IDEI ŞI VINURI/ Bestiile Sudului sălbatic al Italiei

IDEI ŞI VINURI/ Bestiile Sudului sălbatic al Italiei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

MONTE OLMI AMARONE CLASSICO 2008 *

Tedeschi, 16 la sută alcool, 30 la sută Corvina, 30 la sută Corvinone, 30 la sută Rondinella, 10 la sută Rossignola, Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina şi Forselina, 325 lei, 93 de puncte.

Acest Amarone este o bestie tradiţională. Are nevoie de aer, decantor, timp, rugăciune… Ok, fără rugăciune. Dar am auzit că nu strică. Ierburi, minerale, chestii schimbătoare, eterice. Mi s-a părut foarte complex. Iar gustul nu poate fi descris altfel decât "masiv". Recomand!

* deoarece am uitat deadline-ul pentru text, am scris acest mic review la somaţiile delicate ale redactorului UZPZ, pe telefon, cât mă aflam la o nuntă. Şi în timp ce înflulecam "ordeof"-ul şi gustam un demisec noname, no vintage, no matter, mă gândeam cu jind şi jale la restul de vreo trei sferturi de sticlă captivă în frigider. Jur că de acuma nu mă mai duc la nicio nuntă fără provizii! Oricum, serios vorbind, în ciuda scriiturii laconice, asta a fost unul dintre cele mai înfricoşătoare şi delicioase vinuri pe care le-am băut vreodată.

BAROLO CANNUBI 2007

Poderi Luigi Einaudi, 14,5 la sută alcool, 100 la sută Nebbiolo, 350 lei, 90 de puncte.

Sunt foarte multe lucruri de iubit la un vin, mai ales la unul precum un Barolo de clasă: aromatică complicată şi serioasă, structură musculoasă, cu aciditate şi taninuri să dea şi altora, promisiunea că va fi în formă şi peste 10-15 ani, modul fantastic în care completează carnea roşie, dar, mai ales faptul că îţi poţi îmbogăţi cultura generală. Aşa aflăm că Luigi Einaudi a fost al doilea preşedinte al Italiei. Mai aflăm şi că dragostea sa pentru vin a fost taxată de ziarele vremii. Astfel, în 1950, revista Candido a publicat o caricatură care îl reprezenta pe Luigi Einaudi înconjurat de o gardă de onoare formată din sticle de Barolo, fiecare reprezentând o instituţie a statului. Directorul publicaţiei a fost condamnat penal pentru sfidarea adusă autorităţii prezidenţiale. Eu zic să nu facem aceeaşi greşeală şi să tratăm acest exponat cu maxim respect şi consideraţie!

TIGNANELLO 2008

Antinori, 13,5 la sută alcool, 80 la sută Sangiovese, 15 la sută Cabernet Sauvignon şi 5 la sută Cabernet Franc, 340 lei, 93 de puncte.

Acest vin e desigur foarte, foarte bun. Ceea ce impresionează este eleganţa şi structura catifelată. Are o moliciune învăluitoare, fără a-şi pierde prospeţimea, şi o remanenţă remarcabilă. Lemn dulce, mure, cireşe negre, ciocolată, condimente. Marfă de calitate!

COSTASERA AMARONE CLASSICO 2010*

Masi, 15 la sută alcool, Corvina, Rondinella, Molinara, 174 lei, 91 de puncte.

Acest vin este ca un astronaut care a călătorit prin univers cu viteza luminii şi tocmai s-a întors pe Pământ. Eu am îmbătrânit nouă luni de la ultima întâlnire, iar el doar câteva minute. Acelaşi vin dens şi solid, plin de arome de fructe confiate: merişoare, coacăze, cireşe, prune, un praf de scorţişoară şi tutun. E foarte în formă, cu musculatura lucrată şi plin de viaţă. Uitaţi-l, pleacă din nou! 3,2,1... ignition!

* e ăla mai mic dintre fraţii amarone de la Masi, dar oricum, aşa mic cum e, te poate lăsa lat, fără probleme, e mai şmecher: te duce cu vorba.

CA DEI FRATI RONCHEDONE VINO ROSSO 2010

40 la sută Marzemino, 40 sangiovese, 20 cabernet sauvignon, 14,5 la sută alcool, produs de Ca dei Frati în localitatea Lugana, Lombardia, în nordul Italiei, ţinut 14 luni în baric.

Roşu-rubiniu intens, nas generos de fructe roşii şi negre coapte, gem de prune, un uşor iz afumat şi tuse vegetale, ierboase. Gustul denotă coacăze, mure, tuşă proaspătă şi acidă, moderată de impresii de ciocolată neagră şi dulceaţă de nucă. Se dezvoltă rotund, cald, cu taninuri nisipoase care se armonizează bine cu caracterul suculent, uşor curgător al licorii. Finalul, cu o remanenţă respectabilă, aduce uşoare note balsamice şi condimentate.

Costă 94 de lei pe site-ul importatorului (vinimondo), deci nu e ceva ce poate fi cumpărat de la chioşcul din colţ, dar consider că îi face. Este un vin foarte bun – 91 de puncte. 

O curiozitate este constituită de etichetarea ca demisec. Unele site-uri străine propun chiar 10 gr/l de zahăr rezidual, ceea ce constituie o surpriză, deoarece profilul gustativ este de vin sec. Aciditatea însă este ridicată - 6g/l, şi astfel s-ar explica oarecum iluzionismul papilar.

Ar merge cu o friptură suculentă de vită - o bucată mai cu moţ, un ribeye sau ceafă, straight, poate doar cu o reducţie de balsamic.

Foto George Mitea

ALTE IDEI ŞI VINURI/ În vizită la Licorna Winehouse, o cramă mică şi cochetă

Citit 864 ori Ultima modificare Marți, 27 Octombrie 2015 12:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.