„Cele 7 minuni ale Galaţiului”: Faţadele - reabilitate ca-n desene animate

„Cele 7 minuni ale Galaţiului”: Faţadele - reabilitate ca-n desene animate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul e plin de blocuri pestriţe născute din aplicarea anapoda a programului de reabilitare termică *

Galaţi, oraş de desene animate. Asta e senzaţia pe care o ai dacă priveşti blocurile pestriţe, colorate care mai de care în urma reabilitărilor termice făcute după ureche. Pentru că, să recunoaştem, totul e făcut după ureche.

Un apartament roz, unul galben, unul verde, unul albastru, altul aşa cum l-a lăsat timpul, ce mai... o adevărată feerie. Zici că ne pregătim să devenim un fel de Disneyland.

Mai grav e că, dincolo de multitudinea de culori, pe de o parte nu există coerenţă în culorile şi formele geometrice care apar şi, pe de altă parte, nici nu mai există vreo legătură cu fosta faţadă a blocului. Nu că fosta faţadă ar fi fost ceva nemaipomenit, însă măcar stilul unitar dădea senzaţia de aşezat, de ordine.

Problemă individuală, rezolvare comună

Evident, problemele la înfăţişarea blocurilor apar în momentul în care aceste reabilitări se fac individual. Contează, aşadar, atât dorinţa proprietarului, cât şi posibilităţile firmei cu care se face lucrarea.

Fiecare face după cum îl taie capul. Şi asta pentru că nu există un plan coerent al lucrărilor, dictat de cineva care să se priceapă la arhitectură urbană. Sau, dacă există, nu-l cunosc proprietarii cu pricina.

Rare sunt situaţiile în care un bloc primeşte o înfăţişare rezonabilă în urma reabilitărilor faţadelor, însă în aceste cazuri, meritul nu aparţine unui cap limpede de prin Primărie, ci locatarilor, membrilor asociaţiei de proprietari. Fie că şi-au impus de la bun început sau pur şi simplu s-a întâmplat ca cei care au avut bani de izolaţie exterioară să lucreze cu aceeaşi firmă, rezultatul este rezonabil, chiar dacă şi în această situaţie proiectul păcătuieşte prin faptul că nu toate apartamentele au intrat în reabilitări.

Astfel, un apartament care primeşte un înveliş mai târziu decât celelalte va contrasta atât cu cele lăsate în forma iniţială, cât şi cu cele care au beneficiat de lucrări într-o altă perioadă. Asta chiar dacă aceeaşi firmă execută reabilitarea, folosind aceleaşi ghidaje şi culori.

Probabil că singura soluţie ca lucrurile să nu fie făcute de mântuială şi să nu mai avem parte de acest circ coloristic e ca unitatea minimală cu care se lucrează să fie blocul. Să nu se mai facă pe bucăţi, adică.

E greu însă pentru simplul motiv că nu toţi locatarii îşi permit. Sau nu toţi îşi permit în acelaşi timp.

Lucrurile mai pot fi rezolvate însă pentru că, din fericire, puţine apartamente au intrat în aceste reabilitări. Procentual ele nu reprezintă încă o entitate consistentă. Aşa că se poate învăţa din greşelile acestui trecut recent şi putem face în aşa fel încât lucrurile să devină coerente.

Şi dacă, în cele din urmă, un bloc în care câteva apartamente au fost deja reabilitate intră într-un program gândit cap-coadă, şi cele din vechi pot să primească o vopsea nouă. Aceeaşi vopsea nouă. E singura şansă de a nu rata şi acest proiect. Mai ales că vin şi bani de la stat pentru asta.

Fişă tehnică:

- Locaţie: în toate cartierele gălăţene, pe multe blocuri

- Proprietar: deţinătorii de apartamente

- Vârstă: 2-3 ani

- Şanse de rezolvare: bune, dar trebuie să se implice un cap limpede

Citit 2080 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.