Se poate şi fără cârnaţi şi caltaboşi. MENIU DE SĂRBĂTORI pentru lacto-vegetarieni

Se poate şi fără cârnaţi şi caltaboşi. MENIU DE SĂRBĂTORI pentru lacto-vegetarieni
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Pomana porcului, cârnaţi, caltaboşi, tobă, şunculiţe de tot felul, muşchi ţigănesc, răcituri de porc sau de curcan, fripturi de tot felul… v-aţi imagina o masă de Sărbători fără toate aceste delicatese? Ei bine, se poate!

Regimul ovo-lacto-vegetarian nu este neapărat o fiţă, ci poate fi un mod de viaţă. Mai ales atunci când problemele de sănătate vă impun să evitaţi un consum prea mare de carne. Fie că aveţi invitată la masă o persoană care nu se atinge de carne, fie că medicul v-a prescris un regim alimentar sărac în cărnuri, nu e o tragedie! Masa dumneavoastră poate fi la fel de bogată, mai sănătoasă şi chiar mai gustoasă!

Pentru asta am apelat la "ambasadorul" bucatelor româneşti în Italia, Gina Bradea, gălăţeanca despre care aţi mai putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, cunoscută pentru blogul ei, pofta-buna.com. Aici intră zilnic mii de români pe care Gina Bradea îi ajută să gătească româneşte. Pentru că, iarna trecută, foarte multe persoane au pregătit cârnaţi, jambon, salam, pastramă, afumături, sarmale şi cozonaci după reţetele ei, i-am lansat o provocare: un meniu de Sărbători fără carne. Iată-l!

Aperitive de-ţi lasă gura apă

Primele pe listă ar trebui să fie biluţele aperitiv de brânză! Sunt delicioase, se pregătesc extrem de rapid, ca aspect pur şi simplu sar în ochi şi, după cum ne garantează Gina Bradea, sunt primele aperitive care dispar de pe platou! Tot aici îşi pot face loc feliile de chec aperitiv şi crochetele de caşcaval. Adăugaţi un orez cu legume, o salată a la russe cu maioneză din avocado şi, de ce nu, o salată de vinete cu avocado şi cartofi cu rozmarin. Şi ca să vă daţi gata musafirii, oferiţi-le pâine de casă sau chifle făcute după reţeta Ginei Bradea. N-o să regretaţi!

Feluri de bază

Aici puteţi opta pentru un pilaf bulgăresc, o salată orientală, câteva minipizza din vinete, caşcaval, mozzarella şi brânză pane! Respiraţi adânc, înghiţiţi în sec şi adăugaţi în meniu ardei umpluţi cu orez şi ciuperci şi o tochitură din ciuperci! Am spus tochitură? Dacă o preparaţi după reţeta Ginei Bradea, trebuie să o înnobilaţi cu ou ochi, să presăraţi verdeaţă tocată şi să alăturaţi un mujdei sau o maioneză cu usturoi.

Biluţe de brânză cu surprize

Pentru aceste minunăţii, Gina Bradea nu are o reţeta anume. Puteţi folosi toate tipurile de brânză ramase prin frigider. Se rad cele tari, se amestecă şi se mai adaugă unt sau smântână, până când rezultă un aluat care poate fi modelat în formă de biluţe. Cu mâna udă sau cu o lingură se formează bucăţi egale şi se modelează biluţele. Iată şi un truc care le va aduce un plus de savoare: lăsaţi o parte din ele simple şi o parte umpleţi-le cu surprize diferite: boabe de struguri albi şi negri, fructe uscate, nuci, alune, măsline fără sâmburi… După pregătire, spune Gina Bradea, se dau la rece minim o oră înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepătrundă. La puteţi tăvăli apoi prin boia de ardei iute şi dulce, susan, chimen, ceapă verde, busuioc, mentă… Pot fi picante sau dulci, oricum vor fi delicioase!

Maioneza de avocado

Mult mai sănătoasă decât maioneza pe bază de ouă crude, maioneza de avocado propusă de Gina Bradea are nevoie doar de avocado, ulei, în cantitate egală cu miezul fructului şi zeamă de lămâie. Ideal este un fruct foarte bine copt, moale la atingere. Sfatul Ginei Bradea este să-l luaţi din magazin şi să-l lăsaţi câteva zile în cămară, la întuneric, să se coacă, aşa cum se poate proceda şi cu bananele. Reţeta e simplă: miezul de avocado se mixează foarte bine, până când devine o pastă foarte fină, se adaugă uleiul, puţin câte puţin, apoi zeama de lămâie şi în cinci minute este gata! I se poate adăuga muştar, piper, ardei iute, usturoi… În plus, maioneza poate fi şi tartinabilă.

Dulciuri de vis

O să vă lase gura apă de poftă după un chec fin cu portocale, pufos, dulce-acrişor şi extrem de parfumat! Pentru îndulcit musafirii, mai puneţi pe listă fursecuri cu stafide, pişcoturi de şampanie şi, atenţie, nişte cupcakes brăduţi! Arată spectaculos, sunt irezistibile pentru copii, iar blatul umed cu nucă şi cacao, fără făină, crema de frişcă şi mascarpone aromatizată discret cu mentă sau vanilie merită savurate pe îndelete!

Iar o masă de Sărbători ar fi de neimaginat fără tort. De pildă, un tort cu mere întregi şi frişcă. Un tort fin, dulce acrişor, cu blat umed, mere coapte umplute cu miez de nucă, totul îmbrăcat cu un strat generos de cremă vanilată de frişcă şi mascarpone… Toate reţetele preparatelor nominalizate le găsiţi pe blogul Ginei Bradea.

Încercaţi şi n-o să vă pară rău! Spor la gătit şi poftă mare!

Toate reţetele preparatelor nominalizate le găsiţi pe blogul Ginei Bradea: pofta-buna.com.

Citit 3759 ori Ultima modificare Marți, 22 Decembrie 2015 19:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.