Un gălăţean, în finala unui concurs internaţional de artă realistă

Un gălăţean, în finala unui concurs internaţional de artă realistă
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Plasticianul gălăţean Liviu Adrian Sandu se numără printre finaliştii concursului internaţional organizat de Art Renewal Center (ARC), unul dintre cele mai mari muzee on-line de pe internet (peste cinci milioane de vizitatori anual!), al unei organizaţii alcătuită din colecţionari, artişti şi istorici de artă conduşi de milionarul Fred Ross! Clasarea între finalişti reprezintă o performanţă greu de atins, dat fiind că filosofia ARC cultivă tocmai „valorile Realismului tradiţional” şi declară că „motivul principal pentru care există artă este de a comunica cu frumuseţe poetică ideile şi pasiunile umanităţii noastre comune”… Deci, pe lângă emoţie, trebuie şi un meşteşug aparte! Picturi sau sculpturi frumoase, construite cu mare trudă, aşa cum făceau şi marii maeştri ai Antichităţii, dar cu materiale, viziuni şi expresii noi, uneori neaşteptate, te întâmpină în acest muzeu virtual care trebuie neapărat văzut!

Iată şi legătura directă cu secţiunea destinată sculpturilor, unde îl veţi descoperi şi pe gălăţeanul nostru: http://www.artrenewal.org/pages/salon_winners.php?contest=2014-2015%20Salon&page=Sculpture

"Am fost foarte aproape de premiu"

Sculptor, muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală, profesor de arte, membru al Portrait Sculptors Society of the Americas, Liviu Adrian Sandu a aflat cu puţin înainte de Paşti că se numără printre finaliştii concursului, însă nu putea ghici care dintre cele două sculpturi ale sale înscrise în concurs convinsese juriul.

„A urmat perioada de jurizare şi în ziua de luni 18 mai, la ei, dimineaţa zilei de 19 mai la noi, au fost anunţaţi câştigătorii şi secţiile unde aceştia s-au încadrat”, îşi aminteşte plasticianul. „Bucuria mea a fost foarte mare când am văzut că ambele lucrări au fost primite în finală. Am fost aproape de premiu şi mă bucur mult pentru participare, pentru că lucrările mele au fost jurizate de oameni care nu mă cunosc, din spusele unuia sau altuia, care au judecat ceea ce au văzut şi care nu pot fi influenţaţi într-o direcţie sau alta.”

Finalist între 41 de sculptori din toată lumea

Găsim pe site-ul muzeului că mai mult de 1.050 de artişti din peste 90 de ţări din Europa şi America au participat la concurs, cu în jur de 2.500 de lucrări, rămânând în finală 31 la sută dintre opere. Ne bucurăm să găsim aici şi un român, un gălăţean, care a ajuns să fie selectat în finala concursului! La Secţiunea Sculptură, a reuşit să ajungă între cei 41 de finalişti din toată lumea! Anul acesta, o parte dintre lucrări vor fi expuse la Barcelona.

Partizan al unui curent lansat recent, în 2010, Novorealismul (iniţiat de pictorul rus din Los Angeles Alexey Steele) urând comoditatea şi improvizaţia menită doar să şocheze, artistul gălăţean ne declara nu demult: „Consider că renunţarea, dovedită cu prisosinţă astăzi, la studiul temeinic, practic, al tehnicilor folosite de marii maeştri ai artei universale, este o mare pierdere pentru viitorime”. Cele două lucrări selectate sunt realizată în tehnica teracotei. Este vorba despre bustul unui actor gălăţean de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, regretatul Marcel Hârjoghe (1937-1994) şi "Smaranda”, un bust de copil, realizat în ultima tabără de sculptură de la Boholţ, din acest an. Dimensiunile sunt date în inchi (14,9 x 17,12 x 9,25, respectiv 10,23 x 16,92 x 7,84: un inch are 2,54 cm).

Practicată în Antichitate, în Renaşterea europeană sau în Imperiul Otoman sau în China - este celebră „armata de teracotă” cu 8.000 de soldaţi din lut ars ai împăratului chinez Qin - tehnica teracotei presupune obţinerea unei ceramici, realizată din argilă, prin ardere în cuptoare la o temperatură joasă şi prin smălţuire. Rezultatul este o operă fragilă, plăcută atingerii, dintr-o materie caldă, prietenoasă.

Citit 2044 ori Ultima modificare Vineri, 05 Iunie 2015 20:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.