Egészségetekre! Cinci VINURI ROŞII de la Balla Geza
Foto: Foto George Mitea

Egészségetekre! Cinci VINURI ROŞII de la Balla Geza
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)


Într-una din zilele săptămânii trecute comisia gălăţeană s-a reunit pentru a trece în revistă câteva vinuri de-ale lui Balla Geza, crama Wine Princess din Arad, vinuri din noua gamă Stonewine, care reuneşte - din câte am înţeles eu - fostele vârfuri, adică variantele reserve, premium, grand sellection etc. Cum Cadarca am luat-o deja în verb, astăzi vom vorbi despre următoarele vinuri.

Cuvee Diorit 2011

Cuvee Diorit 2011 (Burgund, Cadarca, Merlot şi Pinot Noir), 13,5 la sută alcool, este un vin fructat de corpolenţă medie. Juicy, cu un feeling unguresc, sănătos şi jovial. Mi-a adus aminte de alt cupaj alambicat, dar extrem de simplu în final. Praf de cacao, legume tocate, fructe roşii, condimente. Nu e impresionat, dar e de băut mult şi bine.  80 de puncte.

Burgund Mare Stonewine 2009

Burgund Mare Stonewine 2009. 14 procente de alcool. Culoare frumoasă, strălucitoare. Nas interesant, afumat, floral, cu tuse de banană, impresii picante, dar şi vegetale, ca de păstârnac. Gustul e suplu, uşor uscat, cu vişină, prună, scorţişoară. Bun, diferit. 84 de puncte.

Pinot Noir 2009

Pinot Noir 2009, 14 la sută de alcool - un vin direct, denotând vişină din compot şi cireaşă, bună concentrare. Nu e cine ştie ce ca diversitate, dar e un pinot, e curat, se poate bea cu uşurinţă şi este versatil în ceea ce priveşte asocierile culinare. 82 de puncte.

Cuvee David 2010

Cuvee David 2010(Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot şi Cadarca) este un vin cu un profil aromatic mai convenţional, dar serios: cutie de lemn, condimente pudră, ardei gras, afine negre şi un gust brut, de fructe negre, cu taninuri uscate, piperat pe final, înfipt. Dar… nu e foarte plăcut pentru moment, din pricina unor barbare taninuri uscate care-ţi jefuiesc şi incendiază gura pe final. În prag de 80 de puncte acum, însă e posibil să se liniştească barbarii, să se aşeze la casa lor şi atunci vom deschide relaţii diplomatice mai joviale cu ei. Poate până pe la 90, cine ştie. Oricum se poate şi acum, dar are nevoie de preparate grele, pe care să le "taie" cu foarţa sa brută.

Cabernet franc 2009

Cabernet franc 2009. Un vin din struguri culeşi târziu, cu 15,5 la sută alcool! Însă foarte bine ascuns. Nas vegetal, chiar uşor floral, condimentat, cu ciocolată, tutun şi pâine prăjită. Un gust catifelat şi dens, dar fără a fi intruziv, ca un nectar de fructe de pădure negre, uşor cremos, dar proaspăt, agreabil. Cireaşă neagră şi coacăze. Şi aici apar în letopiseţ nişte taninuri uscate pe final, dar sunt civilizate şi deja bine integrate în harta europeană. Cel mai cel din degustare. 86 de puncte acum, cu posibilităţi de creştere şi învechire!

Majoritatea licorilor au exprimat un caracter aparte, există o impresie de diferit, de diversitate, care pentru maniaci ca mine sunt muzică pentru urechi şi delectare pentru papile. Tot la fel de prezente sunt nişte taninuri uscate, pe care eu, băutorul, le-aş fi vrut mai îmblânzite. Toate sunt vinuri foarte puternice, în general acest aspect fiind foarte bine stăpânit. Desigur, ar fi de preferat să se găsească o uniformitate vizuală, întrucât există nu mai puţin de trei etichete diferite pentru ceea ce pare a fi acelaşi vin. Sunt sigur că acest proces este în desfăşurare, având în vedere noutatea vinurilor şi că publicul doritor nu va trebui să se simtă bulversat de multitudinea lor.

În rest, pentru mine a fost întotdeauna o plăcere întâlnirea cu aceste vinuri din vestul ţării. Chiar dacă nu sunt întotdeauna reuşite plenare, oferă invariabil o autenticitate care suplineşte în mare parte micile neajunsuri care s-ar putea sesiza, ici şi colo.

Să ne fie de bine, oameni buni! Noroc şi… Egészségetekre!

IDEI ŞI VINURI/ Bestiile Sudului sălbatic al Italiei

George Mitea este blogger la lucruribune.blogspot.ro.

Citit 869 ori Ultima modificare Joi, 19 Noiembrie 2015 14:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.