GASTRONOMIE/ Cum să găteşti cu vin
Foto: Sursa foto: baricada.ro

GASTRONOMIE/ Cum să găteşti cu vin
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vinul se foloseşte la gătit pentru a da un plus de aromă, pentru a scoate în evidenţă anumite caracteristici ale preparatului, nu pentru a da gustul principal sau pentru a masca vreun gust neplăcut al unuia dintre ingrediente.

Prima regulă şi cea mai importantă pe care trebuie să o reţii atunci când te gândeşti să foloseşti un vin pentru gătit este ca acel vin trebuie să fie consumabil. De ce ai dori să găteşti cu un vin pe care nu doreşti să îl bei? Mai mult, este indicat ca la servirea preparatului cu pricina să foloseşti acelaşi vin ca şi cel cu care ai gătit. Evită să foloseşti vinuri care sunt prezentate ca fiind special pentru gătit. Calitatea acestor vinuri este destul de joasă.

Există mai multe modalităţi prin care poţi folosi vinul la gătit. Poţi să îl foloseşti la o marinată, ca lichid pentru gătire sau spre finalul procesului de gătit pentru o aromă în plus.

Cantitatea de vin pe care o foloseşti la gătit trebuie să fie moderată. Prea puţin ar fi nesemnificativ, iar dacă pui prea mult - gustul mâncării va fi dominat de cel al vinului.

Pentru a obţine un rezultat cât mai bun atunci când găteşti cu vin, nu-l adăuga spre finalul procesului de gătire. Pune-l să fiarbă puţin împreună cu mâncarea. Dacă e adăugat prea târziu, va scădea calitatea preparatului final. De asemenea, după ce ai pus vinul în sos sau la friptura pe care o pregăteşti aşteaptă să fiarbă vreo zece minute, gustă şi decide abia apoi dacă mai adaugi sau nu vin. Trebuie să treacă puţin timp pentru ca aromele să se dezvolte.

Important de ştiut, vinul nu se potriveşte cu orice fel de mâncare. În plus, dacă ai folosit vin la mai multe preparate într-un singur meniu, masa poate deveni monotonă. Totodată, foloseşte vin la gătit doar dacă ştii că aroma acelui vin poate contribui într-un mod fericit la gustul final al mâncării.

Ca să îţi fie mai uşor să alegi ce vinuri foloseşti la gătit, iată câteva combinaţii: vinuri roşii seci şi corpolente - carne roşie, mâncăruri cu carne roşie; vinuri albe seci - peşte, fructe de mare, moluşte, carne de pasăre, carne de viţel; vin alb dulce sau vin fortifiat (Porto, Sherry sau Marsala) - deserturi.

Iar pentru consecvenţă, este indicat ca la un preparat local tradiţional să fie folosit vin din aceeaşi regiune.

Daca îţi pui problema alcoolului în aceste preparate, trebuie să ştii că acest lucru depinde exclusiv de durata gătirii lui. Astfel, dacă - după momentul adăugării vinului - mâncarea respectivă a mai fiert cam 15 minute, peste 60 la sută din conţinutul total de alcool se evaporă. Pe măsură ce creşte timpul de fierbere, creşte şi volumul de alcool evaporat. Oricum, cantitatea totală de alcool rămasă în mâncare este neglijabilă, astfel că şi copiii pot consuma liniştiţi o tocăniţă de vită cu vin roşu. La fel, persoanele care conduc, pot liniştite să se suie la volan după ce au mâncat o astfel de mâncare, procentajul de alcool în aerul expirat va fi mai mult ca sigur zero.

Sursa: culinar.ro


CITEŞTE ŞI: Mâncărurile preferate ale unor scriitori celebri

Citit 823 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2015 15:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.