Ceaiul/ Mult mai vechi decât credeam

Ceaiul/ Mult mai vechi decât credeam
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În China au fost găsite cele mai vechi rămăşiţe de ceai. Ele au fost descoperite în mormântul unui împărat chinez care a trăit acum mai bine de 2100 de ani - Liu Qi, al patrulea împărat din dinastia Han, a trăit între anii 188-141 î.Hr.
Până acum, cea mai veche referinţă scrisă la ceai datează din anul 59 î.Hr. iar cele mai vechi rămăşiţe ale băuturii datau din perioada dinastiei Song (960-1127 d.Hr.). Prin urmare, descoperirea aceasta schimbă complet ceea ce ştiau specialiştii despre istoria ceaiului.
Echipa care a făcut descoperirea spune că studiul lor arată că împăraţii dinastiei Han consumau în mod frecvent ceai şi că exista un comerţ cu ceai cu mult mai vechi decât credeau. Comparând rămăşiţele descoperite acum cu altele dintr-un cimitir tibetan, ei au ajuns la concluzia că ceaiul se transporta din China către Asia Centrală și platoul tibetan încă de acum 2000 de ani, când o ramură a Drumului Mătăsii trecea prin Tibetul de vest. 
Anterior, cele mai vechi înregistrări ale comerţului cu ceai pe ruta Drumului Mătăsii datau din vremea dinastiei Tang (618-907).
„Aceste date indică faptul că ceaiul făcea parte din comerţul cu produse de lux, alături de textile, care circulau pe Drumul Mătăsii acum 2000 de ani şi erau tranzacţionate până în Tibet”, arată studiul.
Astăzi, ceaiul este a doua cea mai populară băutură din lume după apă, consumată în mod regulat de trei sferturi din populaţia lumii.

sursa: historia.ro        

Citit 1066 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2016 17:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.