ATENȚIE! Mesele de sărbători - bogate şi tentante
Foto: Sursa foto: culinar.ro

ATENȚIE! Mesele de sărbători - bogate şi tentante
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Febra pregătirilor pentru mesele copioase ce vor urma în timpul Crăciunului şi a Anului Nou a început în multe case. Ca în fiecare an, medicii atrag atenţia că excesele alimentare pot strica cheful de petrecere. Problemele medicale, în asemenea situaţii, apar mai ales atunci când organismul nu este pregătit pentru un aport alimentar abuziv.

În primul rând, încearcă să eviţi mesele copioase, să mănânci până când "simţi că plesneşti". Persoanele care au diverse afecţiuni - gastrită, ulcer gastroduodenal, litiază biliară sau colecistopatie cronică - este bine să încerce să se abţină să consume mâncăruri grele, în cantităţi mari.

Sigur, ideal este ca aceste persoane să nu consume deloc sarmale, cârnaţi, prăjituri, mâncăruri pe bază de maioneză, însă câte puţin din fiecare este permis, măcar o dată pe an.

Cei suferinzi şi nu numai ar fi bine să folosească mai ales grăsimile vegetale pentru prepararea mâncărurilor, să conserve cu precauţie mezelurile şi preparatele din carne, şi să evite consumul unor produse alimentare greu digerabile, cum ar fi varză călită, sarmale, murături sau salate de crudităţi.

Cei care au tendinţa de a consuma prânzuri bogate în grăsimi (carne grasă de porc, maioneză, salată de boeuf), trebuie să fie foarte atenţi pentru că stomacul ar putea ajunge la incapacitatea de a digera alimentele, ceea ce va duce la o stare de greaţă, vomă sau chiar colici biliare. Extrem de neplăcută poate fi - mai ales în clipe de sărbătoare - o suferinţă a pancreasului, care se manifestă cu o durere permanentă în abdomen şi care apare, în general, după o masă îmbelşugată, udată cu cantităţi însemnate de alcool.

Efectele nefavorabile ale alcoolului în cantităţi crescute sunt cunoscute. Mai ales, persoanele hipertensive, cardiace şi, în general, persoanele în vârstă care suferă de ateroscleroză ar trebui să evite să consume alcool. Aceleaşi recomandări, şi pentru cei care au suferinţe hepatice, pentru că, şi în cazul lor, metabolizarea alcoolului şi a alimentelor se realizează cu o dificultate crescută. Consumul abuziv de alcool poate duce la agravarea unei pancreatite cronice, dar şi la tulburări cardiovasculare. CLICK AICI PENTRU A CITI MAI MULTE

Citit 1089 ori Ultima modificare Joi, 15 Decembrie 2016 16:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.