Care mai de care mai apetisantă - SUPA, cel mai cunoscut fel de mâncare
Foto: Sursa foto: pratique.fr

Care mai de care mai apetisantă - SUPA, cel mai cunoscut fel de mâncare
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Supa este varianta cea mai gustoasă şi mai sănătoasă de a începe o masă. Nu doar că te satură, dar te va energiza şi îţi va da o stare de bine. Şi dacă mai ţinem cont că suntem şi în sezonul rece, o supă caldă este bine venită. Bucătăria internaţională se bazează pe aceste antreuri, care se prepară rapid şi au un gust foarte bun. Pot fi doar din legume, cremoase sau apoase, cu adaos de carne şi cu multe verdeţuri.


Este de-ajuns să intri în bucătăria unei ţări ca să-ţi faci o părere despre bogăţia acelui popor. Ajunşi în marile bucătării ale lumii, vom găsi mereu pe masă un bol cu supă. Ajunşi în Londra vom fi serviţi cu soup, în Germania cu sop, iar în romantica Franţă, vom fi probabil serviţi cu souppe. Supa este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare deşi diferă de la ţară la ţară, şi este de cele mai multe ori o masă săţioasă şi cu multe beneficii pentru organism.

La început, supa era livrată prin intermediul vânzătorilor, ambulanţi în Evul Mediu, după care stabili, iar în cele din urmă, ce-i drept şi mai târziu, au apărut restaurantele, relatează culinar.ro.

Chinezii îi atribuiau supei proprietăţi terapeutice, pregătită din ouă de porumbel, supa era denumită ”lunile galbene pe o mare de argint”.

Temporal vorbind, supa datează de-acum opt mii de ani, pe când era o fiertură de carne şi cereale, iar scopul folosirii era acela de a astâmpăra senzaţia de foame. În Grecia Antică, sportivii consumau supă înainte de competiţii, pentru a le furniza energie. Iar în Evul Mediu, bolnavii contagioşi primeau supă, aceasta reprezenta pe-atunci principalul fel de mâncare.

Englezii, beneficiari ai unei clime umede, consumă supă zi de zi. Aceştia mănâncă an de an două milioane de ceşti. Pe de altă parte, în Scoţia se pregăteşte doar un singur fel de supă, iar restul de meniuri sunt reprezentate de conserve sau semipreparate.

Cât priveşte formele sub care se prezintă, supele pot fi subţiri, cu tăieţei, de pui, pot fi consistente - gen supa-cremă de legume, din carne, peşte, oase, organe, sau din organisme marine ori vegetale.

Supa este poate cel mai uşor fel de mâncare, este uşor asimilată, hrănitoare, iar temperatura la care este servită (caldă, fierbinte) o transformă într-o pastilă anti-răceală şi gripă. Supa devine obligatorie celor cu un sistem imunitar scăzut, mai ales persoanelor aflate în convalescenţă.

Bogată în apă, care reglează digestia, hidratează, detoxifică, conţine substanţe nutritive (minerale, grăsimi, vitamine) din legume, carne. Supa este recomandată în zilele reci, pentru a stimula sistemul imunitar. Recunoscută pentru beneficiile sale, în Africa - supa de usturoi vindecă orice boală, iar în Coreea - supa preparată din şerpi creşte longevitatea. Tot longevitate invocă şi japonezii când vorbesc de supa lor "anaise", fabricată dintr-o pastă de soia, amestecată cu vegetale. Cât priveşte supele din America, ei bine, acestea sunt foarte condimentate, ceea ce le recomandă împotriva răcelii, gripei, afecţiunilor respiratorii. Cu alte cuvinte, serviţi un bol cu supă în fiecare zi pentru a întinde o mână de ajutor sistemului imunitar!

Reţete de supe delicioase din bucătăria lumii

Iată câteva supe internaţionale pe care le poţi pregăti cu uşurinţă la tine acasă, în ciuda denumirilor complicate.

Supă italiană. Acquacotta

Se face din ciuperci, ceapă şi usturoi călite în puţin ulei, peşte care se adaugă roşii, apă, sare şi piper. După ce au fiert, se pune o mixtură de ouă bătute cu parmezan şi puţin măghiran. Se serveşte cu pâine albă şi pătrunjel tocat.

Supă marocană. Bissara

Este o supă cremă de fasole. Se pune fasolea albă la fiert cu câţiva căţei de usturoi, iar după ce au fiert bine se scot din oală şi se pasează la blender şi se adaugă sare. Se serveşte presărată cu chimen, paprika şi ulei de măsline.

Supă mexicană. Aguada

Ceapa şi usturoiul se călesc două minute în ulei încins, se adaugă roşii proaspete sau din conservă şi un litru de supă de pui şi se fierb zece minute. Pe fundul unei farfurii se pun fâşii de tortillas sau lipii prăjite în ulei, se adaugă supa şi se ornează cu pătrunjel sau coriandru.

Supă braziliană. Canja

Într-o tigaie pui ceapă, usturoi, sos de roşii şi bucăţi de pui, condimentate cu sare, piper şi boia. Le prăjeşti în puţin ulei de măsline, apoi adaugi orez şi amesteci bine. Se adaugă apă şi se fierbe 20 de minute.

Supa haitiană de pui

Bucăţile de pui se dau prin făină amestecată cu sare şi piper şi se prăjesc câte cinci minute pe fiecare parte. Într-o oală de supă se pune ceapa şi se căleşte, se adaugă morcov, cartofi, ţelină şi se "trag" în ulei încins. După ce s-au sotat, se pun două banane, linte, sos de ardei iute şi apă sau zeamă de pui şi se fierb amestecând bine 15 minute. În supă se pot pune şi macaroane şi se serveşte cu bucăţi de pui şi pătrunjel tocat. Mai multe reţete puteţi găsi pe culinar.ro.

Poftă bună!


CITEŞTE ŞI:  Cum diferă micul dejun de la un continent la altul

Citit 993 ori Ultima modificare Marți, 24 Februarie 2015 15:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.