Mii de oameni nevinovaţi au fost omorâţi. Cele mai dramatice ATACURI TERORISTE ale ultimului secol

Mii de oameni nevinovaţi au fost omorâţi. Cele mai dramatice ATACURI TERORISTE ale ultimului secol
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Terorismul este una dintre principalele ameninţări la adresa siguranţei cetăţeanului. Se duc campanii de combatere a terorismului, precum şi campanii de conştientizare a pericolului pe care îl prezintă. Se iau măsuri sporite de siguranţă, uneori cetăţenii cedând din drepturile lor de dragul protejării împotriva inamicului invizibil şi imprevizibil. Atacurile de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite au pus în mişcare toate motoarele luptei împotriva terorismului.

Scurt istoric

Dar înainte ca civilii să devină ţinte, să moară fără vină, terorismul – atât în istoria sa europeană, cât şi orientală – nu era un act criminal nediscriminatoriu. Ba dimpotrivă. Se stabileau ţinte precise, cu impact şi influenţă – să ne amintim de cazul asasinării Arhiducelui Franz Ferdinand la Sarajevo în 1914.

Cuvântul „terorism” a intrat în lexiconul limbilor europene în zorii Revoluţiei Franceze din 1789. În primii ani ai revoluţiei, guvernele din Paris încercau să impună noua ordine prin violenţă, având în vedere că cetăţenii cam opuneau rezistenţă schimbărilor propuse. Aşadar, primul sens al cuvântului, aşa cum este înregistrat de Academia Franceză în 1789, a fost de „sistemul sau domnia terorii”.

Se pare că epoca terorismului de factură modernă a început în 1968, când Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a deturnat un avion al El Al care plecase de la Tel Aviv spre Roma. Pentru prima dată, în alegerea ţintei era importantă ţara de origine a obiectului atacat – Israel, şi, de asemenea, se recurgea la folosirea deliberată a pasagerilor ca ostatici pentru a face publice revendicările grupării teroriste împotriva guvernului israelian. Civilii devin de acum carnea de negociere dintre terorişti şi autorităţi.

Cele mai grave atacuri teroriste ale ultimului secol, după numărul de oameni ucişi şi răniţi sunt următoarele:

Statele Unite ale Americii, 11 septembrie 2001

Atentatele de la 11 septembrie 2001, care au şocat întreaga lume şi au schimbat dinamica politicilor internaţionale în materie de securitate, au constat în deturnarea a patru avioane comerciale de pasageri de către 19 terorişti Al-Qaeda. Teroriştii care au preluat controlul avioanelor au prăbuşit două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Al treilea avion a fost prăbuşit în clădirea Pentagonului din Arlington, Virginia, în apopiere de Washington DC. Al patrulea avion a fost prăbuşit pe un câmp din Pensylvania. Bilanţul este cutremurător – 2.993 de morţi, 8.900 de răniţi şi o lume întreagă pur şi simplu şocată de brutalitatea teroriştilor.

Maiduguri, Borno, Nigeria, 26-30 iulie 2009

În 2009, a avut loc un conflict între Boko Haram, un grup islamist militant şi forţele de securitate nigeriene. În oraşul Maiduguri, lângă sediul poliţiei, au fost găsite 100 de cadavre. Străzile oraşului erau împânzite cu alte cadavre ale civililor împuşcaţi. Pe 28 iulie, aramata a lansat o ofensivă împotriva liderului Mohammed Yusuf. A început o cursă de împuşcături prin tot oraşul. Pe 30 iulie, forţele nigeriene au ucis 100 de militanţi Boko Haram. Mohammed Yusuf, liderul Boko Haram, a fost capturat de forţele de securitate şi a fost împuşcat în timp ce era în custodia poliţiei. Teroriştii Boko Haram au omorât 780 de persoane.

Irak, 14 august 2007

Pe 14 august 2007, la ora 19,20, patru maşini-bombă au fost detonate simultan în oraşele comunităţii Yazidi, Kahtaniya şi Jazeera, în apropiere de Mosul. Acesta era cel mai tragic atac cu bombă din Irak în perioada marilor operaţiuni de luptă americane. Atacurile poartă semnătura Al-Qaeda – aceştia obişnuiesc să organizeze atacuri simultane. Totuşi, niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru atacuri. Pe 3 septembrie 2007, militarii americani au declarat că l-ar fi ucis pe cel care a pregătit bombardamentele, Abu Mohammed al-Afri. Bilanţul este înfiorător – 530 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi.

Beslan, Osetia de Nord, Rusia, 1-3 septembrie 2004

Un comando a ocupat o şcoală din Beslan, Osetia de Nord, provincie a Federaţiei Ruse, între 1 şi 3 septembrie 2004. Aici au fost ţinute ostatice peste 1.200 de persoane, printre care s-au numărat şi 777 de copii. După intervenţia forţelor ruse au fost ucişi 35 dintre răpitori, dar şi sute de civili – dintre care 186 de copii. Criza a fost iniţiată de un grup armat de militanţi islamici separatişti, majoritatea ceceni şi inguşi. Bilanţul: 385 de morţi şi 747 de răniţi. Au trecut mai bine de 10 ani de la sângerosul eveniment şi încă nu se cunosc toate detaliile evenimentului regretabil; părerile şi rapoartele sunt împărţite: unii spun că numărul de victime e pe conştiinţa forţelor armate ruse, iar altele îi indică vinovaţi pe terorişti. De-asemenea, unii jurnalişti au reclamat că au fost cenzuraţi.

Sursa: historia.ro


CITEŞTE ŞI: Atlantida şi arienii: Ernst Schäfer şi expediţia nazistă din Tibet

Citit 918 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2015 15:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.