Ela Crăciun le oferă sfaturi preţioase părinţilor

Ela Crăciun le oferă sfaturi preţioase părinţilor
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ela Crăciun mărturiseşte că şi-a educat cei doi copii să nu bea din paharele colegilor lor de la grădiniţă sau de la şcoală. Cunoscuta vedetă din blogosferă spune că fiecare părinte ar trebui să îi explice celui mic, încă din primii ani de viaţă, ce sunt bacteriile, infecţiile, pe înţelesul lui, astfel încât copiii să îşi dezvolte singuri comportamentul protector.

“Am observat şi la petrecerea Alesiei, dar şi la alte evenimente destinate celor mici, un obicei pe care îl au cei mai mulţi: să bea din alte pahare decât ale lor. Fie că nu sunt atenţi unde îşi pun paharul, fie că uită, fie că sunt prea grăbiţi să fugă la joacă, iar când vin se reped la primul pahar pe care îl văd, ori poate sunt curioşi să vadă dacă nu cumva ce este în paharul ceiluilalt este mai bun decât ce beau ei, copiii nu ţin cont ce pahar sau cană folosesc.

Nu am putut rămâne indiferentă la acest subiect pentru că noi acasă am încercat foarte mult să îi educăm pe copii să nu bea din paharul altcuiva. Din motive de igienă, educaţie, am considerat că trebuie să ştie acest lucru şi să fie un fel de principiu cu care să pornească în viaţă.

Ca să înţeleagă şi părinţii de ce este atât de important să îi educe pe micuţi în acest sens, am stat de vorbă cu doamna dr. Antonescu Irina, medic pediatru. Mi-a explicat de ce nu este bine şi ce riscă copiii atunci când beau după alţii, fie ei copii sau adulţi.

Este foarte greu de explicat copiilor, pentru că ei au o vârstă mică şi atunci contează extrem de mult educaţia pe care o au de acasă. Dacă ne văd pe fiecare dintre noi că ne folosim paharul sau cana noastră aşa vor face şi ei. Trebuie să le povestim despre infecţii, uşoare sau mai grave, şi cum se plimbă ele de la un copil la altul. De exemplu, mononucleoza infecţioasă sau boala sărutului - înainte o vedeam frecvent la adolescenţi, de o vreme am început să o întâlnesc des la copilul de grădiniţă. Se transmite prin salivă, iar copiii nu au auzit niciodată despre asta. Adolescenţii se sărută, cei mici nu fac asta, însă dacă eu beau cu cana ta se ajunge tot acolo. Şi mai este o problemă: în grădiniţe sunt sticle mari de apă cu pahare de unică utilizare, numai că paharele se încurcă între ele pentru că toate arată la fel. Eu, dacă folosesc un pahar de acest tip, îl pun pe masă, vine un copil şi pune paharul din care a băut el, atunci eu nu mai ştiu din care pahar să beau.

Un alt obicei pe care l-am văzut la adulţi foarte des este acela de a gusta din sticla celui mic. Alţii bagă suzeta în gură, pe motiv că o dezinfectează, apoi i-o dau celui mic. Este un obicei greşit şi medicul pediatru ne spune de ce: "Le explic frecvent adulţilor că în gura noastră avem o grămadă de bacterii. Noi avem imunitate şi nu facem infecţia respectivă, dar sugarul sau copilul va fi pus în pericol, mai ales dacă mama are anumite probleme cu dantura", spune medicul pediatru dr. Antonescu Irina.

Sper din toată inima să vă ţineţi departe de suzeta sau tetina biberonului şi să le povestiţi, prin poveşti create de voi despre bacteriile şi infecţiile pe care le pot lua folosind paharul, furculiţa, linguriţa colegului, fratelui sau chiar părinţilor. Nu trebuie să uităm că ceea ce îi învăţăm pe copii acasă vor face şi în societate, când vor creşte.

Să fiţi sănătoşi şi atenţi la educaţia pe care le-o oferim micuţilor noştri”, a scris Ela Crăciun, pe blogul ei.

Sursa: agentiadepresamondena.ro

Citit 3229 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Martie 2017 18:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.