Cum să EVITAŢI efectele negative ale muncii la birou

Cum să EVITAŢI efectele negative ale muncii la birou
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toţi cei care muncesc în domenii care presupun efort fizic îi invidiază pe cei care lucrează la birou. Aceştia cred că statul pe scaun timp de opt ore la birou este de fapt o binecuvântare. Şi asta pentru că nu trebuie nici să dai cu sapa, nici să cari saci de ciment în spate.

Din păcate, însă, nu sunt foarte mulţi cei care să conştientizeze faptul că munca la birou nu este nici pe departe o binecuvântare, ci poate fi chiar o mare problemă, după câţiva ani. Câteva kilograme în plus care se adugă atunci când te urci pe cântar, problemele cu coloana sau de circulaţie sunt doar câteva dintre efectele secundare ale muncii la birou.  La toate acestea se mai adaugă şi faptul că oboseşti foarte repede atunci când trebuie să mergi pe jos sau să urci câteva etaje pentru a ajunge la cineva care locuişete la etajul patru şi nu are lift în bloc.

Pentru cei care lucrează la birou şi sunt nevoiţi să stea pe scaun câteva ore pe zi, specialiştii au găsit câteva sfaturi pentru a evita efectele negative.

Un prim sfat face referire la faptul că fiecare oră petrecută pe scaun trebuie urmată de 10 minute de mişcare. Fie că mergeţi la toaletă sau la biroul unui coleg, important este să vă ridicaţi de pe scaun.

Pentru a evita problema kilogramelor în plus, mâncarea sănătoasă nu trebuie să lipseacă din meniul tău de la serviciu. Aşadar, cornurile cu diferite creme, covrigii, chipsurile sau dulciurile de orice fel ar trebui să fie date uitării. Nutriţioniştii spun că de pe birou nu trebuie să lipsească mâncare sănătoasă precum fructe, salată, alune şi nuci, migdale şi seminţe etc. La toate acestea se adaugă şi sticla cu apă pentru hidratare.

Medicii vin şi ei cu sfaturi legate de consumul de cafea. Pentru a evita probleme cardiace, cafeaua trebuie băută în cantităţi limitate, cel mai bine fiind limitarea doar la ceaşca de dimineaţă. Pentru a reduce efectele negative ale cafelei, specialiştii spun că ar trebuie evitate orele suplimentare. Studiile arată că nivelul de productivitate scade drastic după ora 14,00, şi ajunge la limita inferioară în jurul orei 16,00, când deja se lucrează din inerţie. Cei care cred că se înviorează cu o cafea, pentru a putea lucra şi după terminarea programului, fac o mare eroare. Şi asta pentru că specialiştii consideră că respectiva cafea nu face decât să producă agitaţie şi nervozitate, nicidecum chef de muncă.

Citit 1630 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2015 19:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.