SFATURI PENTRU PĂRINŢI: Cum îi ajută sportul pe cei mici

SFATURI PENTRU PĂRINŢI: Cum îi ajută sportul pe cei mici
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Pentru ca năzdrăvanul tău să crească şi să devină un individ sănătos, este necesar să existe un echilibru între şcoală şi joacă. De aceea, sportul deţine o parte importantă în dezvoltarea copilului.

Cum ajută sportul

Menţine o  stare bună de sănătate - spre deosebire de activităţile teoretice, sportul este atât fizic, cât şi cerebral. Implicarea într-un sport îi ajută pe copii să se dezvolte fizic. Disciplina, care se asociază cu sportul, îi învaţă obiceiuri sănătoase precum alimentaţie echilibrată, mişcare cât mai multă.

Cultivă spiritul de echipă - copiii învaţă cum să se coordoneze cu coechipierii pentru a atinge un scop comun. Acest fapt implică aptitudini de comunicare superioare, capacitatea de a analiza situaţia şi abilitatea de a lua decizii imediate.

Dezvoltă încrederea în sine - implicarea într-un sport poate să crească foarte mult încrederea celui mic. Astfel, copii care practică un sport manifestă încredere şi în alte arii, precum studiile, îşi fac mai uşor prieteni şi dezvoltă relaţii la maturitate.

Experimentează succesul şi va şti să facă faţă eventualului eşec - sportul înseamnă la fel de mult a câştiga, cât şi a pierde. De aceea, practicarea unui sport îi ajută pe copii nu doar să accepte eşecul, dar şi să înveţe din el. A practica un sport îi învaţă pe cei mici să îşi dezvolte perseverenţa şi să îşi stabilească strategii pentru a-şi atinge obiectivele.

Îşi poate depăşi limitele - sportul înseamnă, în mare măsură, a-ţi depăşi capacităţile. A practica un sport în sens competiţional îi ajută pe copii să îşi cunoască limitele şi să muncească pentru a le depăşi. Îi ajută să îşi dezvolte aptitudinea de continuă dezvoltare.

Sfaturi pentru părinţi

Înainte de a alege un sport, trebuie să descoperi mai întâi ce discipline ar fi potrivite pentru copilul tău. Urmăreşte-l pentru a găsi indicii despre ce sport i se potriveşte sau către ce activităţi este înclinat.

Cei mai mulţi copii au preferinţe înnăscute. Pot fi atraşi de sporturi de echipă precum fotbalul sau baschetul, sau de sporturi individuale precum scrima, atletismul etc. De aceea, a le face cunoştinţă cu mai multe sporturi este o metodă bună pentru a le descoperi înclinaţiile. În momentul în care practică un anumit sport, afişează interes pentru realizările copilului în activitatea respectivă. Pune-i întrebări, participă la antrenamente, fii prezent la competiţiile la care participă pentru a-i aplauda efortul.

Citit 1741 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2015 18:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.