Studentă din Siria: "La Galaţi, am fost tratată ca un om"

Studentă din Siria: "La Galaţi, am fost tratată ca un om"
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Libertatea, prietenia românilor şi peisajele superbe au convins-o definitiv pe studenta de origine siriană să devină cetăţean al României * Discriminarea şi şpaga sunt bilele negre pe care viitoarea doctoriţă le acordă ţării sale adoptive


Ali Amani este fiica unor oameni de afaceri sirieni veniţi în România pe vremea când ea era de-o şchioapă. Stabiliţi la Bucureşti, părinţii tinerei au găsit în România o a doua ţară şi nu s-au mai întors în patria natală, preferând să-şi crească cei patru copii îmbinând tradiţia de acasă, cea musulmană, cu aceea a poporului adoptiv. Ali are acum 20 de ani şi după ce a absolvit Şcoala Arabă din Bucureşti, unde a învăţat la perfecţie limba română, a ales să urmeze o carieră în Medicină. Stomatologia a fost cea care a atras-o în mod deosebit, dintr-un motiv pe care, pe cei mai mulţi, îi face să fugă de cabinetele medicilor dentişti.

"Îmi plăcea mirosul din cabinetele stomatologice. Îmi place acest domeniu, al stomatologiei şi m-am dus din prima la "Carol Davilla", la Bucureşti", îşi începe povestea tânăra siriancă.

Citeşte şi: Campanie VL "Noii Români"/ Studentă basarabeancă: "Dunărea şi istoria oraşului m-au atras"

Primul an de studenţie la cea mai prestigioasă universitate de medicină din România a echivalat însă cu o dezamăgire cruntă vizavi de modul în care, spune ea, sunt trataţi studenţii străini în Capitală. "Am avut multe probleme acolo. Se poartă foarte urât cu tine dacă eşti din străinătate. E cea mai bună facultate acolo, dar nu am mai suportat şi când nişte colegi de aici mi-au spus că aici toată lumea se comportă frumos, am venit. Aici eşti tratat ca un om", ne spune Ali.

Fata cu basma de la Medicină

Ajunsă la Galaţi, Ali a fost plăcut surprinsă de amabilitatea oamenilor şi stilul mai domol faţă de cel de la Bucureşti. Cu toate acestea, încă mai este o apariţie exotică printre colegi şi oamenii de pe stradă. "Oamenii se uită ciudat la mine, din cauza baticului, dar în rest sunt foarte drăguţi. Îmi place Faleza, faptul că sunt nişte restaurante arabe unde putem mânca şi noi. Facultatea e frumoasă. Mall-ul e cam mic, nu e cum am văzut în alte părţi. Singurul lucru care nu îmi place aici e că în cămin suntem patru în cameră şi nu prea putem învăţa", este de părere studenta.

Salata boeuf, sarmalele şi facultatea pentru străini

Ce legătură este între cele trei? Una foarte simplă, pasiunea. Mâncărurile tradiţionale româneşti au cucerit-o pe Ali, printre preferatele sale numărându-se sarmalele şi salata boeuf, fără carne de porc însă, iar dorinţa de a fi medic este suficient de mare încât a venit în Galaţi, un oraş total străin pentru ea. "Înainte de război, când mă duceam în Siria, parcă mă duceam în vizită, într-o ţară străină. Eu în România vreau să rămân, aici mă simt acasă. Singurul moment când m-am simţit străin aici a fost la facultate la Bucureşti. Din cauza asta, aş schimba sistemul, aş face o facultate pentru străinii care vin din toată lumea, în care să nu existe discriminare. În plus, fiind străin, ţi se cere şpagă. Mult! Nu am dat niciodată, am preferat să plec. Aici sper sa nu fie aşa”, punctează Ali Amani.

 

Carte de vizită

Data şi locul naşterii: 10 octombrie 1994, Aleppo, Siria

Ocupaţie: studentă anul II, Facultatea de Medicină, Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi

Citit 1681 ori Ultima modificare Joi, 06 Noiembrie 2014 11:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.