Evaluaţi acest articol
(4 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

În ceea ce priveşte lumea cinematografiei, Galaţiul se poate mândri cu câţiva reprezentanţi de renume, dintre care amintim pe Maria Drăguş (Bacalaureat), Cristina Iacob (Selfie, Poveste de Dragoste) şi, mai nou, pe Florentina Hariton, cunoscută publicului cinefil din producţia "Be my cat: A Film for Anne", de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Acum, Florentina şi-a întins aripile şi, din sfera actoriei, încearcă să treacă în spatele camerelor, pe postul producătorului, cu un scurt metraj, numit "Duality". În încercarea de a afla mai multe despre una dintre tinerele speranţe din lumea cinematografiei gălăţene, dar şi pentru a şti mai multe despre Duality, un proiect pentru care deja foarte mulţi români au donat bani, am rugat-o pe Florentina Hariton să ia parte la un scurt interviu pentru Viaţa liberă. Ce a ieşit, vedeţi în continuare. 

- Cine este Florentina Hariton? 

- Florentina Hariton este o persoană ca oricare alta, cu aspiraţii, reuşite şi dezamăgiri, al cărui prim strigăt a apărut în data de 26 Aprilie 1989, în Galaţi. Sunt o tânără actriţă care încearcă să-şi creeze propria cale în lumea artei. Chemarea pentru actorie mi-a influenţat drumul prin viaţă, aşa că la 16 ani am urcat pentru prima dată pe scenă în piese care purtau semnătura actorului şi regizorului Cristian Gheorghe. Am cochetat puţin şi cu televiziunea, având roluri în emisiunea „Pauza mare”. Pentru că asta îmi aducea cea mai mare bucurie, făcându-mă să mă simt vie, am studiat Arta Actorului la Facultatea de Arte a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Îmi place să cred că arta vine la tine, nu tu la ea; o alegere ireversibilă. E asemeni unui forţe interioare care te controlează şi te mistuie în momentul în care nu e eliberată prin actul creator - o dăruire a fiinţei tale lumii, dar care te îmbogăţeşte şi te împlineşte. 

- De unde a pornit ideea pentru Duality, şi ce aşteptări trebuie să aibă cei care se vor uita la film? 

- De mult mă fascina ideea dualităţii lumii, a fiinţei umane, a gândurilor şi comportamentelor şi, odată cu formarea în psihoterapie, am înţeles originea acestor părţi antagonice care ne formează personalitatea şi rolul de protecţie pe ele îl au. Este un subiect pe care îl întâlnesc atât în practica psihologică, cât şi în arta actorului, „Duality” este scurt metrajul care la nivelul macrouniversului combină frumuseţea şi fragilitatea fiinţei umane împreună cu părţile antagonice din aceasta şi lupta pentru supravieţuire. La nivelul microuniversului filmul vrea să fie o oglindă pentru fiecare dintre noi, o trezire din starea de amorţeală şi o renunţare la măştile sociale, cu scopul autodezvăluirii, al accesării adevăratului Eu. Astfel, filmul pune în lumină transformările pe care le suferă personajul principal (diagnosticat cu Tulburare de Personalitate Disociativă) şi lupta interioară dintre personalităţile acestuia, luptă în scopul controlului suprem asupra conştiinţei şi vieţii personajului. Toate aceste aspecte gravitează în jurul recuperării amintirilor traumatice refulate. îmi doresc ca oamenii să nu se uite cu anumite aşteptări prestabilite la acest film, ci să trăiască momentul şi să observe care este impactul pe care îl are filmul asupra emoţiilor, gândurilor şi comportamentului. 

- Eşti susţinută de o mare parte a lumii virtuale, de bloggeri, de ziarişti, de prieteni sau necunoscuţi. Ce înseamnă asta pentru tine?

- La început, când am lansat campania de finanţare pentru realizarea filmului, am avut mari emoţii cu privire la desfăşurarea ei, la modul în care va fi primită, privită... Nu vedeam decât ţinta finală, nu şi călătoria. Este o călătorie minunată în care am întâlnit oameni mărinimoşi şi frumoşi; nu pot decât să fiu recunoscătoare pentru darurile oferite. De atunci trăiesc o stare de magie în fiecare zi; e un sentiment înălţător să observ atât de multă implicare, susţinere şi energie pozitivă, atât de la prietenii apropiaţi, cât şi de la persoane cu care nu am mai avut contact de mult timp, sau nu îi cunosc deloc. Sunt recunoscătoare şi apreciez fiecare contribuţie şi gând bun care a fost îndreptat spre noi, spre echipa cu care lucrez şi înseamnă mult pentru concretizarea proiectului. 

O stea în devenire, Florentina Hariton este conştientă că mai are mult de muncă până la a ajunge în inima şi mintea cinefilului român. Duality, cu toate astea, este un început promiţător, aşa că noi nu putem decât să îi urăm succes. Mai multe detalii despre cum puteţi sprijini realizarea acestui proiect găsiţi pe pagina https://www.sprijina.ro/cauze/duality-short-film .

Citit 2342 ori Ultima modificare Luni, 11 Iulie 2016 13:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.