Vreţi să fiţi slabi şi frumoşi? ATENŢIE la alimentele dietetice - VĂ POT ÎMBOLNĂVI!

Vreţi să fiţi slabi şi frumoşi? ATENŢIE la alimentele dietetice - VĂ POT ÎMBOLNĂVI!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Studiile arată că românii consumă mai multe produse dietetice pe timpul verii, în speranţa că vor slăbi * Coloranţii, carbohidraţii şi conservanţii din mâncarea „light” sunt adevărare otrăvuri pentru organism


Alimentele cu aparent puţine grăsimi, fără zahăr, pline de îndulcitori sau substanţe cu conţinut redus de calorii sunt consumate din plin pe timpul verii de cei care vor să arate bine şi să fie, chipurile, mai sănătoşi. Ceea ce nu ştiu mulţi dintre cei care aleg constant astfel de produse în ideea că se hrănesc „sănătos” este că unii compuşi din alimentele şi băuturile „de regim” sunt veritabile bombe care le otrăvesc organismul şi care în contact cu alţi factori nocivi fac mai mult rău.

Nutriţioniştii atrag atenţia că în ceea ce priveşte categoria produselor dietetice pentru slăbit, consumatorii trebuie să fie deosebit de atenţi în selecţia acestora, o mare parte dintre alimentele de acest tip existente pe piaţă având un efect contrar celor specificate pe ambalaj, facilitând formarea depozitelor de grăsime sau, mai grav, fiind asociate cu apariţia unor boli precum diabetul, obezitatea sau cancerul.

Pericolele cele mai mari cu privire la produsele de slăbit intervin, de cele mai multe ori, din cauza substanţelor chimice adăugate pentru a substitui un element din varianta originală, fără de care alimentul nu ar mai avea acelaşi gust, culoare sau consistenţă. Coloranţii, conservanţii şi, nu în ultimul rând, carbohidraţii conţinuţi de unele produse recomandate în regimurile de slăbire nu doar că au efecte nocive, dar nu îşi ating nici scopul pentru care au fost create.

Sucurile şi dulciurile, cele mai nocive

“De foarte multe ori, produsele light au un conţinut foarte sărac în lipide, însă compensează prin aportul de carbohidraţi de proastă calitate, care contribuie în aceeaşi măsură la depunerea surplusului ponderal. De asemenea, în dietele de slăbire sunt foarte periculoase şi alimentele fără zahăr, care, deşi au o funcţie calorică scăzută şi nu ridică colesterolul, pot conţine îndulcitori mult mai dăunători pentru sănătate, precum aspartamul”, explică Maria Martac, biolog.

Pentru a evita să vă îmbolnăviţi de la „trufandalele light”, nutriţioniştii vă recomandă produse pe bază de îndulcitori naturali, cu excepţia celor pe bază de fructoză, ori extracte naturale din plante precum agavia sau ştevia.

Nu eliminaţi grăsimile!

O altă tendinţă a celor care vor să slăbească şi să fie în formă este renunţarea la grăsimi. Este complet greşit, susţin specialiştii în nutriţie, pentru că absenţa lipidelor din alimentaţie poate duce la boli grave.

Deşi produsele fără grăsimi au o valoare calorică mai scăzută, o dietă bazată pe un conţinut foarte redus în lipide poate pune în pericol sănătatea, grăsimile de origine vegetală fiind absolut necesare pentru o bună funcţionare a organismului. De asemenea, majoritatea produselor sărace în grăsimi pot avea un conţinut mai mare de E-uri, care ajută la conservarea acestora pentru o perioadă mai mare de timp.

Un aspect important în privinţa celor care vor un tonus de invidiat pe perioada estivală este mişcarea. Degeaba vă îndopaţi cu elemente dietetice, dacă efortul fizic este absent, adaugă nutriţioniştii. În plus, indiferent dacă ţineţi sau nu regim pentru a slăbi, este bine de ştiut că alimentaţia pe timp ce vară trebuie să fie bogată în fibre şi vitamine din fructe, legume şi verdeţuri, alături de o hidratare corespunzătoare. Asta deoarece riscurile apariţiei alergiilor şi bolilor în cazul consumului necontrolat de calorii şi mai ales grăsimi creşte în sezonul estival şi nu ar fi de dorit să vă stricaţi vacanţa cu tratamente şi regimuri forţate de detoxifiere.

Dieta, în statistici

Cifrele arată o creştere cu 20 la sută a consumului de produse dietetice pe timpul verii, comparativ cu celelalte luni din an, cele mai multe persoane care aleg o astfel de alimentaţie, în procent de 80 la sută, fiind, desigur, femei cu vârsta de peste 25 de ani, cu venituri peste medie. Cele mai consumate produse care ajută la slăbit sunt îndulcitorii naturali, uleiurile nehidrogenate, cerealele, pudrele, sucurile, supele, laptele vegetal şi dulciurile sărace în calorii.

Citit 1408 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2015 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.