Puţină istorie: De când se serbează Ziua femeii

Puţină istorie: De când se serbează Ziua femeii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La 8 Martie, în România, dar şi în alte 60 de ţări, se serbează Ziua femeii. În ţara noastră, pe 8 martie nu se sărbătoreşte doar femeia, ci mai ales Mama.

Am putea spune ca Ziua femeii şi Ziua mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor. Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menţionată “Duminica mamei”, sărbătorită în a patra duminică de la începerea Postului Paştelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat Ziua femeilor, în amintirea unei greve a unui sindicat al femeilor, grevă care avusese loc în 1908. În ciuda a ceea ce s-a pretins mai târziu, pe data de 8 martie nu a avut loc de fapt nicio grevă. În august 1910, cu ocazia Internaţionalei Socialiste reunite la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz împreună cu colega ei Clara Zetkin propun sărbătorirea zilei internaţionale a femeii, fără a specifica însă o dată anume. Ziua internaţională a femeii a fost sărbătorită pentru prima dată anul următor, în 19 martie 1911, în Germania, Austria, Danemarca şi în alte câteva ţări europene. Data a fost aleasă de femeile germane, pentru că, pe 19 martie, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă faţă unei revolte armate şi a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

De la ruşi vine 8 martie

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie. În anul 1917, ultima duminică din februarie, conform calendarului pe stil vechi, a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. La data respectivă, femeile din Sankt Petersburg au declanşat o grevă, cerând încheierea Primului Război Mondial, sfârşitul raţionalizării alimentelor şi abolirea dinastiei ţariste. După Revoluţia din Octombrie, în data de 8 mai 1965, comuniştii Alexandra Kollontai şi Vladimir Ilici Lenin au fixat, prin decret, data de 8 martie ca zi nelucrătoare. După Primul Război Mondial, în cadrul unei Adunări Generale a ONU, s-a stabilit că Ziua femeii se va serba pe 8 martie. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii s-a făcut în 1975, când ONU a proclamat Anul Internaţional al femeilor şi a declarat perioada 1976-1985 ca fiind Deceniul ONU pentru condiţia femeii. În 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională.


AFLĂ cum să alegi cadoul perfect de 8 Martie

Citit 859 ori Ultima modificare Sâmbătă, 07 Martie 2015 02:21

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.