Sărbătoarea căsniciei, la Teatrul Muzical. Flori, diplome şi bani pentru mirii de aur ai Galaţiului (FOTO)

Sărbătoarea căsniciei, la Teatrul Muzical. Flori, diplome şi bani pentru mirii de aur ai Galaţiului (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un spectacol oferit de artiştii Teatrului Muzical „Nae Leonard”, buchete de flori, diplome şi un cec în valoare de 500 de lei au constituit darul oferit, ieri, de Primăria municipiului Galaţi, celor 170 de perechi care au împlinit jumătate de veac de căsnicie. Mirii de aur au primit, încă de pe acum, o invitaţie la evenimentul programat pe 1 octombrie, de Ziua Vârstei a Treia, un spectacol dedicat tuturor celor peste 1.200 de perechi premiate până acum, pentru longevitate în căsnicie, de primarul Marius Stan. Edilul le-a promis perechilor sărbătorite că va propune o hotărâre de Consiliu Local prin care să li se acorde premii speciale şi la împlinirea a 60 de ani de căsnicie.

"De câte ori mă întâlnesc cu oameni cu performanţa dumneavoastră, de a trăi împreună peste 50 de ani, mă copleşesc emoţiile. Sunt emoţii sincere, date de oameni pe care îi consider aleşi ai sorţii, pentru că este un lucru extraordinar să poţi să îţi găseşti perechea, acea jumătate care să te împlinească”, le-a spus primarul, exprimându-şi speranţa că, până la finele mandatului, va premia 1.500 de perechi de miri de aur.

Noi am încercat să aflăm de la premianţi care este secretul pentru a aduna 50 de ani de căsnicie. Iată ce am aflat:

Trei generaţii

Pe Olga şi Ştefan Tăşchină i-am găsit emoţionaţi, alături de una dintre nepoatele lor şi de prima lor strănepoată, Sofia. „Secretul unei căsnicii durabile este ca soţii să ştie să cedeze, când unul, când altul... Ne mândrim cu doi copii, două nepoate, un nepot şi o strănepoată”, ne-au mărturisit soţii Tăşchină. "Mă bucur că au ajuns până aici şi le doresc mult înainte! Să fie sănătoşi!", ne-a spus nepoata lor. Când va creşte mare, Sofia se va putea mândri cu poza făcută la aniversarea de 50 de ani de căsnicie a străbunicilor ei.

Tot înţelegerea a stat şi la baza căsniciei soţilor Marinela şi Dumitru Ardeleanu, care au împlinit pe 30 ianuarie 50 de ani de când au spus „Da”. Doamna Ardeleanu este convinsă că femeia este cea care lasă de la ea mai mult, dar soţul ei ştie că numai cu grijă şi atenţie o poţi păstra alături de tine vreme de 50 de ani!

Domnul Mihai Gagu crede că destinul este cel care l-a unit acum 50 de ani cu soţia lui, Maria. Desigur, în trăinicia căsniciei contează mult educaţia şi seriozitatea cu care au venit, din propriile familii, cei doi soţi. Iar acest secret îl va afla, cu siguranţă nepoţica lor, Alexandra-Maria, care a ţinut neapărat să vină la aniversarea de 50 de ani a lui tataia cu mamaia.

Doctorat în căsnicie

Domnul Emil Gavrilă este profesor doctor, dar ar putea să predea şi lecţii de longevitate în căsnicie. Soţia dumnealui, doamna Paraschiva Gavrilă, crede că, într-o căsnicie contează "iubirea, respectul şi solidaritatea la greu, nu numai la bine!". "Sigur, contează în primul rând sentimentele, dar e nevoie şi de hotărâre, de solidaritatea proiectelor, astfel încât să poată participa ambii la realizarea lor", a adăugat soţul.

"O căsnicie se ţine vreme de 50 de ani cu dragoste, înţelegere, cu mult respect unul faţă de altul şi fără minciună!", ne-a spus doamna Olga Neamu, iar soţul, Longinus, a adăugat că foarte importantă este înţelegerea: "Trebuie să ne înţelegem! Să nu ne reproşăm nimic, să ne ajutăm şi în căsnicie, şi în profesie". Nu e doar o coincidenţă, cei doi sunt părinţii omului de radio George Neamu.

Finii şi naşii, la 50 de ani

Soţii Maria şi Neculai Peneoaşu nu au venit singuri la sărbătoarea de la Muzical. Le-a fost alături fiica lor şi... naşii de cununie! Ce lecţie mai frumoasă de familie poate să existe decât ca finii şi naşii să împlinească, fiecare, jumătate de veac de căsnicie. Dar asta nu e tot! Soţii Peneoaşu s-au transformat, din fini, în naşii naşilor lor, când aceştia şi-au reînnoit legămintele de la căsătorie. O săptămână mai târziu au redevenit fini, iar naşii şi-au reluat misiunea. Care e secretul longevităţii căsniciei? "Dragoste, înţelegere, răbdare!", ne-a spus doamna Maria Peneoaşu.

Ce i-au cerut seniorii lui Stan

Nu apă caldă sau locuri de muncă, ci… salvarea Oţelului. Pentru că a primit de mai multe ori aceeaşi întrebare, edilul a ţinut să dea un răspuns public: "Facem toate demersurile pentru a readuce măcar o urmă a Oţelului în oraş, dar nu e simplu din punct de vedere legal. Trebuie să înţelegeţi, aşa cum dumneavoastră vă iubiţi copiii, şi eu îmi iubesc copiii, şi iubesc şi Oţelul, dar cu legea în mână, pentru că altfel porţile DNA sunt deschise larg şi nu vrem să ajungem acolo!".

Citit 1965 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2015 17:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.