MAGAZIN - Viaţa Liberă Galaţi

Frittata cu roșii cherry. Quiche cu spanac și haloumi

Scris de Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Ingrediente: 75 g parmezan, 6 ouă, 1 cățel usturoi, 12 roșii cherry, 50 g unt, sare, piper negru măcinat.Mod de preparare: Răzuiește fin parmezanul. Bate ouăle într-un castron și adaugă jumătate din parmezanul ras. Asezonează cu sare și cu piper. Decojește usturoiul și mărunțește-l fin. Taie în jumătate toate roșiile…

Dovleacul, o sursă excelentă de vitamine

Scris de Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Unul dintre cele mai apreciate produse de sezon este, în această perioadă, dovleacul. El ne aduce numeroase beneficii pentru sănătate, fiind apreciat pentru conținutul său nutritiv și versatilitatea în bucătărie. Iată câteva motive pentru care să incluzi dovleacul în dieta ta, potrivit Healthline:Bogat în nutrienți esențiali: Dovleacul este o sursă…

Oameni de seamă. Pietro Aretino, scriitor italian, ”unul dintre marii realiști ai secolului său”

Scris de Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Pietro Aretino s-a născut în localitatea Arezzo, pe data de 20 aprilie 1492. Când era foarte tânăr, a plecat la Perugia și pentru o vreme a pictat, apoi în anul 1517 s-a mutat la Roma. În ciuda sprijinului primit din partea Papei și a unui patron, Aretino a fost forțat…

Uleiuri sănătoase în bucătărie

Scris de Sâmbătă, 21 Octombrie 2023
Pe piață există o mulțime de sortimente de uleiuri alimentare: de măsline, soia, arahide, floarea-soarelui, in, dovleac, sâmburi de struguri, avocado etc. Sunt versatile și se utilizează la prepararea unor mâncăruri foarte diverse, pentru carne, ouă, legume, sosuri și deserturi. Din atât de multe variante, ce uleiuri sunt mai sănătoase,…

Oameni de seamă. Ioan Grigorescu, realizatorul serialului TV "Spectacolul lumii"

Scris de Vineri, 20 Octombrie 2023
Prozator şi scenarist, Ioan Grigorescu s-a născut pe 20 octombrie 1930, la Ploieşti. A urmat Institutul "Maxim Gorki" din Moscova în anii 1950-1955 şi Institutul Internaţional de ziaristică de la Strasbourg - absolvit în 1960, ca bursier UNESCO. În anii 1956-1958, a fost corespondent de presă în Polonia, iar în…

Edificii culturale. Inaugurarea Muzeului de Artă Modernă din Bilbao

Scris de Vineri, 20 Octombrie 2023
Pe 19 octombrie 1997, regele Spaniei, Juan Carlos, a inaugurat, la Bilbao, Muzeul de Artă Modernă, prezentat ca primul mare muzeu al secoluluiMuzeul din Bilbao este unul dintre cele cinci muzee ale Fundaţiei "Solomon R. Guggenheim". Este probabil cea mai uşor de recunoscut construcţie din Bilbao, fiind una dintre dovezile…

Oameni de seamă. John Le Carre, celebru autor de romane de spionaj

Scris de Joi, 19 Octombrie 2023
Scriitorul britanic John Le Carre s-a născut (David John Moire Cornwell) pe 19 octombrie 1931, în localitatea Poole. A urmat Sherborne School din Dorset, apoi a studiat literatura germană la Universitatea din Berna (Elveția) timp de un an (1948-1949) și a obținut licența în limbi moderne la Colegiul Lincoln de…

Remember. Dumitru Almaș (1908-1995)

Scris de Joi, 19 Octombrie 2023
Prozatorul şi istoricul Dumitru Almaș s-a născut pe 19 octombrie 1908, în satul Negrești, comuna Dobreni, județul Neamț. A studiat la Facultatea de Litere și Filosofie din București, obţinând licența în istorie-geografie în 1933. A lucrat în presă ca redactor și secretar de redacție la "Zorile" în perioada 1935-1937 și…

Cine a câştigat 30.000 de euro la „Chefi la cuțite”

Scris de Joi, 19 Octombrie 2023
Janni Alexandridis, „cuţitul de aur” al lui Florin Dumitrescu este câștigătorul celui de-al 12-lea sezon „Chefi la cuțite”. Finalistul a luptat cu Ioana Dehelean, tot din echipa lui chef Dumitrescu și cu Valentin Timofte, finalistul lui chef Sorin Bontea, şi reușit să pună mâna pe marele trofeu în valoare de…

Oameni de seamă. Aurel Cioranu, cunoscut actor de teatru şi film

Scris de Miercuri, 18 Octombrie 2023
Actorul Aurel Cioranu s-a născut pe 17 octombrie 1929, la Bucureşti, unde, în 1954, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.A jucat pe scena Teatrului Bulandra din Bucureşti, fiind distribuit în spectacole, dintre care menţionăm: "Melodie varşoviană", de Leonid Zorin; "Viteazul", de Paul Anghel; "Puricele în ureche", de George…

Remember. Peter Lawrence Boyle (1935-2006)

Scris de Miercuri, 18 Octombrie 2023
Actorul Peter Lawrence Boyle s-a născut pe 18 octombrie 1935, la Norristown, Pennsylvania. După o educaţie catolică solidă, s-a alăturat Ordinului religios "Christian Brothers", în timp ce frecventa Universitatea "La Salle" din Philadelphia, dar şi-a "pierdut" chemarea după câţiva ani. Având înclinaţie către actorie, a studiat iniţial la New York,…

Oameni de seamă. Alexandru Dima, critic și istoric literar

Scris de Marți, 17 Octombrie 2023
Criticul și istoricul literar Alexandru Dima s-a născut la Turnu Severin, pe 17 octombrie 1905. A urmat cursurile liceale în localitatea natală, apoi a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității București. Și-a continuat pregătirea în estetică, etnografie, istoria artelor și istoria limbilor romanice și germanice la Berlin, Munchen…

Remember. Andrei Bârseanu (1885-1922)

Scris de Marți, 17 Octombrie 2023
Andrei Bârseanu, poet și folclorist, s-a născut pe 17 octombrie 1858, în localitatea brașoveană Dârste. A studiat Literele și Filosofia la universitățile din Viena și München. În anii studenției a condus Societatea Studenților Români "România jună". Întors în țară, a desfășurat activitate didactică la Brașov, în anii 1886-1911, apoi la…

Cu 30 de ani în urmă, România a devenit membru în mișcarea francofonă

Scris de Luni, 16 Octombrie 2023
Termenul de "francofonie" a fost utilizat inițial de geograful francez Onesime Reclus, în anul 1880, pentru a desemna spațiile geografice unde limba franceză era folosită în mod curent, indiferent de situația politică a teritoriului respectiv. Consacrarea definitivă a dimensiunii instituționale a francofoniei a fost marcată de prima conferință a șefilor…

Remember. Dino Buzzati (1906-1972)

Scris de Luni, 16 Octombrie 2023
Dino Buzzati, unul dintre maeștrii poeziei fantastice moderne, s-a născut în localitatea San Pellegrino, pe 16 octombrie 1906. A urmat studii de Drept la Universitatea din Milano. Și-a început cariera ca ziarist la cel mai mare cotidian italian, Corriere della Sera, în 1922. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial,…

Remember. Traian Tr. Lalescu (1920-1976)

Scris de Duminică, 15 Octombrie 2023
Poetul Traian Tr. Lalescu, fiul matematicianului Traian Lalescu, s-a născut, la Bucureşti, pe 10 martie 1920. A urmat cursurile Liceului "Spiru Haret", apoi studii de Drept la Universitatea din Bucureşti. A debutat cu versuri în revista "Vlăstarul", a liceului. A colaborat de-a lungul vieţii la periodicele vremii, precum: "Viaţa românească",…

Mici secrete din bucătărie

Scris de Duminică, 15 Octombrie 2023
1. Cu cât carnea va fi mai săracă în grăsimi, cu atât va avea mai multe proteine.2. Creierul are o valoare alimentară comparabilă cu cea a gălbenușului de ou.3. Ficatul are cel mai mare conținut de proteine, fier și vitamine.4. Pentru ca ouăle să nu se spargă, adaugă puțină sare…

Alimentele care ne ajută să facem față stresului cotidian

Scris de Duminică, 15 Octombrie 2023
Stresul, că ne place sau nu, face parte din viața noastră. Dar la fel ca în cazul bolilor cronice, în momentul în care suntem stresați pentru o perioadă prea mare de timp, stresul poate să fie dăunător, atât pentru sănătatea psihică, dar și pentru cea fizică. Mai ales că atunci…

Cupa Lycurgus, nanotehnologie din Roma antică

Scris de Duminică, 15 Octombrie 2023
Deși măsoară doar 15,9 cm pe 13,2 cm, Cupa Lycurgus a fost descrisă drept cel mai spectaculos pahar al perioadei sale, singurul exemplu complet cunoscut de vas de diatret roman Aflată la British Museum, frumoasa piesă este unul dintre cele mai interesante obiecte supraviețuitoare din epoca romană. Cupa Lycurgus este…

Tartă cu dovleac și nuci

Scris de Duminică, 15 Octombrie 2023
Ingrediente: pentru aluat tartă: 200 g făină, un praf de sare, 115 g unt nesărat, la temperatura camerei, 50 g zahăr, 1 ou;pentru umplutură: 150 g miez de nucă, 1/4 linguriță de sare, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1/4 coajă de lămâie, 1 linguriță extract de vanilie, 45 g unt,…

Fructele - bune și sănătoase, dar nu în exces

Scris de Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
E sezonul fructelor, dar ele trebuie consumate cu moderație, ne spune nutriționistul Mihaela Bilic”Struguri, prune, mere și gutui… este sezonul fructelor, momentul în care facem magiun, dulceață și compot pentru iarnă. E adevărat, fructele fac parte dintr-o alimentație sănătoasă, însă nu trebuie să uităm că sunt un desert! Fructele conțin…

Salată de legume coapte

Scris de Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Toamna se numără... borcanele de zacuscă, murături și alte conservăreli. Iar rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Iată cum să pregătești acasă un preparat gustos și potrivit pentru orice masăIngrediente: 1 dovlecel, 3 vinete mici, 1/2 conopidă, 250 g roșii cherry, 2-3 ardei grași galbeni, 2-3 ardei…

Oameni de seamă. Ştefan Pascu, specialist în istoria Evului Mediu

Scris de Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Istoricul Ştefan Pascu s-a născut pe 14 octombrie 1914, în localitatea Apahida, din judeţul Cluj. A urmat studii superioare la Facultatea de Litere şi Filosofie din Cluj. În anii 1940-1942, a fost membru al Şcolii Române din Roma. În 1942, a absolvit Şcoala de Paleografie, Diplomatică şi Arhivistică de pe…

Cum poți scăpa de răul de mișcare

Scris de Sâmbătă, 14 Octombrie 2023
Răul de mișcare este o problemă comună și poate fi ameliorat sau prevenit în mod natural. Iată câteva remedii naturiste care pot ajuta, potrivit Healthline:Ghimbir: Consumul de ghimbir poate reduce simptomele de rău de mișcare. Poți încerca să consumi ceai de ghimbir sau capsule cu ghimbir.Menta: Poate ajuta la calmarea…
Pagina 59 din 273