Un vin şi-un film: Terra Romana Rose 2014 şi Boyhood

Un vin şi-un film: Terra Romana Rose 2014 şi Boyhood
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru mine, vinul rose este o copilărie. Cumva, intensitatea şi potenţialul unui strugure roşu sunt limitate, capturate într-un moment puber. Dacă mustul ar fi lăsat să ia contact cu pieliţele, dacă s-ar pigmenta, dacă sucul şi-ar trage toate mineralele şi învăţămintele necesare, am putea avea un vin roşu serios, care va evolua - va îmbătrâni frumos - desigur, dacă a primit o educaţie bună. Aşa, rose-ul e ca fotografia unui puşti la 15 ani. Va evoca oricând un singur moment în timp, un moment impetuos, vivace, adevărat, dar lipsit de greutate, de substanţă.

Despre rose

Dar exact această uşurătate kunderiană a rose-ului este ceea ce caută lumea atunci când cumpără un exemplar. Un vin plutitor pe papile, fără greutate, o imponderabilă spumă cu arome de trandafiri, vişine, fragi de pădure, piersică românească şi grapefruit. Totul uşor! Un vin fără "atac", dar un vin cu "mângâiere".

Aşa am văzut roseul Terra Romana, de la SERVE Ceptura, blendul încetăţenit de merlot şi fetească neagră, în 2014 cu 13,5 la sută alcool, etichetă care continuă să fie un etalon autohton pentru vinul rose mai puţin intens, mai uşor cu papilele noastre, cum spuneam - 35 lei.

Despre film

Copilărie ("Boyhood") este şi numele unui film pe care l-am văzut de curând. Şi vinul a fost suficient de discret ca să mă lase să-l văd în pace. De remarcat că s-a menţinut băubil şi atunci când s-a încălzit în pahar, uitând de el - prins fiind de trauma de un firesc nefiresc.

Filmul e recent, lansat în august anul curent, scris şi regizat de către Richard Linklater, cunoscut mai ales datorită trilogiei “Before” (Sunrise, Sunset, Midnight), filmate fiecare la cate 8-9 ani distaţă unul e celălalt. Ei bine, joaca cu timpul este elementul esenţial în acest film unic prin metoda de realizare.

Practic, filmările au început în 2002 şi, vreme de câteva zile în fiecare an, protagoniştii se reîntâlneau pentru a mai trage câteva cadre. Povestea nu abundă de întorsături şi explozii, e pur şi simplu un film despre oameni şi viaţa lor. Avem o familie cu părinţi divorţaţi: mama (Patricia Arquette), tatăl (Ethan Hawke) şi cei doi copii, Samantha (interpretată de fiica regizorului, Lorelei Linklater) şi micul Mason (jucat de Ellar Coltrane, evident, în rolul vieţii lui). Camera şi povestea îl urmăresc pe mezinul familiei - felul cum creşte, trecând prin diverse situaţii de viaţă împreună cu mama şi sora sa, cum se dezvoltă şi îl părăsesc pe un deal, după o drumeţie, zâmbind către o viitoare idilă, chiar în prima zi de colegiu.

După cele două ore şi 45 de minute, îţi dai seama că fără a avea un ritm alert sau situaţii extraordinare, de un dramatism dătător de hipertensiune, ai văzut un mare film, plin de tandreţe şi tumult omenesc.

O capodoperă

N-o să intru în mai multe amănunte, dar vă conjur să observaţi situaţia fără precedent de pe site-ul de rating cinematografic rottentomatoes.com, unde pelicula este certificată 99 la sută fresh, din 213 recenzii. Dacă luăm în calcul doar părerile celor 46 de "top critics" (de la publicaţii de print sau site-uri de profil), filmul lui Linklater întruneşte o neverosimilă unamimitate - 100 la sută! La Globurile de Aur a obţinut trei premii: cel mai bun film de dramă, cel mai bun regizor (Richard Linklater) şi cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Patricia Arquette. De asemenea, filmul “Boyhood” este nominalizat la şase categorii la premiile Oscar din 2015.

Eu cred că fie şi numai datorită acestor curiozităţi ar trebui să vizionaţi filmul. Şi - ca să nu fiţi stingheri în călătorie - încercati şi rose-ul Terra Romana 2014. N-are cum să strice. Dimpotrivă!

Cum se fac vinurile rose

Vinurile rose se deosebesc de cele albe sau roşii prin povestea din spatele lor. De obicei, sunt asociate feminităţii, dualităţii, erotismului. Vinurile rose sunt lejere şi pline de savoare, fiind preferate în anotimpurile calde, dar şi flexibile, satisfăcând atât gusturile iubitorilor de vinuri albe, cât şi ale împătimiţilor de vinuri roşii.

În vremurile străvechi, înaintea cizelării metodelor de vinificaţie, vinul rose era obţinut prin strivirea cu mâinile sau cu picioarele a unui amestec de struguri roşii şi albi. Mustul era lăsat la macerat foarte puţin timp, vinul obţinut fiind astfel de o culoare rozacee.

Procesul de obţinere a acestui vin este mult mai complex, dintingându-se trei metode:

Metoda Vin Gris - strivirea unor struguri roşii care sunt lăsaţi la macerat de la câteva ore la 2-3 zile. Cojile sunt apoi înlăturate şi se începe procesul de fermentare.

Metoda Saignee implică scurgerea a 10 la sută din sucul de struguri din timpul fermentării vinului roşu.

O alta metodă posibilă este decolorarea, care foloseşte mangalul pentru a absorbi din culoarea vinului roşu, însă aceasta este folosită foarte rar.

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro

Citeşte şi: VINURI ŞI POVEŞTI: Plăvaie "Livia" şi Băbească Gri "Monşer" (FOTO)

Citit 891 ori Ultima modificare Miercuri, 21 Ianuarie 2015 23:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.