Rezervaţie UNICĂ în Europa: VULCANII NOROIOȘI, monumente ale naturii

Rezervaţie UNICĂ în Europa: VULCANII NOROIOȘI, monumente ale naturii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Situaţi în apropierea comunei buzoiene Berca, în partea centrală a Subcarpaţilor de Curbură, vulcanii noroioşi sunt un fenomen unic în România. Aceştia se ascund prin găurile deschise ale Pâclelor Mari şi Mici din judeţul Buzău.

Vulcanii noroioşi sunt printre cele mai cunoscute fenomene ale naturii din ţara noastră. Zona Pâclele Mari - Pâclele Mici, unde se află faimoşii vulcani, este singurul loc din Europa în care pot fi văzuţi vulcani noroioşi. La Pâclele Mici se întind, pe o suprafaţă de peste 16 hectare, vulcani de forme extrem de variate şi de dimensiuni relativ reduse. Vulcanii deja formaţi, cu cratere în forma unor trunchiuri de con, au o înălţime cuprinsă între doi şi opt metri, iar în vârf există mici lacuri de „lavă”, noroiul bolborositor fiind însă rece.

La câţiva kilometri spre nord-est este situat platoul Pâclelor Mari, cu o suprafaţă de aproape 20 de hectare, numele acestuia fiind legat de dimensiunile foarte mari ale celor trei vulcani principali aflaţi în centrul platoului. Deosebit de important din punct de vedere geologic şi botanic este faptul că în Rezervaţia naturală a Vulcanilor noroioşi, la marginea câmpurilor de noroi, cresc câteva plante halofile. Aici se dezvoltă endemic doi arbuşti, declaraţi monumente ale naturii: gardurariţa (Nitraria schoberri) şi cătina ţepoasă (Obione verrucifera). La rândul ei, fauna acestui loc înregistrează prezenţa a două specii rare: scorpionul şi termita.

Citit 3894 ori Ultima modificare Duminică, 03 Iulie 2016 12:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.