Performanţă inedită: O gălăţeancă este campioană la CITIT-VITEZĂ ÎN BRAILLE

Performanţă inedită: O gălăţeancă este campioană la CITIT-VITEZĂ ÎN BRAILLE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pentru Elena Roman, concursurile sunt o provocare şi o dovadă de normalitate


Gălăţeanca Elena Roman, în vârstă de 51 de ani, ne-a spus că este nevăzătoare încă din naştere, dar niciodată nu şi-a plâns de milă şi a încercat să-şi trăiască viaţa în mod normal, exact ca oamenii care nu au o astfel de dizabilitate.

Luna trecută, Elena Roman a participat la un concurs organizat la filiala Constanţa a Asociaţiei Nevăzătorilor din România, la care au participat 19 nevăzători din Suceava, Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila, Bucureşti, Dâmboviţa şi Argeş. Competiţia a avut două secţiuni: la prima etapă, concurenţii trebuiau să răspundă la cinci întrebări, iar cea de-a doua etapă, „Prietenii cărţii Braille”, a presupus citire corectă şi rapidă în Braille.

Femeia din Galaţi spune că s-a pregătit timp de două luni, înainte să plece la concurs. „Am avut de studiat două cărţi despre viaţa lui Contantin Brâncoveanu, având în vedere faptul că s-au împlinit 300 de ani de la moartea lui. Am trecut cu bine de faza locală şi am ajuns la faza zonală. Dintre cei 19 participanţi, eu am scos timpul cel mai bun şi am fost declarată câştigătoare”, povesteşte Elena.

Tot ea ne-a spus că de mică a învăţat alfabetul Braille şi i-a plăcut foarte mult, iar de atunci şi-a deprins viteza de a citi în sistemul folosit de cei cu deficiențe de vedere. A făcut şcoala generală la Buzău, a urmat cursurile Liceului Sanitar la Arad şi, tot în Arad, a continuat Şcoala postliceală, la fără frecvenţă, în acelaşi domeniu. „De peste 40 de ani citesc cărţi în Braille. Este foarte important ca, noi cei cu probleme de vedere, să exersăm cititul şi scrisul Braille. Trebuie să ne antrenăm în permanenţă creierul”, explică gălăţeanca.

Un exemplu pentru ceilalţi

Pentru că mereu a dorit să fie independentă şi să aibă din ce în ce mai puţin nevoie de ajutorul celor apropiaţi, Elena a lucrat, timp de 26 de ani, ca asistent medical la balneo-fizio-terapie, la masaj, la Baia Comunală. „În tot acest timp, am circulat singură pe stradă. Timp de 26 de ani, am mers în mijloacele de transport în comun, mergeam la muncă, veneam acasă. Trebuie mereu să încerc să mă adaptez lumii exterioare aproximativ ca oamenii normali”, ne-a spus femeia cu probleme de vedere.

 

 

Acum, cu noua tehnologie, se poate descurca foarte bine singură. „Citesc şi în Braille, dar îmi place să citesc şi de pe calculator, cu ajutorul anumitor programe cu voce, făcute special pentru noi. Îmi place mult beletristica, să urmăresc documentare. De asemenea, îmi place să vorbesc pe internet cu prietenii pe care mi i-am făcut prin diferite oraşe, acolo unde am mai fost la concursuri. Mereu cunosc oameni noi, merg în locuri noi, este foarte interesant. De peste 30 de ani particip la competiţii organizate pentru nevăzători, mereu îmi ţin mintea trează, citesc, mă informez”, povesteşte cu plăcere Elena Roman.

În permanenţă se implică în tot felul de proiecte organizate de filiala din Galaţi a Asociaţiei Nevăzătorilor, iar în prezent lucrează la tipărirea în Braille a mai multor broşuri pentru Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, care conţin toate informaţiile necesare unei persoane nevăzătoare.

Citit 589 ori Ultima modificare Miercuri, 05 Noiembrie 2014 18:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.