doar îţi spun părerea lor. Oricum ar fi, poţi să-ţi faci o idee despre vinul pe care-l vrei doar căutând pe internet.

CITEŞTE MAI MULTE DESPRE VINURI PE BLOGUL LUI GEORGE MITEA.

Citit 1174 ori Ultima modificare Joi, 14 August 2014 23:58

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.