Un Nobel în slujba țării care are CCR al PCR

Un Nobel în slujba țării care are CCR al PCR
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

* Săptămâna asta ar trebui să se anunțe premiile Gopo pentru gramatică... Scuzați licența! Voiam doar să vă spui că, în această săptămână, ar trebui să fie anunțate Premiile Nobel. Înainte de a parcurge lista cu efecte și consecințe, vreau să fac o precizare mai importantă chiar și de cât ne putem imagina: ca să nu se complice, CCR a respins deja candidatura lui Mircea Cărtărescu la Premiul Nobel, înainte ca cineva să depună cine știe ce contestație. Motivul celor de la CCR al PCR este pe cât de halucinant, pe atât de așa zis democratic și estetic. Se bănuiește că un pasaj din romanul „Diana lui Manole", pe care judecătorii literari de la CCR nu l-au citit, îi este dedicat unei femei care, din vaga descriere și caracterizare a autorului, seamănă cu doamna Floricica Dansatoarea, cea care a jucat și în „Ion, blestemul pământului intravilan".

Referitor la ceea ce anticipam în articolul de sâmbătă, vreau să fac o corecție, nu înainte de a-mi prezenta scuzele pentru o exagerare de care nu sunt mândru: e adevărat că Iohannis va primi Premiul Nobel pentru Tace, pentru a 8-a oară, însă e urât din partea mea c-am sugerat că Oslo ar fi capitala Suediei.

Față de anii trecuți, pe partea de literatură memorabilă, gluma se îngroașă! Academia Suediei are de ales între Mircea Cărtărescu și Nicolae Furdui Ciucă, un scriitoraș obscur, pardon de trivialitate!

În arhiva premiilor Nobel neluate și ratate, Cărtărescu apare la rubrica „Trecut prin boală", o secțiune introdusă în timpul pandemiei. Cât privește simpatia de care Ciucă se bucură în rândul membrilor Academiei Suedeze, lucrurile sunt un pic mai delicate, ca sa nu spun complicate si jenante. Unul dintre membrii juriului ne-a declarat, vădit jenat de ceea ce spune: „În fiecare an, prin tragere la sorți, acordăm un premiu de consolare si încurajare pentru cel puțin un neajutorat vag alfabetizat, cu condiția să știe să spună cel puțin 5 cuvinte corect articulate în mai puțin de 10 minute, iar, din fericire, domnul Ciucă se încadrează perfect, corespunde."

* Acum vreo 3 ani, un site de știri de la noi constata, cu prefăcută amărăciune: „Mircea Cărtărescu PIERDE premiul Nobel pentru literatură."

Așa mi se-ntâmplă și mie, de vreo 20 de ani: în luna octombrie, perfect aleatoriu, mă uit în portofelul imaginar, ca să-mi număr bobocii și banii. De fiecare dată constat că-mi lipsesc aceleași 3 milioane de parai, pe care pretind că le-am pierdut, în ciuda faptului că nu le-am avut niciodată. Cu toate astea, n-am apărut niciodată pe lista nominalizaților la premiile Nobel pentru medicină alopată, secțiunea "Pacienți celebri".

⇒Alte babe care ard, aceeași țară care se piaptănă

*Precizare: Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Conținutul este proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3001 ori Ultima modificare Luni, 07 Octombrie 2024 17:14

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • Marți, 08 Octombrie 2024 21:08
    188.25.99.***
    2024 e totuși un an magic Mircea Cărtărescu: traduceri bine primite, premii în șir, la care se adaugă actuala invitație, ca writer in residence, la Columbia University. În plus, momentan, rivalii serioși ori au dispărut, ori au luat deja Nobelul.
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.